Spoločnosť pripravuje prvý vlastný telefón so štyrmi fotoaparátmi.

Spoločnosť HMD sa snaží z odkazu značky Nokia vyťažiť maximum. Spoločnosť v roku 2016 podpísala exkluzívnu desaťročnú licenčnú zmluvu s Nokia Oyj, ktorá jej umožňuje vyrábať telefóny, smartfóny a tablety Nokia. Spoločnosť dokonca iba nedávno oživila legendárny tlačidlový telefón Nokia 3210, ale svoju ponuku plánuje rozšíriť o ďalšie telefóny nesúce odkaz legendárnej série Lumia. Prvé zmienky o ich pokračovaní sa začali objavovať koncom mája, pričom v nadväznosti na prvú generáciu sa zakrátko objavili aj informácie o jej pokračovaní

Nokia, niekdajšia svetová jednotka, po sérii nešťastných rozhodnutí takmer zanikla, avšak aktuálne pod taktovkou spoločnosti HMD Global sa snaží opäť dostať do povedomia verejnosti so sériou telefónov, ktoré odkazujú na telefóny Lumia. Pravdepodobne najlepšia Lumia všetkých čias bola Lumia 1020, za čo vďačila kvalitnému 41 Mpx fotoaparátu umiestnenom vo výraznom kruhu. Tento fotoaparát bol vybavený optickou stabilizáciou obrazu (OIS), Carl Zeiss optikou, a xenónovým aj LED bleskom. Na prednej strane mala Lumia 1020 ešte jeden selfie fotoaparát s rozlíšením 1,2 Mpx.

HMD pracuje na fotomobile s odkazom na legendárnu Nokiu Lumia 1020Zdroj: HMDnews
HMD pracuje na fotomobile s odkazom na legendárnu Nokiu Lumia 1020

Už len pri pohľade do minulosti je jasné, že HMD tentokrát nechce ťažiť iba z nostalgického odkazu, ale pripravuje zatiaľ nepomenovaný smartfón, ktorý bude založený na skutočne pôsobivej výbave. Aspoň to sčasti naznačuje nákres smartfónu so štyrmi fotoaparátmi v kruhovom ostrovčeku vrátane LED blesku. 

Za zmienku stojí aj fakt, že nejde o model HMD Hyper, ktorý má v ľavom hornom rohu fotoaparáty sústredené v obdĺžniku, rovnako ako už predstavený Skyline. Rovnako nejde o žiadny podobne vyzerajúci smartfón od HMD. Pokým sa očakáva, že model Hyper bude zástupcom strednej triedy, tak najnovší HMD smartfón by mohol patriť minimálne do vyššej strednej triedy, hoci v tomto prípade by sme nepohrdli ani vlajkovým modelom s odkazom na legendárnu Lumiu 1020.

Nový HMD smartfón by mohol byť síce zameraný na kvalitné fotoaparáty, čo môže naznačovať ich počet, ale vieme, že viac prúžkov neznamená „viac Adidas„. Je ale zrejmé, že HMD má ešte veľa práce, aby niektorý zo svojich smartfónov dostal medzi najlepšie fotomobily súčasnosti, kde aktuálne vládnu dva modely Huawei Pura 70 Ultra a Google Pixel 9 Pro XL.

Zdroj: HMDNews

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.