Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Väčšina organizácií by pocítila vážne následky na svojom fungovaní už po niekoľkých hodinách výpadku

Spoločnosť ZEBRA SYSTEMS, distribučný partner spoločnosti Cloudflare na českom a slovenskom trhu, uviedla na základe svojho prieskumu medzi svojimi partnermi, že takmer dve tretiny organizácií by v prípade výpadku webových systémov pocítili vážne prevádzkové následky už po 5 hodinách nefunkčnosti webov. Aj napriek tomu nechránené firemné weby považuje za hlavnú hrozbu pre firemnú bezpečnosť iba 9 % IT administrátorov.

So stále väčšou závislosťou podnikov a organizácií na webových aplikáciách, portáloch a e-shopoch rastú aj následky výpadkov, či už spôsobených technickými chybami alebo zámernými kybernetickými útokmi. V tomto roku boli u nás zaznamenané napríklad útoky na stránky magistrátov či športových klubov, v júli tiež nastal globálny výpadok desiatok tisíc webov v dôsledku zlyhania správcu DNS služieb. Prerušením prevádzky bývajú najviac postihnuté e-shopy, aerolínie, banky, prevádzkovatelia herných platforiem a pod., ktorých straty potom môžu rásť do miliónov dolárov.   

Najzaujímavejšie údaje prieskumu ZEBRA SYSTEMS medzi českými a slovenskými predajcami zahŕňajú:

  • Aby boli webové systémy mimo prevádzky bez vážnych následkov na fungovanie firmy, uviedlo 36 % IT správcov maximálny výpadok do 24 hodín, 41 % správcov do 5 hodín, 18 % do 1 hodiny a 5 % uviedlo, že nesmú vypadnúť vôbec.
  • 59 % respondentov uviedlo, že ochranu webových systémov rieši ich hostingová služba, 27 % využíva firewall pred webovým serverom, 18 % využíva cloudové riešenia a 14 % zabezpečenie webového serveru. 5 % respondentov nechráni web vôbec.
  • Iba 9 % respondentov uviedlo ochranu webových systémov ako svoju hlavnú prioritu.

„Podľa správy Cloudflare z tohtoročného prvého štvrťroku sa množí počet prípadov, keď kybernetickí útočníci žiadajú za zastavenie DDoS útoku na webovú infraštruktúru tučné výkupné,“ povedal Michal Hebeda, Sales Engineer zo spoločnosti ZEBRA SYSTEMS. „Ide o stále častejší typ ransomvérového útoku, a hlavne IT správcovia v organizáciách, ktoré sú veľmi citlivé na výpadky webových systémov, by mali prijať adekvátne opatrenia. Služby Cloudflare poskytujú preverenú infraštruktúru schopnú ochrániť aj pred DDoS útokmi veľkého rozsahu.“

V ČR a na Slovensku je partnerom Cloudflare spoločnosť ZEBRA SYSTEMS, ktorá je zodpovedná za dodávky služieb zameraných na bezpečnosť aplikačnej a sieťovej infraštruktúry (vrátane napríklad Cloudflare DDoS a WAF), zvyšovanie výkonnosti a spoľahlivosti internetových aplikácií (Cloudflare CDN a DNS), tímovú spoluprácu (Cloudflare for Teams, Cloudflare Access) či platformy pre vývojárov (Cloudflare Workers). Viac informácií o riešení Cloudflare vrátane dokumentov na stiahnutie nájdete na https://www.zebra.cz/cloudflare/.

Značky: