Na stretnutí s novinármi sme hovorili s riaditeľom NCZI. Pavol Capek považuje nedávne odhalenie hackerov, ktorí sa dostali k vakcinačným profilov desiatky politikov, za útok na svoju osobu.

Termín zverejnenia zraniteľnosti dáva do súvisu s termínom uzávierky prihlášok na riaditeľa NCZI. Len pripomeňme, že NCZI v tejto súvislosti podalo aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s porušením ochrany osobných údajov.

Ako nám povedal, podľa neho došlo k porušeniu osobných údajov v tom, že hackeri sa pred tým, ako sa dostali najprv k rodným číslam a potom k vakcinačným preukazom, si od dotyčných politikov nežiadali súhlas na využitie údajov. Prirovnal to k tomu, že ak nájdete na zemi stratený kľúč od susedovho bytu, nie je správne, aby ste do bytu vstúpili a v jeho byte sa rozhliadli.

Spochybnil tiež hackermi zverejnený časový plán. Podľa neho k ohláseniu zraniteľnosti došlo tesne pred víkendom v piatok večer. Tak, aby na riešenie problému postávalo čo najmenej času. A politici tiež neboli vyberaní náhodne. NCZI kontaktovalo zatiaľ jedného z nich, ktorý potvrdil, že hackeri si od neho súhlas s použitím osobných údajov nežiadali.

Riaditeľ NCZI tiež prezradil, že jeden z jeho cieľov je vybudovať dohľadové centrum založené na tom, že centrom všetkého je občan. Doteraz bolo NCZI postavené tak, že reagovalo na jednotlivé krízové projekty, ako bolo najprv testovanie, potom očkovanie, COVID passy, ale nie občan. To by sa malo zmeniť a tiež by mala existovať jediná mobilná aplikácia, ktorá by slúžila na všetko súvisiace s koronakrízou.

Pýtali sme sa tiež na to, prečo nie je ešte na svete aplikácia na kontrolu COVID passov, ktorú sľubuje MIRRI. Dostali sme odpoveď, že aplikácia je hotová a pripravená na použitie, ale čaká sa na zverejnenie v aplikačných obchodoch. Podľa nášho názoru to však trvá už trochu dlho a túto aplikáciu nahrádzať niečím iným zo zahraničia nie je celkom správne.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.