Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hlavnou témou sa pre väčšinu odvetví stala digitálna transformácia. Pandémia Covid-19 prinútila firmy aby zmeny, ktoré plánovali v horizonte niekoľkých nasledujúcich rokov, zrealizovali ihneď v priebehu niekoľkých mesiacov. Čo je to digitálna transformácia a aké ďalšie trendy budú pre rok 2022 určujúce riešili technickí experti v online diskusii zorganizovanej spoločnosťou Kingston. Medzi diskutujúcimi expertmi boli napríklad technologickí vizionári Rob May alebo Rafael Bloom.

Spoločnosť Kingston, ako popredný výrobca pamäťových zariadení hrá v tomto rozvoji a transformácii významnú úlohu. „Objem ukladaných dát rastie skokovo a častejšie sa aj spracúvajú v cloude. Rýchle a dostupné dátové úložiská nájdu uplatnenie tiež v rámci systémov IoT,“ povedal Geoffrey Petit, technologický a aplikačný expert spoločnosti Kingston.

Spoločnosť Kingston dlhodobo vyvíja riešenia, ktoré podporujú nové technológie. Spojenie IoT a 5G sietí bude znamenať ďalší krok k ešte prepojenejšiemu svetu. Pamäte a úložiská od Kingstonu majú dostatočnú rýchlosť a výkon, aby dokázali podporiť aj mimoriadne požiadavky, ako napríklad dátovú analytiku v reálnom čase. Zákazníci navyše môžu využiť expertnú podporu Kingstonu, ktorá im pomôže dosiahnuť ich ciele v rámci digitálnej transformácie.

Hoci sa debatovalo aj o obavách z nedostatku komponentov, ktoré spôsobujú výpadky výroby, spoločnosť Kingston ťaží z dlhodobých a stabilných vzťahov s dodávateľmi a aj zákazníkmi. „Silné a stabilné firmy dokážu svoju výrobu prispôsobiť aktuálnej situácii. Naopak je veľmi pravdepodobné, že tým ako porastie záujem o rýchle úložiská, sa rozšíri aj konkurencia. Tá bude spolu s rozvojom výrobných technológií zvyšovať dostupnosť a znižovať cenu,“ komentuje situáciu na trhu Geoffrey Petit.

Okrem digitálnej transformácie – teda prechodu na online riešenia – sa násobne zvyšuje podiel IoT riešení, zvyšuje sa zapojenie umelej inteligencie do nových odborov a v neposlednom rade sa masovejšie nasadzuje virtuálna a aj rozšírená realita. Pri prechode na online musia firmy klásť väčší dôraz aj na zabezpečenie pred kybernetickými útokmi a vyrovnávať sa so stále bežnejšou prácou na diaľku (tzv. home office).

Prechod k hybridnej pracovnej sile

Kľúčovým spojením sa v roku 2022 stane hybridná pracovná sila. Firmy aj zamestnanci budú musieť prestať rozlišovať medzi prácou v kancelárii a na diaľku. Z toho vyplýva okrem iného aj to, že sa pracovisko ešte viac presunie do cloudového priestoru, aby bolo jednoducho dostupné z domu i kancelárie.

„Keby som sa v roku 2018 snažil presvedčiť riaditeľov firiem, že majú vynaložiť obrovské investície, aby zdvihli zamestnancov od svojich kancelárskych stolov a umožnili im prácu z domu, vysmiali by sa mi. A takmer z mesiaca na mesiac sa práve to stalo ich top prioritou,“ podotýka britský konzultant manažmentu IT Rafael Bloom.

Debatujúci sa zhodli, že dôležitým aspektom nemusí byť iba vývoj nových technológií, ale aj funkčné zapojenie toho, čo už máme k dispozícii. Kamery by tak teoreticky mohli počítať aktuálny počet ľudí v budove alebo miestnosti, a v spojení s IoT riešeniami upozorniť na väčšiu koncentráciu osôb, ktorá môže predstavovať zvýšené zdravotné riziko.

VR a AR – bližšie k bežnému životu

Je evidentné, že v blízkej budúcnosti budú vďaka väčším možnostiam technológií a skúsenostiam vývojári zlepšovať zážitky, ktoré prinášajú rozšírená (AR) a virtuálna realita (VR). Pomáhať by im v tom mala predovšetkým väčšia šírka dátového prenosu, spolupráca s rýchlymi úložiskami a z toho vyplývajúca nižšia latencia. „Pokrok vo VR/AR v mnohých podnikoch výrazne urýchli proces vývoja produktov, čo pomôže dostať produkty na trh rýchlejšie a nákladovo efektívnejšie,“ povedal počas diskusie Rob May, odborník na kybernetickú bezpečnosť.

VR aj AR bude aktívne využívať viac odvetví – od medicíny, cez školstvo, až po cestovný ruch. Predovšetkým AR sa bude rýchlejšie rozvíjať v prostredí medicíny, kde je možné využiť dostupnosť drahého vybavenia, aj presnú špecifikáciu úloh. Rozšírená realita bude pomáhať napríklad pri prípravách náročných operácií.

Väčšie uplatnenie nájdu VR a AR aj vo svete e-commerce. Je pravdepodobné, že ich bude postupne využívať stále viac e-shopov. „VR služby preklenú priepasť medzi e-shopom a realitou. To, čo si zákazník bude kupovať, si bude môcť doma pozrieť,“ hovorí Nigel Tozer, expert na prácu s dátami.

Dynamický rozvoj AI

„Umelá inteligencia (AI) už prekonala módny šum a teraz ponúka skutočnú hmatateľnú hodnotu. Spolupráca AI s inými technológiami je teraz zásadná a plne ukáže jej možnosti,“ hovorí Neil Cattermull, CEO spoločnosti Future as Service. Práve kreatívne zapojenie AI do nových odborov často aj mimo technologické spoločnosti je jasným výhľadom roku 2022. Trh s AI by sa mal celkovo medziročne zdvojnásobiť.

Asi najčastejšou témou vnímanou v súvislosti s AI širokou verejnosťou je doprava, teda predovšetkým systémy autonómnych automobilov. Doba, kedy AI predbehne šoférske schopnosti ľudí, je ale ešte ďaleko. Napriek tomu sa výkony umelej inteligencie pri riadení áut medziročne zlepšujú. Automatické systémy by sa tiež mohli čoskoro stať schopnými kapitánmi lodí.

Inovatívnymi spôsobmi zapojenia AI by sa v budúcom roku mohla pochváliť aj kybernetická bezpečnosť. Algoritmy umelej inteligencie dokážu aktívne predpovedať útoky a ďalšie možné hrozby (a vďaka tomu im aj predchádzať). S rozvojom sa počíta tiež v rámci čítania emócií – počítače by vďaka tomu mali dokázať rozoznať náladu a reakcie používateľov v reálnom čase.

Dôležitou témou budúceho roka, a taktiež ďalších, budú transparentnosť a etické pravidlá uplatňované na AI. O čom všetkom dovolíme rozhodovať algoritmom a o čom už nie? Pokusy dokazujú, že hoci má umelá inteligencia nesmierny výpočtový výkon, úzke zameranie bez práce so širšími súvislosťami často vedie k prekvapivému a nechcenému vývoju. Umelá inteligencia sa stáva tak mocným nástrojom, že je nevyhnutné upraviť jej nasadenie legislatívnym rámcom.

Ďalšie predikcie nájdete na twitterovom účte spoločnosti Kingston @KingstonTech spolu s odkazmi na názory jednotlivých odborníkov. Ucelenú debatu k digitálnej transformácii zachytáva elektronická kniha, ktorá je k dispozícii na stiahnutie tu.

Značky: