Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Časy, kedy boli zamestnanci ochotní meniť prácu kvôli pár stovkám eur navyše, sú preč. Viac ako 69 percent mladých ľudí podľa prieskumu spoločnosti Regus vymení akýkoľvek zamestnanecký benefit za možnosť pracovať variabilne. Zdieľané pracovné miesta, s ktorými sa spája flexibilná pracovná doba, sa tak stávajú úspešnými čoraz viac. Na tento fenomén reaguje aj globálny poskytovateľ firemných priestorov Regus, ktorý otvoril v bratislavskom Polus Tower II už štvrté centrum so zdieľanými kanceláriami na Slovensku. Tie sú zaujímavé pre firmy aj z finančného hľadiska. Na nákladoch môžu ušetriť až pätinu.

Od roku 2005 vzrástol počet ľudí pracujúcich „odkiaľkoľvek“ až o 103 percent, pričom viac ako polovica profesionálov dnes odpracuje väčšinu zo svojho týždňa mimo štandardnej kancelárie. Tento voľnejší štýl, ktorý zamestnancom dovoľuje zariadiť si prácu a súkromný život podľa vlastných možností, a aj napriek tomu odviesť 100-percentný výkon, preferuje čoraz viac ľudí. Tvrdí to prieskum, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Regus, a z ktorého záverov taktiež vyplýva, že trendy v budovaní kancelárií diktujú firmám práve mileniáli. „Mladí ľudia nechcú byť zviazaní štandardnými pracovnými podmienkami 8-hodinového času na jednom mieste. Uvedomujú si nutnosť odvedenia svojej práce, no deň si chcú zariadiť podľa seba, svojej rodiny, či koníčkov. Na výhody začínajú prichádzať aj zamestnávatelia. Množstvo spoločností zistilo, že poskytovaním flexibilného pracovného miesta si dokážu jednoduchšie udržať tých najschopnejších ľudí,“ hodnotí moderný trend Karel Pelán, country manager Regus pre Českú republiku a Slovensko

Z týchto dôvodov Regus otvára v poradí už štvrté priestory pre zdieľané kancelárie v Bratislave a to v budove Polus Tower II. Na celkovej ploche viac ako 2000 m2 vybudovala spoločnosť flexibilné kancelárie rôznych veľkostí, no rovnako aj vzdušné coworkingové priestory s niekoľkými zasadacími miestnosťami, kuchyňou, či recepciou pre všetkých prenajímateľov. Priestory sú určené moderným spoločnostiam, freelancerom, start-upom, alebo kolektívom ľudí pracujúcich na rôznych projektoch. Sú otvorené non-stop, sedem dní v týždni.

Zdieľané kancelárie v spojitosti s coworkingovým centrom sú pre zamestnávateľov zaujímavé aj z hľadiska efektivity. Zamestnávatelia nemajú počiatočné investície do zariaďovania, ani dlhodobé záväzky súvisiace s prenájmom, objednávajú si len toľko pracovných miest, koľko aktuálne potrebujú. V prieskume sa uvádza, že až 80 percent firiem si volí zdieľané kancelárie práve kvôli redukcii nákladov. Ušetria najmä na obstaraní nehnuteľnosti, platby za nájom, opravy či administratívu. Tretina spoločností z celkového počtu viac ako 18 – tisíc dopytovaných podnikateľov z 96 krajín uviedla úsporu 5 až 10 percent, polovica potvrdila úsporu 10 až 20 percent, no a necelá pätina tvrdí, že jej náklady klesli o viac ako pätinu.

Dobrou správou pre firmy je aj fakt, že samotní zamestnanci potvrdzujú, že pracujú efektívnejšie. „Až 64 percent mladých ľudí nám v prieskume uviedlo, že poskytnutím flexibilného pracovného miesta sa stali produktívnejšími. Všetky tieto fakty sledujeme na dlhodobej báze a utvrdili nás v tom, že zdieľané kancelárie sú budúcnosťou pre moderných podnikateľov. Vychádzame z predpokladu, že do dvoch rokov by mal každý druhý zamestnanec v USA pracovať na voľnej nohe. Tento trend sa približne v tom istom čase začne presúvať aj do Európy a následne na Slovensko,“ podotýka Karel Pelán z Regus. Dodáva, že jedným z najväčších vplyvov na zmenu „starej kancelárskej klasiky“ sú práve moderné technológie.

Až dve tretiny mladých ľudí v prieskume Regusu uviedlo, že k spokojnosti v zamestnaní potrebujú najmodernejšie technológie a kvalitné pripojenie na internet. Ten je podľa prieskumu najdôležitejším kritériom (až 81 percent ľudí) pri voľbe pracovného miesta. 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.