Od tohto telefónu si LG veľa sľubuje. Je to jeho vlajková loď a vlastne to najlepšie, čo si od tejto značky môžete teraz kúpiť. Presne tak ako aj ostatní, za svoj najlepší kúsok si nechá dobre zaplatiť. Nám sa na tomto modeli páčilo to, že výrobca prináša vlastne úplnú klasiku až na malé vizuálne zmeny. Myslíme tým displej, ktorý má zaoblené hrany obdĺžnika.

Žiadne prehýbanie, žiadne netradičné zrezávanie, ale predĺžený displej 18 : 9, ktorý má praktické využitie. Zmena oproti minulým smartfónom série V je chýbajúci sekundárny displej. Výrobca ho nahradil plávajúcim panelom v operačnom systéme.

Konštrukcia je kovová s 2.5D sklom Gorilla Glass 5. Konštrukcia je zaoblená na hranách, prednej aj zadnej časti a telefón sa dobre drží v ruke. Snímač odtlačkov je na zadnej strane ako súčasť tlačidla na vypnutie displeja. Je to praktické a chápeme, že na prednú stranu by sa nezmestil. Tú naozaj takmer celú zapĺňa displej.

Spodná hrana patrí reproduktoru a USB-C konektoru, horná klasickému audiokonektoru. V balení sú slúchadlá B&O Play a hrajú naozaj dobre. Fotoaparát vzadu je mierne vyvýšený a je lemovaný oválom, ktorý chráni šošovky. Vedľa je blesk a komponenty na laserové zaostrovanie. LG sa aj v tomto prípade púšťa po známych vodách a nevymýšľa RGB a monochromatický snímač. Má totiž klasickú a širokouhlú šošovku. Presne to, na čo sme od modelu LG G5 už zvyknutí.

Model telefónuLG V30
Operačný systémAndroid 7.1.2, aktualizácie 1. 9. 2017
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 835, 8-jadrový, max. frekvencia 2,45 GHz
Displej, počet fariebFullVision OLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 1440 × 2880
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx f/1.6 + 13 Mpx f/1.9 / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx f/2.2 / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 75 × 7 / 158
KonektorUSB-C
ZapožičalLG Electronics
Cena [EUR s DPH]899
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score150598
PCMark for Android – Performance5692
3DMark Sling Shot Extreme – Total2866
Graphic2862
Physics2878
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Na pohľad obyčajný telefón je vskutku nabitý funkciami. Je to totiž video smartfón. Má sklenené šošovky fotoaparátu, optické približovanie pri tvorbe videa a fotografie a takisto v oboch prípadoch aj optickú stabilizáciu. Ďalej je tu možnosť priblíženia na oblasť, ktorú ťuknete prstom na displeji. Absolútne vynikajúce na tvorbu profi vyzerajúcich videí.

Doteraz ste totiž mohli priblížiť scénu len doprostred obrazu. Špeciálne chválime 15 filmových efektov, ktoré vyzerajú dobre. Nehodia sa na každé video, ale na nejaké špeciálne s tematickým ladením ich určite využijete. Páčili sa nám aj fotky so širokouhlým režimom. Je tu vidieť menšie „padanie okrajov“, ale výrobca pripravil algoritmus tak, aby sa táto deformácia prejavila podstatne menej ako pri iných smartfónoch s týmto typom fotenia.

K videu patrí aj zvuk a tak výrobca zapracoval aj v tejto oblasti. Sú tu zvukové profily na reprodukciu zvuku od B&O Play a Hi-Fi Quad DAC prevodník na zlepšenie rozlíšenia zvuku. Po zapnutí funguje so slúchadlami a platí pre celý systém, teda vo všetkých aplikáciách. Ďalej je tu zlepšené snímanie zvuku v extra hlučných podmienkach, typicky na koncertoch.

Namiesto plechového zvuku si nahráte zvuk aj s nízkymi tónmi. Samostatnú pozornosť venoval výrobca aj vlastnému prispôsobeniu alebo režimu na nahrávanie cez diktafón.

LG V30 podporuje rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0 a tiež bezdrôtové nabíjanie Qi. Je rýchly v každom smere a ide o najvýkonnejší smartfón od LG. Nemá preto zmysel rozoberať či je alebo nie je rýchly. Má certifikáciu IP68 a prežije pády na zem. Okrem super výbavy má aj naozaj odolné telo.

Hodnotenie
+ kvalita fotografií a videa,
+ plynulé optické približovanie,
+ rýchlosť systému,
+ pevná konštrukcia
– žiadne podstatné

Cena: 899 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Verdikt

LG V30 je smartfón, ktorý sme si obľúbili. Je to vlajková loď, ktorá svojím praktickým dizajnom, funkciami a výkonom predbehla aj iné vlajkové lode z konkurencie. Nás zaujal najmä plynulý zoom, skutočne praktické funkcie pri nakrúcaní videa a možnosti fotenia s optickým zoomom. V balení má kvalitné slúchadlá B&O Play a smartfón má vylepšenie aj v oblasti nahrávania zvuku a jeho reprodukcie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.