Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci, ktorí žijú v partnerskom zväzku, najčastejšie perú na 40 °C, čím sa pripravujú o značné finančné prostriedky za energie. O pranie sa však starajú aj muži. Ak však perie v domácnosti žena, je to predovšetkým z dôvodu, že muž sa obáva, aby zle nevypral alebo ho k praniu žena nechce pustiť.

Až tretina domácností plytvá pracím prostriedkom a množstvo odhaduje. Sušičku bielizne využíva tretina Slovákov, avšak väčšina z nich si koleduje o dodatočné náklady za servis. Pri jej využívaní totiž aplikujú aviváž do prania, ktorá sa pri sušičkách neodporúča. Tieto údaje vyplývajú z prieskumu spoločnosti Samsung, ktorý bol realizovaný koncom apríla tohto roku.

Samsung sa rozhodol pre netradičný prieskum a na vzorke 525 respondentov, ktorí žijú v partnerskom zväzku, zisťoval, ako sú na tom Slováci a pranie.

Zaužívané stereotypy

Takmer v polovici domácností (43,6 %) perie žena, resp. skôr žena a muž jej občas pomôže (36,6 %). Len v 15,4 % prípadoch sa o pranie delia muži a ženy. Pranie je mužskou doménou len v 2,3 % zväzkov. Najčastejším dôvodom, prečo práčku obsluhujú len ženy, je obava muža, že by zle vypral (33,7 %), tesne za ním je fakt, že žena ho k tomu nechce pustiť (31,8 %).

Vysoké teploty vyhrávajú, aj keď nemusia

Slováci sú zvyknutí prať aj bežne zašpinenú bielizeň na vyšších teplotách. Až takmer 70 % Slovákov uviedlo, že perú na 40 °C, pätina uviedla, že dokonca perie na 40 a viac stupňoch. To má za následok zvýšené účty za elektrickú energiu a predĺženie času prania, keďže voda privádzaná do práčky sa musí na túto teplotu zohriať. Len necelých 8 % uviedlo, že perie na 30 °C. „Pranie pri vysokých teplotách, ako potvrdil aj náš prieskum, je zvykom, ktorý nám zostal z predchádzajúcich rokov. Kvalitne sa dá však vyprať aj pri nižších teplotách s pomocou nových technológií, ako je napríklad EcoBubble od Samsungu,“ komentoval výsledky prieskumu Štepán Zich, produktový manažér HA divízie pre práčky zo spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. „Navyše, ak majú používatelia obavu, že sa bielizeň pri nižších teplotách nezbaví baktérií a alergénov, môžu použiť parný program Hygiene Steam, ktorý je vo vybraných modeloch práčok Samsung EcoBubble a odstráni 99,9 % z nich.“

Odpoveďou na využívanie vysokých teplôt počas prania sú práčky Samsung vybavené technológiou EcoBubble, ktorá pripravuje zmes pracieho prostriedku, vody a vzduchu, čím vzniká jemná pena. Tá zvyšuje účinnosť pracieho prostriedku, ktorý vďaka nemu nielen začne pôsobiť pri nižšej teplote, ale navyše rýchlejšie a rovnomernejšie preniká do látky. Ľahko zašpinené alebo spotené oblečenie je tak možné vyprať aj v studenej vode a ušetrí sa nielen textília, energia, ale aj prací prášok. Navyše je takto možné prať aj bielizeň s citlivou povrchovou úpravou, rôznymi potlačami, a podobne.

Šetríme na pracom prostriedku a programy striedame

Tri pätiny opýtaných uviedlo, že na dávkovanie pracieho prostriedku používajú odmerku alebo viečko, čo im umožňuje kontrolovať spotrebu. Až takmer jedna tretina množstvo len odhaduje podľa skúseností a len 3,4 % uviedlo, že má práčku s automatickým dávkovaním, ktoré je výhodné, pretože šetrí prací prostriedok a práčka si sama zvolí potrebné množstvo.

Slováci sa v nastaveniach a programoch práčok vyznajú, aj keď takmer 7 % perie všetku bielizeň len s jedným pracím programom a necelá štvrtina strieda len dva pracie programy. Tri až päť pracích programov využíva niečo vyše polovica opýtaných a necelých 15 % využíva všetky programy.

Čistenie odkladáme na neskôr

Sviežosť bielizne ovplyvňuje aj  pravidelné čistenie práčky. Takmer štvrtina Slovákov svoju práčku čistí raz mesačne alebo dokonca častejšie. Raz za pol roka alebo raz ročne práčku čistí vyše 47 % opýtaných. Necelých 14 % čistí práčku až keď si spomenú a 8,8 % vôbec nejako špeciálne práčku nečistí. 3,2 % opýtaných sa čisteniu nevenujú vôbec, pretože majú smart práčku, ktorá sa čistí sama. Touto funkciou disponujú aj vybrané práčky Samsung s funkciami EcoBubble a QuickDrive.

Slováci zatiaľ nevyužívajú sušičky

Z prieskumu vyplynulo, že Slováci zatiaľ neobjavili benefity sušičky – takmer 68 % ju nevyužíva alebo nevlastní. Z tých, ktorí uviedli, že ju majú, takmer 12 % v nej sušia všetku bielizeň, 15 % ju využíva najmä na väčšinu bielizne, ale sú výnimky, a vyše 5 % ju používa len na určitý druh bielizne (napr. uteráky a pod.). Napriek tomu, že sa pri používaní sušičky neodporúča pridávať aviváž do prania, až takmer 85 % vlastníkov sušičky to robí, čo môže mať za následok upchávanie filtra a neželané problémy s ich prevádzkou. Len vyše 15 % aviváž pri praní a následnom sušení v sušičke nepoužíva.

Prieskum zrealizovala spoločnosť Samsung Electronic Czech and Slovak prostredníctvom služby Instant Research výskumnej agentúry Ipsos v dňoch 28. až 30. apríla 2022 na vzorke 525 osôb starších ako 18 rokov, ktoré žijú v partnerskom zväzku.

Prehľad práčok Samsung s technológiou EcoBubble na slovenskom trhu nájdete TU.

Fotografie práčok Samsung s technológiou EcoBubble sú k dispozícii TU.

Infografiky k prieskumu sú k dispozícii TU.

Značky: