Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jazdenie s deťmi už nie je ako kedysi. Áut je neporovnateľne viac, jazdí sa omnoho vyššou rýchlosťou a aj ratolesti už nemôžu len tak sedieť na zadných sedadlách nepripútaní, ale musia dodržiavať bezpečnostné pravidlá.

Téma bezpečnosti detí v premávke je aktuálna aj na Slovensku. Do platnosti vstúpila nová norma Európskej únie, ktorá nariaďuje vodičom, ako by mali bezpečne prevážať svoje deti. Zmenu pocítili už aj predajcovia, ktorí postrehli, že rodičia majú k tejto téme stále viac otázok a nákup vhodnej autosedačky detailne zvažujú. „Museli sme dôkladne zaškoliť personál, aby bol nápomocný rodičom v najvyššej možnej miere. Rodičia sa často pýtajú na spôsob upevnenia autosedačky v aute, v akom smere sa upína, rovnako sa zaujímajú o výsledky v bezpečnostných testoch,“ hovorí manažér predajní predeti.sk, Peter Sokol.

Pri kúpe je dobré sedačku otestovať

Od 1. januára 2018 platí už aj u nás nariadenie, ktorého hlavným bodom je, že deti musia sedieť v protismere jazdy. „Dieťa by sa malo po novom prepravovať v protismere jazdy minimálne do 15. mesiaca svojho veku, v „i-Size“ sedačke, ktorá musí vyhovieť pri certifikačných skúškach aj bočnému nárazu do vozidla,“ vysvetľuje zmenu v legislatíve dopravný konzultant Maroš Palesch.

Ako teda „po novom“ vybrať tú správnu autosedačku? Podľa odborníkov je veľmi dôležité, aby zákazník sedačku v predajni vyskúšal v predvádzacom trenažéri spolu s dieťaťom a predajcom. „Ten vám vysvetlí spôsob používania autosedačky, pretože akákoľvek nepozornosť či ľahostajnosť môže znížiť bezpečnosť autosedačky,“ vysvetľuje Sokol. Dopravný konzultant Palesch ďalej radí, aby si každý rodič pri kúpe sedačky zodpovedal na nasledujúce otázky:

  • Dokážem sám bez pomoci namontovať a vymontovať sedačku?
  • Je sedačka stabilná? Nehýbe sa?
  • Dokážem dieťa ľahko pripútať a odpútať?
  • Sedí dieťa pohodlne?

Autosedačka nie je lacný špás

Priemerná cena „i-Size“ autosedačky sa pohybuje na úrovni od 190 do 350 eur. Nie je to síce malá investícia, no odborníci odporúčajú v tomto prípade nešetriť. Navyše, niektoré poisťovne môžu autosedačku dokonca v prípade poistnej udalosti preplatiť. „Keďže nejde o zanedbateľnú sumu, mysleli sme aj na tento aspekt. Naše havarijné poistenie zahŕňa v prípade poistnej udalosti okrem batožiny aj autosedačku. Stačí sa preukázať dokladom o kúpe,“ informuje hovorkyňa poisťovne Groupama Martina  Cvachová.

Značky: