Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V roku 2024 prekonal Lexus hranicu troch miliónov automobilov s elektrifikovanými pohonmi, ktoré boli dodané zákazníkom.

Značka elektrifikuje prémiovú triedu už takmer dve desaťročia. Priekopníckym modelom bolo SUV RX 400h, ktoré debutovalo na trhu v roku 2004. Portfólio Lexus v súčasnosti zahŕňa nielen prepracované klasické hybridy, ktoré sa vyznačujú spoľahlivosťou, nízkou priemernou spotrebou paliva a nízkymi prevádzkovými nákladmi, ale aj výkonné hybridy s turbom, plug-in hybridy s popredným elektrickým dojazdom a inovatívne vozidlá s elektrickým pohonom na batérie. Celkový počet predaných vozidiel s takýmito pohonmi na všetkých trhoch bol 3 019 283 kusov.

Hybridné crossovery a SUV poháňajú predaje značky Lexus

V súčasnosti tvoria viac ako polovicu celosvetového predaja značky elektrifikované autá (52 %). V prvej polovici roku 2024 sa celosvetovo predalo 214 000 kusov takýchto vozidiel. Najviac ich smerovalo do USA (61-tisíc), no z hľadiska podielu na celkovom predaji vyčnieva Európa, kde má elektrifikovaný pohon deväť z desiatich vozidiel Lexus, ktoré vychádzajú zo showroomov, a tiež Japonsko s 81-percentným podielom. „Okrem čo najširšieho používania trvalo udržateľných materiálov zostáva naším cieľom poskytovať zákazníkom značky Lexus najvyššiu kvalitu a schopnosť prispôsobiť prvky ich životnému štýlu,“ uviedol Momoko Okamoto, manažér skupiny Lexus.

Značka už roky elektrifikuje všetky segmenty, v ktorých pôsobí. Hybridné pohony Lexus boli najskôr uvedené v SUV a limuzínach a neskôr boli dôsledne uvádzané do ďalších typov automobilov vrátane crossoverov, športových vozidiel a dokonca aj exkluzívnych dodávok. Z niečo vyše troch miliónov predaných elektrifikovaných vozidiel je viac ako polovica crossoverov a SUV. Vozidlá s týmito momentálne najobľúbenejšími typmi karosérie a s hybridným či elektrickým pohonom si doteraz našlo 1 651 595 kupcov.

Priekopník a líder RX

Jednoznačnou jednotkou v elektrifikovanom rade Lexus je model RX so 753 958 predanými kusmi. Piata generácia tohto modelu ponúka až tri varianty hybridného pohonu. Okrem klasického hybridu (RX 350h) je v ponuke aj plug-in hybrid (RX 450h+) a hybrid spájajúci výhody preplňovaného motora s objemom 2,4 litra, automatickej prevodovky, elektromotorov a inovatívneho pohonu 4×4 DIRECT4 (RX 500h).

614 228 kusov je výsledkom predaja hybridných verzií Lexus ES. Elektrifikovaný pohon bol v tomto modeli predstavený v roku 2012 a v súčasnosti je to najčastejšie volená limuzína značky s týmto typom pohonu.

Hranicu pol milióna predaných kusov (545 802 vozidiel) prekonal aj model NX. SUV, ktoré debutovalo na trhu v roku 2014, bolo od začiatku dostupné aj ako hybrid. Aktuálne je druhá generácia tohto modelu ponúkaná s klasickým hybridným pohonom (NX 350h) alebo ako plug-in hybrid (NX 450h+), ktorý dokáže v elektrickom režime prejsť až 98 km.

Elektrifikovaných variantov Lexus UX sa doteraz predalo 296 612 kusov. 281 759 z nich sú hybridné verzie UX 250h a UX 300h a 14 853 vozidiel je elektrický UX 300e. Najpopulárnejším modelom napájaným iba elektrinou zo zásuvky je RZ. Model, ktorý sa začne predávať v roku 2023, si po celom svete našiel už 26 696 kupcov.

Najnovším elektrifikovaným vozidlom v zostave Lexus je LBX. Mestský crossover bol navrhnutý s ohľadom na európsky trh. Zaujme dizajnom, štýlom, modernými technológiami, unikátnym hybridom s 1,5-litrovým motorom. Prvé kusy boli zákazníkom dodané na jar a do konca júna sa na celom svete predalo už 21 900 týchto vozidiel.

Ako je na tom Slovensko?

Na Slovensku bol v roku 2023 najpredávanejší model Lexus NX (260 predaných a zaregistrovaných vozidiel), ktorý nasledoval model RX s počtom predaných vozidiel 246 kusov. Čo sa týka preferencií pohonu, tak až 93 % zákazníkov značky Lexus si vybralo samonabíjateľný hybridný pohon.

Značky: