Značka NOA nie je v našich testoch úplným nováčikom. Vyskúšali sme viacero modelov a aj tento ide cestou poskytnúť čo najlepšiu výbavu za super cenu. Nám sa páčilo, že sú stále výrobcovia, ktorí prinášajú rozmerovo menšie smartfóny. Tento má 5-palcový displej a je to na rozmeroch príjemne poznať.

Výborne padne do ruky a kovové telo ešte viac umocňuje celkový zážitok. Model H6 je pevný a zadná strana je na dnešné pomery špeciálna. To, že sa dá zadný kryt odobrať, až tak špeciálne nebude. Avšak má zdrsnený povrch, a tak sa smartfón vôbec nebude šmýkať, vynikajúce. Dve Micro SIM karty a pamäťovú kartu vložíte len po odobratí batérie.

V tejto cenovej kategórii vítame aj čítačku odtlačkov. Je kruhová a mierne zapustená v zadnom kryte. Fotoaparát je naopak mierne vystúpený, no kruhové lemovanie nie je ostré. Netreba sa obávať poškriabania nábytku a lakovaných stolov. LED dióda má širší rozptylový kryt, avšak je tu len jedna. Spodná strana s microUSB konektorom a horná s audiokonektorom, tu sa žiadne novinky či zmeny neudiali. Pri vyššej záťaži sa smartfón zahrieva v jeho vrchnej časti zadného krytu a tiež kovových bokov.

Model telefónuNOA H6
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 16
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1820
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx, / VGA, 15 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, / VGA, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2400 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]139 × 67 × 9 / 160
KonektormicroUSB
ZapožičalDobreMobily.sk
Cena [EUR s DPH]169
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score29491
PCMark for Android – Performance2404
3DMark Sling Shot Extreme – Total102
Graphic82
Physics741
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Výrobca ponechal čistý Android. V tomto prípade verziu 6.0.1, čo nemusí byť v praxi žiadny problém. Menej výkonný procesor je doplnený o väčšiu kapacitu RAM. Smartfón tým síce veľmi nezrýchlite, ale jeho používanie bude podstatne hladšie. Viac aplikácií zostane v RAM a nebudú sa musieť púšťať znova. Oproti smartfónom, ktoré majú tento MediaTek MT6737, ale iba 2 GB RAM je to značne poznať.

Náročnejšie hry sa spúšťajú povedzme s nie veľkým oneskorením. Prakticky nenarazíte na nijaké zvláštne limity pri rôznych hrách. Je pravda, že na hry ako Asphalt 8 nie je smartfón stavaný. Z plnej grafiky môžete stiahnuť efekty na minimum, trhaným animáciám už v hlavnom menu sa nevyhnete.

Na fotenie sa dá smartfón dosť dobre použiť. Vyváženie bielej síce nie je prvotriedne, no s modelom NOA H6 spravíte pekné fotky. Dokonca aj pri umelom osvetlení alebo vonkajšie a za nie celkom ideálneho počasia. Použiteľný je aj režim HDR. Fotky budú síce kontrastnejšie ako bez tohto režimu.

HDR tu však má zmysel a reálne s ním spravíte použiteľnejšiu fotku. Predný fotoaparát robí veľmi pekné selfie, za to dáme ruku do ohňa. Jediná výčitka od nás smeruje k videu. Vzhľadom na procesor sú tu isté limity. Máte rozlíšenie len VGA, a to v oboch prípadoch (predný a zadný fotoaparát). Procesor síce podporuje nakrúcanie videa v 28 fps, avšak tento parameter sa nám nepodarilo dosiahnuť. Presné merania nájdete v tabuľke v časti venovanej fotoaparátom.

Hodnotenie
+ kovové telo,
+ zadná protišmyková úprava,
+ pekné fotografie,
+ 3 GB RAM
– nevhodný na nakrúcanie videa

Cena: 169 EUR
Zapožičal: DobreMobily.sk

Verdikt

NOA H6 je šikovný smartfón s 5-palcovým HD displejom. Má čítačku odtlačkov a pevné telo, ktoré sa vám nebude šmýkať v rukách ani na stole. Tým, že výrobca pridal až 3 GB RAM, sa telefón dá dosť dobre používať. Urobíte s ním pekné fotografie, škoda len VGA videa s pomalým snímkovaním.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.