Využitie by mohla nájsť v biomedických zariadeniach.

Ľudské oko dokáže prispôsobovať veľkosť zrenice podľa toho, koľko svetla na ňu svieti. Ide o automatický proces, ktorý ako ľudia nijak nekontrolujeme. Na podobnom princípe funguje aj šošovka vo fotoaparáte, avšak v tomto prípade ide o komplikovaný mechanický proces, ktorý sa stará o to, aby nebola fotka preexponovaná.

Vedci z fínskej univerzity v Tampere však vymysleli umelú dúhovku, ktorá sa dokáže automaticky prispôsobiť intenzite svetla. Umelá dúhovka je veľká ako kontaktná šošovka a automaticky sa otvára / zatvára na základe intenzity svetla. Je vytvorená z tekutého kryštálového elastomeru, pričom ju vedci dokázali navrhnúť tak, aby sa jeho molekuly dokázali presne usporiadať v závislosti od svetelných podmienok. Podobný princíp využívajú aj LCD televízory a obrazovky smartfónov na zlepšenie kontrastu a pozorovacích uhlov.

Vedci dúfajú, že technológiu dokážu zabudovať do biomedického zariadenia. Predtým, ako sa to stane, musia zlepšiť citlivosť umelej dúhovky, nakoľko aktuálne má problém prispôsobiť sa malým zmenám jasu.

Umelá dúhovka

Zdroj: Engadget

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit