Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

 V rokoch 1970 – 1972 vznikla v Mníchove iba za 26 mesiacov nadčasová ikona celosvetového významu. Výstavba si vyžiadala 3,5 milióna hodín a podieľalo sa na nej 500 staviteľov a 200 architektov, inžinierov a projektantov. Na budove sa nachádza viac ako 3 000 fasádnych prvkov, ktoré boli zhotovené v Európe vtedy nepoužívanou japonskou technikou liateho hliníka. Na stavbe tejto dominanty BMW sa vtedy podieľali zamestnanci z dvanástich krajín, pričom dnes tu a v susednej továrni pracujú bok po boku kolegovia z viac ako 50 krajín.

BMW Group za účasti viac ako 200 medzinárodných hostí z oblasti obchodu, kultúry, politiky a verejnosti oslávilo svoje ústredie ako svetovo preslávenú architektonickú ikonu. Hlavný prejav architekta a držiteľa Pritzkerovej ceny Francisa Kérého a vystúpenie Nihala Saada, vedúceho kabinetu Aliancie civilizácií OSN, urobili zo slávnostného ceremoniálu výnimočnú udalosť. Špeciálne na túto príležitosť vytvoril ilustrátor Christoph Niemann pôsobivé umelecké dielo inšpirované výškovou budovou BMW.

Okrem vystúpenia hviezdneho tenoristu Jonasa Kaufmanna a prejavu Dr. Markusa Södera, bavorského ministerského predsedu, bola slávnosť zakončená zvláštnym bodom programu. Americký tanečný projekt BANDALOOP vo svojej nemeckej premiére s dvanástimi vertikálnymi tanečníkmi veľkolepo premenil sídlo BMW na stometrovú scénu. Na základe pôsobivej choreografie Melecia Estrelly vytvoril súbor levitujúcu syntézu architektúry a tanca. Spolu so špeciálne skomponovanou hudbou Bena Juodvalkisa predstavili tanečníci okolo Thomasa Cavanagha exkluzívne predstavenie „Momentum Curve“, ktoré bolo poctou tejto jedinečnej architektúre. Sídlo BMW Group s visutou konštrukciou je dodnes jednou z najinovatívnejších technických stavieb povojnového obdobia – štyri valce sú totiž zavesené na strešnej krížovej oceľovej nosníkovej konštrukcii.

Budova pritom nebola stavaná zdola nahor, ako to obvykle býva, ale horné poschodia boli najskôr s ohľadom na dobu výstavby postavené na zemi a potom hydraulicky vyzdvihnuté na masívnej „vežovej šachte“ zo železobetónu a dokončené v niekoľkých segmentoch. Sídlo spoločnosti BMW Group bolo hotové v auguste 1972 a vyrástlo oproti slávnemu olympijskému areálu, ktorý navrhla kancelária Behnisch & Partner a Frei Otto. Administratívna budova, navrhnutá rakúskym architektom profesorom Karlom Schwanzerom, sa odvtedy stala celosvetovo významnou nadčasovou ikonou pre Mníchov aj automobilku. Vďaka svojej pôsobivej fasáde, vizionárskej konštrukcii a priestorovému poňatiu spája táto „visutá veža“ jedinečným spôsobom vizuálnu strohosť s konštrukčnou a funkčnou logikou. Inovatívna sila Schwanzerovho dizajnu bola a naďalej je pre BMW Group symbolom, vďaka ktorému je sídlo spoločnosti majákom budúcej udržateľnej mobility.

Značky: