Oblasť technológií je svetom neuveriteľného pokroku, ale občas aj fatálnych zlyhaní.

Ani končiaci sa rok 2022 nebol výnimkou. Ich prehľad priniesol portál Pcmag.com a my sme z neho urobili výber a zhrnutie piatich „failov“, ktoré sú podľa nás najpodstatnejšie.

Kúpa a riadenie Twitteru Elonom Muskom

Ani taký technologický guru a vizionár ako Elon Musk sa niekedy nevyhne prešľapom. Bohužiaľ, ten tohtoročný je nielen najväčším v jeho kariére, ale i celkovo v oblasti technológií.

Všetko sa to začalo Muskovou nespokojnosťou s niektorými procesmi na tejto sociálnej sieti. Ako reakciu predložil ponuku na odkúpenie siete za značne nadhodnotenú sumu, bez toho, aby si preveril podklady. Hoci chcel z kúpy následne vycúvať, už sa to nedalo bez veľkých strán, takže obchod nakoniec uzavrel.

To, čo nasledovalo, dokazuje, že aj keď vediete spoločnosti, ktoré produkujú úspešné elektrické autá a majú vlastný vesmírny program, riadenie takého zložitého virtuálneho „mraveniska“ ako je sociálna sieť, môže byť nad vaše sily.

Muskovo šéfovanie Twitteru je totiž čistý chaos plný impulzívnych rozhodnutí, náhlych zmien, emotívnych vyjadrení, nepredvídateľných zásahov do fungovania siete, rýchleho spúšťania neotestovaných noviniek a populistických ankiet. Výsledkom sú finančné straty siete, vzostup extrémizmu na Twitteri a odchod viacerých reklamných partnerov aj známych osobností.

Zatiaľ ostatnou a určite nie poslednou správou z tohto súdka je Muskovo vyhlásenie, že z funkcie generálneho riaditeľa siete odstúpi hneď, ako za seba nájde náhradu.

Neúspech Metaverse

Aby Elon Musk nebol v tomto prehľade sám, sekunduje mu šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Ten síce vybudoval najväčšiu sociálnu sieť na svete, ale jeho ďalší projekt, virtuálny svet Metaverse je zatiaľ obrovským sklamaním.

Jedným z prvých krokov k Metaverzu má byť služba Horizon Worlds, teda trojrozmerný virtuálny priestor, kde používatelia vystupujú ako postavičky, môžu spolu komunikovať, hrať hry a podobne. Projekt, ktorý mal byť ďalšou veľkou vecou, sa ale vyznačuje chabou grafikou a mnohými nedostatkami. Postavičky napríklad spočiatku nemali nohy, čo vyzeralo skutočne bizarne.

Zuckerberg do projektu nalial neuveriteľné množstvo financií, ale výsledok i záujem používateľov je slabučký – mesačne priláka len zhruba 250 000 používateľov a aj zamestnanci Meta, materskej firmy Facebooku, v ňom neradi trávia čas.

Koniec platformy Stadia

Spoločnosť Google je známa tým, že sa s veľkou vervou púšťa do rôznych projektov, ale ak nezískajú dostatočný počet používateľov, rovnako rázne ich dokáže „zarezať“. Jedným z posledných príkladov je platforma na cloudové hranie Stadia.

Hoci šlo o používateľsky celkom príjemnú a spoľahlivú službu, od začiatku ju zabíjal zvláštny koncept – museli ste si platiť predplatné (čo nie je nič výnimočné), ale na rozdiel napríklad od konkurenčného Xbox Game Pass ste mali prístup len k malej knižnici hier. Zvyšok ste si museli samostatne kupovať.

Aj toto dvojité spoplatňovanie zrejme prispelo ku komerčnému neúspechu služby, ktorá už 18. januára 2023 definitívne skončí.

Spotify Car Thing

Toto zariadenie bolo v našich končinách takmer neznáme a známejším sa už ani nestane. Spotify ako platforma je však na Slovensku populárna, preto sme do prehľadu zaradili aj autopríslušenstvo v podobe malej krabičky s displejom a ovládacími prvkami, ktoré sa malo umiestniť na palubnú dosku a ovládať hlasom či doslova obrovským kolieskom.

Na streamovanie bol však stále potrebný telefón, takže šlo len o akýsi medzičlánok medzi smartfónom a reproduktormi auta. Keďže takéto prepojenie sa dnes dá zrealizovať jednoduchšie a bez podobného medzičlánku, Car Thing bol odsúdený na neúspech a po dvoch mesiacoch ho Spotify prestalo vyrábať.

Neúspechy kryptomien

Oblasť kryptomien je pre mnohých vysnívaným digitálnym Klondike-om a predpovedali jej svetlú budúcnosť. Aktuálny rok však tomu nejako nenapovedal. Počas neho výrazne padal Bitcoin a skolabolala kryptoplatforma Terra i s ňou súvisiaca kryptomena Luna, ktorá pred krachom patrila medzi desať najväčších kryptomien na trhu.

U nás v médiách snáď ešte viac zarezonoval krach štvrtej najväčšej kryptomenovej burzy FTX. Jej hodnota bola uvádzaná na úrovni 32 miliárd dolárov a bola taká veľká, že sa predpokladalo, že ani nemôže skrachovať. Avšak stalo sa, do vzduchu vyfučali miliardy dolárov a jej zakladateľ Sam Bankman-Fried bol zatknutý.

Zatiaľ nie je jasné, čo to v budúcnosti so segmentom kryptomien urobí. Niektorí analytici tvrdia, že sa tým len prečistí trh a dôraz bude kladený na transparentnejšie burzy a spoľahlivejšie kryptomeny, iní tvrdia, že dôvera v kryptomeny bola nenapraviteľne poškodená.

Zdroj: vlastné, Pcmag.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.