Podvod, ktorý sa cyklicky opakuje. Veď vždy je v kryptomenách niekto, kto ešte nepozná všetky triky.

V emailovej schránke si môžete nájsť email podobný tomu, ako vidíte na našich obrázkoch. Správa hovorí o tom, aby ste si verifikovali svoju krypto peňaženku. Aktuálne pod zámienkou nejakej aktualizácie NFT. Serióznu krypto peňaženku nemáte dôvod overovať na internete. Je to podobné, ako keby ste si kúpili fyzickú peňaženku a po čase by ste mali preveriť či je v poriadku, ideálne s údajmi vašej kreditnej karty. Nedáva to logiku. Dajte si na tento typ podvodov pozor.

Gmail správu identifikoval ako podozrivú práve svojím odkazom a umiestnil ju do Spamu. Na toto sa ale nespoliehajte a nie je to vždy jednoznačná signalizácia toho, že je správa naozaj spam. Poznáte to sami a občas končia v spamovom priečinku.

Obrana proti takýmto podvodom je jednoduchá. Vždy si preverte, o akú „kontrolu“ ide a aká je adresa vo webovom prehliadači. Ak už ide o preverenie peňaženky, mali by ste mať znalosti, čo je kryptomenová peňaženka a ako vzniká. Takto odfiltrujete tie najčastejšie hrozby. Vhodný prístup je aj v univerzálnom prístupe nikde nič neoverovať, ak ide o spojitosť s týmto druhom softvéru alebo hardvéru. Peňaženka na kryptomeny je vaša záležitosť a výrobca k nej nemá mať prístup. Ak áno, je to nevhodné a na takúto peňaženku zabudnite a prestaňte ju používať.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.