Silný sieťový disk s vlastným operačným systémom.

Zariadenie tohto formátu sa radí medzi domáce servery. Beží na vlastnom operačnom systéme ADM 3.0, ktorý je prepracovaný takmer k dokonalosti. Totiž pri celoobrazovkovom režime prehliadača aj zabudnete, že nie ste natívne vo Windows.

Prvotná inštalácia nevyžaduje nijak veľké znalosti sieťovania. Stačí vložiť pevný disk do jedného zo štyroch slotov a spustiť NAS. Tým, že má displej, uľahčí vám mnohé operácie a zjednoduší ovládanie. Vedľa displeja sú aj tlačidlá na ovládanie niektorých funkcií tejto NAS-ky. My sme na testovanie použili 2,5“ SSD disk, hoci sloty sú dimenzované na 3,5“ disky. Každý slot má vlastnú signalizačnú LED diódu. Tá informuje o stave disku, o celkovej aktivite či už diskovej alebo sieťovej informujú hlavné LED diódy na kraji prednej strany.

Hardvérová výbava

Výbavou a celkovou robustnosťou je to zariadenie pre náročných používateľov. Model AS6404T ďaleko presahuje možnosti základných NAS riešení. Ak ste teda o takomto disku ešte nepočuli, alebo ste nevedeli, že existujú sieťové disky, toto nie je celkom pre vás. Má totiž toľko detailných možností, že k niektorým už budete potrebovať isté sieťové zázemie. Platí však to, čo sme uviedli na začiatku. Na to, aby ste zariadenie rozbehli, stačí vložiť disky a cez IP adresu sa k nemu dostať. Operačný systém si nainštaluje na pevný disk. Operačný systém sa aktualizuje automaticky, toto sa dá ale vypnúť, aby ste nemali prerušovanú dostupnosť do NAS riešenia.

Hlavným prvkom, ktorý zabezpečuje výkon celej zostavy je procesor Intel Celeron J3455. Je to štvorjadrový CPU s frekvenciou 1,5 ÷ 2,3 GHz. Zostava má 8 GB RAM a maximálne diskové pole má limit 40 TB (10 TB × 4 disky). Zaujímavá je aj výbava portov. Na prednej strane je USB 3.0 port, vzadu sú ďalšie dva USB 3.0 porty a je tu dokonca ešte USB-C port. Nechýba HDMI výstup na pripojenie monitora. K tomuto riešeniu sa totiž pripojíte na priamo a nepotrebujete k tomu ani vlastný počítač. Ak si potrebujete spraviť server a zároveň využiť konzolové pripojenie, je tu táto možnosť. Keď zoberieme do úvahy, že je tu aj audio výstup, máte kompletný počítač.

Na čo všetko sa dá použiť?

Scenáre využitia sú len na vás. Je to server, ktorý vám poslúži na automatizovanú zálohu dát zo všetkých vašich počítačov alebo napríklad pripojených zariadení cez USB porty. To, aký účel bude zariadenie plniť, závisí od vašich aplikácií. Ak si nainštalujete synchronizačnú službu na Google Disk, budete môcť prenášať dáta medzi cloudom a vaším diskom. Je tu aj napojenie na službu OneDrive od Microsoftu. Také veci, ako vytvoriť si tu vlastný VPN server považujeme za samozrejmosť.

Sme však radi, že aj takáto forma využitia tu je. Nechýba možnosť nainštalovať vlastný antivírusu. Teda z tých, ktoré sú podporované v tomto zariadení. Z Centra aplikácií si môžete stiahnuť Avast Anti-Virus. Takisto je dostupná monitorovacia stanica kamerového systému Surveillance Center. Množstvo multimediálnych aplikácií vám zo zariadenia vyrobia domáci filmový alebo hudobný server. Aplikácie nájdete na našich obrázkoch, pozrite si v galérii, čo všetko sa tu dá nainštalovať.

Systém

Nastavenia operačného systému sú nadmieru detailné. Okrem sieťových vlastností a to či využijete oddelené zálohované pripojenie cez oba LAN porty alebo ich budete agregovať, je na vás. Lokalizácia je v českom jazyku, čo nepredstavuje žiadny problém. Slovenčina v spleti rôznych jazykov nie je v tomto systéme k dispozícii. Zariadenie je počas bežnej prevádzky tiché a ani pri prenose veľkého objemu dáta alebo streamovania filmov nebude hlučné.

Na chladenie je použitý ventilátor s priemerom 120 mm. Spomenieme ešte detail a ten sa týka signalizačných LED diód. Dajú sa vypnúť alebo si špecifikujete, aké udalosti majú signalizovať. Takisto je možné nastaviť rýchlosť ventilátora. No detail k LCD displeju. Okrem stavových informácií a menu na základné ovládanie stanice si naň môžete nastaviť rolovanie vlastného textu.

Verdikt

ASUSTOR AS6404T je silná a dobre vybavená NASka. My si ju vieme predstaviť v kancelárii na zálohovanie dát ale aj ako univerzálne riešenie na streamovanie obsahu. Keď si nainštalujete príslušné aplikácie, dá sa využiť aj na testovanie webových aplikácií, správu emailového servera alebo ako VPN server.

Prenosová rýchlosť je okolo 100 MB/s, čo je rýchlosť, ktorá vás prakticky nebude nijako obmedzovať. My sme využili NASku na zálohovanie dát. Výhodou bola podpora Drag&Drop. Z Windows priamo do okna Súborového manažéra potiahnete súbory na skopírovanie. Samozrejmosťou je priame napojenie na cloud tak, aby ste mali k dispozícii súbory aj vtedy, keď nie ste s NASkou v jednej sieti.

Zapožičal: ASBIS

Cena: 784,55 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.