Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dlhý potlesk pri každom mene v titulkoch v závere filmu. Žiadne klišé, ale spontánny a srdečný prejav uznania tvorcom. Aj taká bola atmosféra po slávnostnej premiére filmu Tvojazem v nedeľu 20.mája. Vo svete by povedali WAW, na Slovensku povedzme slovenskému koprodukčnému filmu Tvojazem FÍHA.

Silný príbeh pre celú rodinu

Rodinný, dlhometrážny 3D animovaný dobrodružný film Tvojazem spojil umeleckých profesionálov z rôznych kútov Európy a isto si zaslúži návštevu kina nielen detského diváka. Veď mnohí sme vyrastali na kvalitnej československej tvorbe a Tvojazem ju ponúka plným priehrštím a dáva niečo navyše – invenčný prístup v scenári, animácii, hudbe, réžii. A odporúčame ho, vďaka filmárskej kvalite vidieť priamo v kine so všetkými zmyslami – efektmi zvuku i obrazu, ktorý film ponúka.

Celeste Buckingham, autorka a interpretka titulnej piesne na otázku prečo by ľudia mali ísť do kina na film Tvojazem odpovedá. „Po „á“ je výnimočná jeho kvalita a samozrejme aj to, že ide o československý produkt. Zároveň, príbeh filmu je skutočne silný. Myslím si, že každý z nás, dieťa či dospelý, zažil hľadanie samého seba, lásky či pocitu bezpečia. A nie len doslovne, ale aj metaforicky. A presne toto film krásne opisuje. Odporúčam ho každej rodine, nie je určený len pre deti, nájdu sa v ňom aj dospelí.“

Príbeh je skutočne silný, súčasný a zároveň rozprávkový – plný fantázie.  Riki, desaťročný chlapec, uniká zo šedi sídliska a každodennosti za záhadným signálom, ktorý mu otvorí paralelný svet fantázie, kde sa krkavce správajú ako ľudia, Železný muž chce ovládnuť svet, žeriav je robotom a žiarivý kameň, ktorého sa chce zmocniť každý, ho požiada o ochranu. Hlavný hrdina podstupuje dobrodružnú cestu na záchranu nielen čarovného sveta, ale aj seba samého.

Skvelá práca slovenských umelcov

Tvojazem nadväzuje stvárnením na najlepšiu tradíciu z československej filmovej bábkovej tvorby. Na jeho výrobe sa podieľalo viac ako 15 výtvarníkov z rôznych krajín Európy (od Írska po Českú republiku), ktorí vytvorili nielen koncept krajiny fantázie, ale aj jednotlivé postavy. Film je vytvorený v 3D technológii a s rozpočtom 3,8 milióna eur. Takáto snímka sa na Slovensku ešte nerealizovala. Aj producent Peter Badač dúfa, že všetko úsilie, vložené do tejto snímky, diváci ocenia: „Ide o pôvodný slovenský projekt, ktorý sa svojou kvalitou nepochybne vyrovná filmom zo zahraničia alebo americkej produkcii. Ak chceme dokázať, že aj na Slovensku máme šikovných umelcov a autorov, tak práve návštevou kina môžeme podporiť ich prácu a pomôcť ju zviditeľniť aj v zahraničí, kde sa môže presadiť na základe úspechov na domácom teritóriu.“

Tvoajzem je síce animovaný film – a výtvarne je urobený vskutku prekrásne – ale hlasy jednotlivých postáv určite nebudú divákom neznáme. Svoje herecké umenie tu predviedli Juraj Kemka, Jozef Vajda, Helena Krajčiová, Martin Hronský či Ivan Romančík a Riki a jeho kamoška Emma hovoria hlasmi Erika Koníčka a Grétky Luprichovej. Jedinečne znie aj hudba od slovenského skladateľa Martina Hasáka.

Zábava aj po filme

Ísť si pozrieť film do kina je super. A ešte viac super je, ak sa po dvoch hodinách strávených v prítmí kinosály môžeme tešiť na pokračovanie zábavy s hlavnými hrdinami. V prípade snímky Tvojazem je toho viac než dosť. Tvorcovia pripravili celý fantazijný svet, ktorý deti s kamošmi či rodičmi môžu objavovať rôznymi ďalšími spôsobmi. Napríklad knižné pokračovanie dobrodružstiev Emy a Rikiho, ktoré vyšlo vo vydavateľstve Slovart alebo mobilná hra Bowler’s Run. V nej môžu deti oslobodiť Lumákov, postavičky z filmu, pomáhať hlavným hrdinom na ich ceste. Takisto budú môcť využiť aplikáciu na zobrazenie rozšírenej reality pri plagátoch a knihe. 

Nechajte sa zlákať

Pre režiséra Petra Budinského to bolo  4324 dní čistej radosti z práce a veľmi sa teší, že svoje dielo môže konečne ponúknuť divákom – malým aj veľkým: „Tvojazem je napínavý príbeh, v ktorom hlavný hrdina Riki zažíva množstvo dobrodružstiev, spoznáva nové svety a nachádza si nových kamarátov. Je to ako jazda na húsenkovej dráhe, plná vzrušenia a nečakaných zvratov. Ak teda v máji náhodou nebudete vedieť, čo s voľným časom, odbehnite si do kina vo vašom meste. Tvojazem ťa potrebuje.“

Značky: