Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S vonkajším osvetlením sa dá čarovať

Pomocou správneho osvetlenia sa sprístupnia verejné priestory aj po zotmení, zaistí sa bezpečnejšia rezidenčná oblasť alebo vedie návštevníkov cez parky a mestskú zeleň. Je ale nevyhnutné zachovať opatrnosť a byť šetrný v používaní verejného osvetlenia. Architekti a projektanti sú zodpovední nielen za ochranu oblohy pred svetelným znečistením, ale aj za minimalizáciu dopadu umelého osvetlenia na obyvateľov miest a životného prostredia.

Správne navrhnuté verejné osvetlenie by malo zabrániť nežiaducemu rušeniu obyvateľov, napríklad dopadom svetla do domov. Navyše, bez dôsledného plánovania môže vonkajšie svetlo negatívne ovplyvniť správanie vtákov, cicavcov, obojživelníkov a hmyzu, oslabiť ich schopnosť orientácie alebo im zapríčiniť zraniteľnosť voči predátorom.

Farba svetla je kľúčová pre zachovanie bdelosti, ale aj súkromia obyvateľov

Tu je dôležité nielen množstvo vyžarovaného svetla, ale i jeho vlastnosti.

Pokiaľ má svetlo studenú farbu (t. j. namodralý vzhľad), prispieva k väčšej jasnosti a podporuje bdelosť chodcov, vodičov a cyklistov. Avšak môže byť rušivým elementom pre prírodu i okoloidúcich a spôsobuje zosvetlenie oblohy, teda svetelné znečistenie. Naopak, teplejšia farba svetla pomáha znižovať tieto nepriaznivé dopady.

Ako teda môžu výrobcovia vonkajšieho osvetlenia zodpovedne vyvážiť obidve priority? Dopomáha tomu napríklad nová technológia miešania svetla NightTune vytvorená spoločnosťou Thorn Lighting.

NightTune je systém, ktorý automaticky upravuje množstvo aj farbu svetla vyžarovaného svetelným zdrojom tak, aby vyhovovalo presnému času v noci a úrovni premávky.

Technológia pracuje s miešaním svetla z teplých a studených LED diód. Samostatným stmievaním oboch skupín LED diód je možné dosiahnuť farbu svetla v rozmedzí od teplých 2 200 kelvinov do mierne teplých 3 000 kelvinov pri rôznych úrovniach jasov.

V praxi systém NightTune funguje tak, že v prvej fáze večera, za stále existujúcej pešej a cestnej premávky, zaisťuje miernu teplú farbu svetla. Počas nastupujúcej noci, kedy sú ulice pokojné, sa výkon studených LED diód zníži, tým sa stlmí svetlo a je teplejšie. Akonáhle sa priblíži ráno a pohyb sa vracia do ulíc, výkon studených LED diód sa opäť zvýši, aby poskytoval jasnejšie a chladnejšie svetlo spĺňajúce požiadavky vyššej bezpečnosti.

Prvý produkt, ktorý je možné vybaviť systémom NighTune, je svietidlo Plurio indirect s montážou na vrchole stĺpu. Samotné svietidlo je ideálnym riešením pre rezidenčné časti mesta vďaka kombinácii vysokého výkonu s vylúčením rušivého svetla. Je tak šetrné k prírode a obyvateľom a poskytuje dostatok súkromia. Vyznačuje sa tiež nízkymi prevádzkovými nákladmi a vysokou životnosťou. Svietidlo doplnené o systém NighTune sa tak stáva vítaným prírastkom sveta svietidiel pre architektov a projektantov, ktorí chcú splniť požiadavky moderných miest a zároveň rešpektovať tých, s ktorými tieto priestory zdieľame – ľudí aj zvieratá.

Značky: