Ak uvažujete nad nákupom smartfónu pod stromček, ste na správnom mieste.

Poradíme vám s jeho výberom podľa rôzneho zamerania. Pozrite si naše tipy, ktoré odporúčame. Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

 

Vyberte si  kategóriu:

Nenároční používatelia
Stredná trieda smartfónov
Top modely na trhu
Old-school s dlhou výdržou

 

Nenároční používatelia

Alcatel OT-5010D PIXI4

PIXI 4 je pre ľudí, ktorý vstupujú do sveta smartfónov a nechcú za telefón utratiť veľa peňazí. V cene 75 eur získate použiteľný smartfón s 5-palcovým IPS displejom, 8 Mpx fotoaparátom a možnosťou použiť dve SIM karty súčasne. Samozrejmosťou je plná konektivita a vymeniteľná batéria s kapacitou 2000 mAh. Za málo peňazí dostatok muziky – to je Alcatel PIXI 4.

Samsung Galaxy J3 2016

Samsung v prípade modelu J3 je záruka dobrého spracovania a výkonu, ktorý je v tomto prípade pre menej náročných používateľov dostačujúci. Telefón má 5-palcový HD AMOLED displej a 8 GB vnútornej pamäte, ktorá je rozšíriteľná pamäťovou kartou do 128 GB. V tejto kategórii získate aj slušný 8 Mpx fotoaparát, podporu rýchlej LTE siete a dostatočnú výdrž vďaka 2600 mAh batérii. Telefón je dostupný v dvoch verziách, ako single SIM Tak aj dual SIM (napr. vo voľnom predaji). Cena zariadenia je od 139 eur.

Viac sa dočítate tu

Lenovo Vibe C2

Do tretice všetko dobré a Lenovo C2 to potvrdzuje. Slušný dizajn, dobrá výbava a u Lenovoa samozrejme aj podpora dvoch SIM kariet (vo voľnom predaji). Telefón nesklame ani pri surfovaní na internete, nakoľko ponúka rýchle LTE pripojenie a dostatočný výkon. Zaujme aj hlasným 1 W reproduktorom, s ktorým si užijete multimediálny obsah na vyššej úrovni. V tejto kategórii vám iné zariadenie takýto multimediálny prejav neponúkne. Vnútorná pamäť má kapacitu len 8 GB, ale je rozšíriteľná cez microSD pamäťovú kartu. Ak vás tento telefón zaujal, kúpite ho už od 120 eur.

Prečítajte si viac tu

Stredná trieda smartfónov

Samsung Galaxy A5 2016

Prvý bol úspešný, druhý je dospelejší. A5 2016 je nástupcom minuloročnej A5 a prináša prémiové spracovanie z kovu a skla, podobne ako vlajkové lode Samsung Galaxy. Dizajn dopĺňa 5,2-palcový Full HD AMOLED displej a pod ním tlačidlo Domov s čítačkou odtlačkov prstov. O výkon sa stará osemjadrový procesor Exynos, ktorý dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte RAM. Vnútorná pamäť končí na hranici 16 GB, ale je rozšíriteľná o microSD pamäťové karty. Zariadenia Samsung sú aj o fotografiách, a preto nesmie chýbať kvalitný 13 Mpx fotoaparát. Tomu sekunduje 5 Mpx predná selfie kamera. Toto zariadenie má cenu 289 eur.

Recenziu smartfónu nájdete tu

Sony Xperia XA

Sony si zachováva svoju identitu aj v strednej triede a príklad tomu je model XA. Prémiové spracovanie s tenkými rámikmi okolo displeja a viacerými farebnými prevedeniami zaujme aj náročnejšieho používateľa, avšak skôr nežnejšie pohlavie. Aké by to bolo Sony bez kvalitného fotoaparátu s rozlíšením 13 Mpx, ktorý je doplnený o 8 Mpx prednú kameru s možnosťou natáčania Full HD videí. Dostatočnú rýchlosť systému a svižné reakcie má na starosti 8-jadrový procesor MediaTek, doplnený o 2 GB operačnej pamäte RAM. Vnútorná pamäť má kapacitu 16 GB a dá sa doplniť o microSD pamäťovú kartu – max. až 200 GB. Spomenúť treba aj jasný 5-palcový Full HD displej, ktorý čerpá energiu z 2300 mAh batérie. Ak bude energie málo, Sony má výborný úsporný režim STAMINA, ktorý veľmi dobre pracuje. Toto zariadenie kúpite od 245 eur.

Viac sa dočítate tu

Huawei P9 lite

Tento smartfón sa na Slovensku predáva ako „teplé rožky“. Vyznačuje sa výborným pomerom výkon/cena a identitou k vlajkovej lodi. Nemá síce dva fotoaparáty, ale ten jeden 13 Mpx je dostatočne kvalitný, aby zachytil všetky momenty, ktoré potrebujete. Zhotovené fotografie a videá zobrazíte na 5,2-palcovom Full HD displeji a napokon ich môžete „posunúť“ ďalej cez rýchlu LTE sieť. Huawei dokáže vie zaujať a drobnosti ako čítačka odtlačkov prstov, FM rádio, notifikačná LED dióda a plná konektivita potešia široké spektrum používateľov. Najlepšie nakoniec, Huawei P9 lite kúpite už od 250 eur.

Recenziu nájdete tu

To najlepšie na trhu – bez cenového obmedzenia

Samsung Galaxy S7/S7 Edge

Sklo, kov, bezdrôtové nabíjanie a najlepší fotoaparát na trhu s clonovým číslom f/1.7. To je len časť toho, čo toto zariadenie ponúka. Ak vyžadujete maximálny výkon, skvelý displej so žiarivými farbami alebo prestíž v podobe zahnutého displeja, našli ste správneho adepta. O plynulý chod telefónu sa stará výkonný procesor Exynos 8890, grafický čip Mali-T880 a 4 GB operačnej pamäte RAM. 32 GB vnútorná pamäť je rozšíriteľná o microSD pamäťové karty do 2 TB. Telefón však nie je len pekný a výkonný, ale aj odolný. Odoláva prachu a vode so stupňom krytia IP68. Natáčanie 4K videí, rýchly snímač odtlačkov prstov a plná konektivita je u zariadenia tejto kategórie samozrejmosťou. Cena modelu S7 je od 650 eur a S7 Edge od 750 eur.

Neprehliadnite fototest tu

iPhone 7 Plus

Dokonalá súhra výkonného hardvéru a optimalizovaného softvéru je niečo, čo vyžadujú najnáročnejší používatelia. Presne to ponúka iPhone 7 Plus, pričom k tomu pridáva 12 Mpx duálny fotoaparát, ktorý zhotovuje nádherné snímky. Zaujímavou je sekundárna optika fotoaparátu, ktorá funguje podobne ako teleobjektív a disponuje 2-násobným optickým zoomom. Zobrazovací panel je 5,5-palcový IPS Retina displej s verným podaním farieb. iPhone 7 Plus je jeden z najlepších telefónov súčasnosti, dostupný vo viacerých farebných vyhotoveniach, ale za patrične vysokú cenu. Ceny sa pohybujú podľa pamäťových variant – 32 GB verzia začína na sume 890 eur a strop tvorí 256 GB verzia v cene 1119 eur. Rozšírenie o microSD kartu sa u Apple nenosí.

Viac o smartfóne tu

Huawei Mate 9

Phablet „nabúchaný“ výkonným hardvérom, doplnený najnovším OS Android 7.0 Nougat a zdokonalenou nadstavbou UMUI 4.0. So 6-palcovým Full HD IPS displejom sa radí do maxi kategórie, ale vďaka excelentnému spracovaniu a tenkým rámikom má takmer totožnú veľkosť, ako 5,5-palcový iPhone. Spracovanie z prémiových materiálov je neodmysliteľné a používateľský zážitok dopĺňa duálny fotoaparát, ktorý je vyvíjaný so spoločnosťou Leica. Jeden snímač má 12 Mpx (farebný) a druhý 20 Mpx (monochromatický). Osemjadrový procesor vlastnej výroby – Kirin 960 dopĺňajú 4 GB operačnej pamäte RAM a interná pamäť v kapacite 64 GB. Nechýba možnosť rozšírenia úložiska pamäťovou kartou – max. 256 GB. Vysoký výkon potrebuje dostatok energie, ktorú v tomto prípade dodáva 4000 mAh batéria s podporou rýchleho nabíjania. Cena výkonného pracovného nástroja sa pohybuje okolo 699 eur.

Viac sa dočítate tu

Old-School s dlhou výdržou batérie

MAXCOM MM720

„Hlúpy“ telefón s veľkými ovládacími prvkami, nie len pre seniorov. Dlhá výdrž batérie (niekoľko dní) zaručí, že sa takmer nikdy nedostanete do núdze, bez možnosti zavolať pomoc. Okrem výdrže má telefón niekoľko podarených prvkov, ako tlačidlo SOS alebo vstavanú LED baterku. Je to síce z núdze cnosť, ale nájdete tu aj VGA fotoaparát. Dokonalý telefón pre seniorov alebo „telekomunikačná“ poistka v batohu, oboje spĺňa na jednotku. Dobrý pocit z používania doplňuje nabíjacia kolíska v balení. Cena telefónu je 36 eur.

Samsung E1200 – 2G

Starý, dobrý a verný svojim špecifikáciám, ktorými disponuje už pár rokov. To však nie je na škodu, veď kto by menil niečo, čo funguje. Hovorí za to aj výdrž batérie, ktorá presahuje 10 dní. Tento údaj je v dnešnej dobe smartfónov až neuveriteľný. No je to tak a kúpou tohto telefónu získate spoľahlivý komunikačný nástroj na hlasové hovory a SMS správy, pričom ako záloha za 23 eur poteší. Ovládanie tohto zariadenia zvládajú aj seniori a to ho robí vysoko použiteľným.

 

Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE