Prinášame ďalší výber slúchadiel na hlavu. Tentoraz sme sa pozreli na drahšie modely na trhu.

Na získanie detailného prehľadu o tomto segmente audio príslušenstva a jeho vlastnostiach odporúčame článok Veľké slúchadlá do 100 eur. Cena má podiel na spracovaní a technologickej výbave v prípade drahších slúchadiel. Tam sa výrobcovia viac sústreďujú na použitie kvalitnejších materiálov, ako napríklad hliníka a lepšieho spracovania náušníkov a ich upevnenia k spojovaciemu mostu. Takmer pravidlom sa stala aj pamäťová pena.

Súvisiace články:

Mobilná aplikácia pravidlom

Oveľa viac sa tu dá hovoriť o podpore mobilnej aplikácie, v ktorej si nastavíte jednotlivé funkcie. Najčastejšie hovoríme o aktívnom odhlučnení a jeho variantoch, prípadne intenzite. Vo vyšších cenových kategóriách už výrobcovia pridávajú aj rôzne snímače, ktoré napríklad fungujú na stíšenie prehrávania hudby po zakrytí mušle.

Tiež nechýbajú rôzne varianty polopriepustných režimov, teda nielen ambientný, ale aj rečový, ktorý je špeciálne zaznamenaných na detekciu rôznych hlásení. Vďaka tomu nezmeškáte dôležité hlásenie. Je to vhodné napríklad počas cestovania. Či už máte lacnejšie alebo drahšie slúchadlá, aj tu máte možnosť pripojiť ich k 2 zariadeniam súčasne, tu sa veľa zmien neudialo.

Pri drahších ale hovoríme o pokročilejšom dátovom prenose a výnimkou nebýva kodek LDAC, ktorý umožňuje kvalitnejší prenos zvuku v bezdrôtovom režime. Podobne ako pri segmente do 100 eur aj nad 150 eur sa stretávame s rôznymi možnosťami pripojenia. Naozaj to závisí od výrobcu a nedá sa povedať, že drahšie slúchadlá budú mať viac konektorov. Ide najmä o dostupnosť audio konektora.

Ak ale hovoríme o univerzálnosti aj tu platí, že slúchadlá sa dajú pripojiť audio káblom napríklad vtedy, keď sú vybité, takže reálne nebudete mať situáciu, kedy by sa nedali použiť. Samozrejme na plnú funkcionalitu ich potrebujete mať nabité, minimálne kvôli aktívnemu odhlučneniu.

Porovnávajte na Heureke

Ceny uvádzané v článku sú oficiálne odporúčané. Lepšie ceny nájdete na webe Heureka.sk, ktorý prináša nielen porovnanie cien rôznych e-shopov, ale aj vývoj ceny. Vďaka tomu budete mať predstavu o tom, ako sa cena menila v čase a či napríklad e-shop ponúka skutočnú akciu.

Zrolujte stránku pod produkt a vyberte na grafe Od počiatku vekov. Takéto grafy môžete vidieť aj pri niektorých slúchadlách v tomto článku.

JBL Tune 770NC

JBL Tune 770NCZdroj: TOUCHIT

Vylepšený model oproti verzii Tune 760NC o niekoľko dôležitých parametrov. Svoju oficiálnu cenu si zachovali. Poskytujú aktívne odhlučnenie, ktoré výrobca povýšil na adaptívne. V závislosti od podmienok, kde sa nachádzate, poskytnú lepšie odhlučnenie od okolia.

Zvýšila sa aj výdrž batérie na jedno nabitie, a to až na 56 hodín pričom za 5 minút sú nabité na 3 hodiny používania. Tieto slúchadlá sú vhodné ako univerzálny komunikačný headset na videokonferencie a zároveň aj na cestovanie. Dajú sa zložiť a poskytnú veľmi dobrý komfort pre každého, kto má rád veľké slúchadlá na uši.

Využívajú najnovšiu verziu Bluetooth 5.3 a je tu široká podpora funkcií v aplikácii. Napríklad nastavenie ekvalizéra, funkcia Voice Aware, aby ste sa počuli aj počas telefonovania a nechýba ani rýchle párovanie pre smartfóny a počítače. Veľmi dobré slúchadlá svojím dizajnom, počtom funkcií a tiež by sa dalo povedať až agresívnou cenou voči konkurencii.

Cena: 129,99 eur

JBL Tour ONE M2

JBL Tour ONE M2Zdroj: TOUCHIT

Skutočne precízne a do detailu vymyslená konštrukcia sa prejavila aj na tomto modeli. Tu je jasne vidieť, že výrobca si dal skutočne záležať. Okrem bezdrôtového pripojenia má možnosť pripojenia cez USB-C kábel a okrem toho ponúkajú aj certifikovaný Hi-Res zvuk.

Vzhľadom na to, že sa dajú zložiť naplocho a majú možnosť aj zloženia v spojovacom oblúku, sú praktické na prenášanie. Používajú veľmi jemné polstrovanie na náušníkoch a je pravdepodobne najjemnejšie, s akým sme sa počas testovania slúchadiel stretli. Bezdrôtovo sa dajú pripojiť klasicky ku 2 zariadeniam, ale zostala tu možnosť použiť audio kábel. Aj počas tohto pripojenia funguje aktívne odhlučnenie, takže nie sú viazané len na bezdrôtové pripojenie. Na jedno nabitie vydržia až 50 hodín, avšak dajú sa použiť aj úplne vybité ako klasické slúchadlá pripojené audio káblom.

V rámci zvukových nastavení nechýba dynamický ekvalizér, aby ste mali čo najlepšiu kvalitu aj pri nižšej hlasitosti. Slúchadlá podporujú funkciu Spatial Sound podobne ako Apple, čo je priestorová funkcia využiteľná hlavne vo filmoch. Dajú sa použiť aj na telefonovanie. Tu príde vhod funkcia Voice Aware, vďaka ktorej sa budete počuť a nechýba ani možnosť aktivovania stíšenia hudby, keď začnete rozprávať.

Mobilná aplikácia umožňuje aj nastavenie takzvaného režimu Personi-Fi 2.0, ktorá upraví zvuk podľa toho, ako ho vnímate. Najprv je potrebné vykonať zvukový test a na základe toho, ako jednotlivé tóny budete počuť, slúchadlá upravia svoj spôsob reprodukcie. Týmto by ste mali zreteľne počuť čo najväčšie spektrum frekvencií.

Cena: 329 eur

Sony WH-1000XM5

sony wh-1000XM5Zdroj: Samuel Hindy

Hovorí sa o nich ako o najlepších slúchadlách na hlavu. Na trhu nájdete aj drahšie modely z luxusných materiálov. Tu sa však výrobca vydal cestou technológií a pokroku, ktorý nám v nových verziách s pravidelnosťou ukazuje. Na ovládanie majú dotykovú plochu na pravej mušli, sú veľké a sadnú na hlavu ako uliate. Tvar ako aj vyváženie ich predurčuje na dlhšie nosenie bez toho, aby vás tlačili. Špecialitou je pamäťová pena, ktorá sa dobre prispôsobí hlave a ušiam. Nosiť tieto slúchadlá je skutočne pohodlné.

Sony WH-1000XM5 heureka grafZdroj: TOUCHIT

Nabíjajú sa cez USB-C a 3 minúty nabíjania vám dá 3 hodiny používania. Na jedno nabitie poskytnú až 40 hodín hudby bez ANC a 30 hodín s ANC. V prípade potreby sa dajú pripojiť aj cez audio kábel. Okrem aktívneho odhlučnenia majú aj ambientný režim. Všetko sa dá nastaviť v mobilnej aplikácii.

Použité sú 30 mm meniče a počas počúvania ich netreba dávať dole z hlavy ani z uší. Keď začnete rozprávať vy, prehrávaný obsah sa stíši a potom po vami nastavenom čase sa reprodukcia obnoví. Nechýba ani detailné nastavenie, kedy sa má ANC a aký režim automaticky zapnúť podľa miesta, kde sa nachádzate. Medzi slúchadlami na hlavu ide o jeden z najprepracovanejších modelov.

Cena: 399 eur

Apple AirPods Max

Fanúšikovia veľkých slúchadiel a zároveň značky Apple majú túto možnosť v podobe hlavových slúchadiel. Vyzerajú veľmi dobre a konštrukčne sa radia medzi luxusnejšie kúsky. Sú vytvorené z hliníka, čo zároveň znamená, že majú vyššiu hmotnosť. Tá je až 385 gramov, no tiež majú väčšiu pevnosť. Ako to už pri tejto značke býva, výrobca ich premyslel do posledného detailu.

Pridal ochranný obal Smart Case. Po vybratí z tohto obalu sa automaticky začne proces párovania. Ovládanie je prostredníctvom pravej mušle a cez takzvanú digitálnu korunku. Úprava hlasitosti je signalizovaná jemným ťukaním. Nechýbajú ani manuálne tlačidlá na prepínanie aktívneho odhlučnenia, prípadne ambientného režimu.

Apple AirPods Max heureka grafZdroj: TOUCHIT

Výrobca použil náušníky z pamäťovej peny a podľa našich testov sa dajú nosiť aj dlhšiu dobu. Netreba sa obávať prílišného tlačenia. Na 1 nabitie vydržia do 20 hodín a za 5 minút ich nabijete na 1,5 hodiny. Toto je kratší čas, ako poskytujú konkurenčné a neraz aj výrazne lacnejšie modely.

Apple použil vlastný čip, ktorý sa nazýva H1. Má sa primárne postarať o špičkové zvukové podanie. Zaujímavosťou je technológia Adaptive EQ, ktorá sa stará o to, aby ste mali vysokú kvalitu reprodukcie pri vysokej aj nízkej hlasitosti. Najvýraznejšou vlastnosťou je priestorové audio označené ako Spatial Audio, čo znamená, že zvuk sa bude prispôsobovať podľa toho, ako hýbete hlavou. Na to je potrebné mať kompatibilné zariadenie a zväčša ide o smartfón alebo notebook značky Apple.

Cena: 569 eur

Beoplay Portal

Už podľa značky je jasné, že tu pôjde o niečo luxusné. Tieto slúchadlá sú navrhnuté tak, aby ich mohli používať nielen tí, ktorí chcú vynikajúci zvuk, ale aj hráči. Majú nízku latenciu a sú kompatibilné s hernými konzolami Xbox aj PlayStation. Príslušenstvo k slúchadlám je nadštandardné a nechýba možnosť pripojenia ku konzolám Nintendo, prípadne počítaču. Je tu samozrejme Bluetooth alebo 3,5 mm audio konektor.

Výrobca si dal záležať aj na ovládaní slúchadiel a poskytol všetky potrebné prvky, aby ste všetko dôležité nastavili priamo na slúchadlách. Tie na svoje ovládanie využívajú tlačidlá a dotykové plochy po kruhovom obvode mušlí.

Keďže značka Bang&Olufsen je charakteristická svojím prémiovým spracovaním, je tu bambusové vlákno použité pri spojovacom moste. Základom je však pamäťová pena, takže slúchadlá sa dajú nosiť aj dlhšie bez toho, aby vás tlačili. Nabíjanie cez USB-C je samozrejmosťou a nechýba ani detailnejšie nastavenie parametrov prostredníctvom samostatnej aplikácie. Pochváliť treba spracovanie ekvalizéra, ktoré je prostredníctvom kruhového diagramu na lepšie zacielenie zvukového prejavu hudby. Nastavovanie týmto spôsobom sa vám bude páčiť.

Cena: 399 eur

Bose QuietComfort Ultra

Bose QuietComfort UltraZdroj: Bose

Priaznivci značky Bose vedia, že ich zvuk má svoju jasnú charakteristiku. Obľúbite si najmä jemné a dynamické basy s vynikajúcim spracovaním a odhlučnením. Práve na odhlučnenie cieli výrobca a pridáva ďalší model do svojho portfólia slúchadiel s ANC. Nechýba kvalitné spracovanie, ako aj špeciálne navrhnutý tvar mušlí na čo najpohodlnejšie nosenie. Dajú sa prepojiť cez Bluetooth, ale výrobca poskytuje priamo v balení aj audio kábel a takisto aj pevný obal so zipsom na prenášanie.

Použité materiály sú plast a hliník a nechýba ani umelá koža na náušníkoch. Na jedno nabitie vydržia 24 hodín, pričom čas nabíjania sú štandardné 3 hodiny. Z technologických funkcií je tu podpora priestorového audia vo forme Spatial Audio, ako ho poznáme aj pri iných slúchadlách. Slúchadlá analyzujú tvar vašich uší a na základe ich tvaru upravia znenie zvuku tak, aby znel čo najlepšie. V tejto chvíli ide o úplnú novinku na trhu. Dostupné sú 2 farby, a to biela dymová a čierna.

Cena: odhadovaná 429 eur

Technics EAH-A800E

Technics EAH-A800EZdroj: TOUCHIT

Táto značka tiež prináša prepracované slúchadlá, najmä čo sa týka dizajnu. Svoje však prinášajú aj po technologickej stránke. Všetky podstatné nastavenia prispôsobíte cez mobilnú aplikáciu a na jedno nabitie vydržia až 50 hodín so zapnutou funkciou aktívneho odhlučnenia. Prínosom je aj režim rýchleho nabíjania, keď ich za 15 minút nabijete až na 10 hodín používania. Na prepojenie používajú technológiu Bluetooth 5.2.

Podobne ako to majú menšie slúchadlá tejto značky, aj tu funguje samostatný režim obnovy prehrávania. Ak si totiž slúchadlá zložíte z hlavy a dáte si ich naspäť na hlavu do 1 minúty, prehrávanie sa obnoví. V opačnom prípade prehrávanie treba spustiť ručne. Používajú 40 mm meniče a súčasťou balenia je aj odnímateľný audio kábel. Čo sa týka zvukovej kvality, je tu možnosť bezdrôtového prenášania kodeku LDAC.

Okrem aktívneho odhlučnenia majú slúchadlá aj ambientný režim na to, aby ste počuli zvuky okolo vás. Takisto nechýba ani špeciálny režim na potlačenie externého hluku na zreteľné zaregistrovanie hlásení. Názov režimu je charakteristicky pomenovaný ako Attention Mode.

Cena: 299 eur

Ďalšie slúchadlá v cenovej kategórii nad 100 eur nájdete s cenovým filtrom na Heureke.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.