Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vrcholoví manažéri a vedúci nákupných oddelení jednotlivých divízií skupiny Rheinmetall sa stretli so zástupcami viac ako 150 slovenských spoločností na dvojdňovej konferencii Priemyselné dni, ktorá sa konala 6. a 7. apríla v hoteli Park Inn by Radisson Danube v Bratislave. Podujatie podporila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Konferencia bola príležitosťou pre slovenské spoločnosti z oblasti obranného, elektrotechnického a strojárskeho priemyslu stretnúť sa so zástupcami divízií skupiny Rheinmetall. Medzi hosťami boli nielen existujúci slovenskí partneri spoločnosti Rheinmetall, ale aj firmy, ktoré majú záujem o vstup do rozrastajúcej sa siete priemyselných partnerov a dodávateľov na Slovensku.

Podujatie umožnilo priame rozhovory medzi nákupnými oddeleniami skupiny Rheinmetall a slovenskými spoločnosťami. Konalo sa len pár týždňov po tom, čo Rheinmetall oznámil svoj zámer postaviť v Moldave nad Bodvou výrobné centrum v hodnote 30 miliónov eur. V závode s rozlohou 26 000 metrov štvorcových by sa vyrábali pásové bojové vozidlá Lynx KF41 pre slovenskú armádu. V regióne by vďaka tomu vzniklo 150 kvalifikovaných pracovných miest a ďalšie pracovné príležitosti by vďaka investícii vznikali nepriamo. V súčasnosti slovenské ministerstvo obrany realizuje tender v hodnote 1,7 miliardy eur, aby nahradilo bojové vozidlá BVP 2 zo sovietskej éry.

Podujatie otvoril Paul Walf, koordinátor aktivít spoločnosti Rheinmetall v strednej Európe, ktorý hovoril o dôležitosti vytvárania dlhodobých priemyselných partnerstiev. Spomenul, že len samotná zákazka by pre slovenskú ekonomiku znamenala prínos v hodnote zhruba 1 miliardy eur: „Sme hrdí na náš dlhodobý záväzok podporovať obranné a technologické kapacity Slovenska vybudovaním závodu v Moldave nad Bodvou. Teší nás tiež, že na našich spoločných aktivitách sa budú podieľať strojárske spoločnosti z každého slovenského regiónu.“

Agentúra SARIO víta iniciatívu spoločnosti Rheinmetall 

Robert Šimončič, generálny riaditeľ SARIO, vo svojom prejave privítal iniciatívu Rheinmetallu pri nadväzovaní kontaktov so strojárskymi spoločnosťami naprieč Slovenskom: „Táto spolupráca má veľký význam z pohľadu bezpečnosti a budúcej životaschopnosti strednej Európy. Znamená tiež rast zamestnanosti a zlepšuje celkové hospodárske vyhliadky Slovenska. Oceňujeme partnerský prístup spoločnosti Rheinmetall a sme presvedčení, že dnešná udalosť je len začiatkom dlhodobého a obojstranne prospešného vzťahu.“

Primátor Moldavy nad Bodvou oceňuje investíciu

Slavomír Borovský, primátor mesta Moldava nad Bodvou, sa podujatia nemohol zúčastniť osobne, ale plány spoločnosti Rheinmetall podporuje: „Sme veľmi radi, že si takýto významný medzinárodný hráč vybral naše mesto pre svoj hlavný výrobný závod. Toto centrum prinesie mestu a regiónu množstvo pracovných príležitostí a sociálnych výhod. Spoločnosť Rheinmetall môže počítať s našou plnou podporou pri realizácii svojich plánov.“

Rheinmetall teší záujem o podujatie

Skupina Rheinmetall tvrdí, že ju veľmi potešil vysoký záujem slovenských firiem, ktoré chcú spoločne preskúmať možnosti partnerstva.

„Naše bratislavské Priemyselné dni prilákali mnoho záujemcov a odštartovali podnetné diskusie. Slovenské firmy disponujú obrovským talentom, schopnosťami a energiou. Sme radi, že sa môžeme spoľahnúť na vzájomnú spoluprácu pri rozširovaní našej stredoeurópskej siete obranného priemyslu,“ uzatvára Paul Walf.

Značky: