Samsung vyrába nielen smartfóny a televízory, ale novinkou je aj robotický mopovač. Ten na seba prenesie časť otravnej práce, ktorú by ste museli vykonávať ručne. Testovali sme model Jetbot Mop série VR6000 s bližším označením VR20T6001MW.

Jetbot Mop

Prevádzka na batériu

Teraz mopovač naplníte vodou, nabijete ho a zadáte povel na jeho štart. Je lepšie, ak ho občas skontrolujete a napr. odložíte veci, ktoré mu v umývaní zavadzajú. Celkom logicky totiž nevyčistí podlahu tam, kde je položená nejaká prekážka ako je napr. taška. Ak usúdite, že umývania daného priestoru už stačilo, vypnete ho diaľkovým ovládačom, umyjete jeho umývacie podložky, vylejete zostávajúcu vodu a dáte ho nabiť. Takto čaká na ďalší štart, aby mohol za vás umývať. Lo-ion batéria má kapacitu 2150 mAh, nabíja sa doplna za 150 minút a na plnú batériu bude nepretržite umývať až 100 minút.

Jetbot Mop

Jetbot Mop čistí podlahy na plnú batériu až 100 minút

Na tvrdé plochy

Tento mopovací robot je vhodný na čistenie najrôznejších tvrdých povrchov, testovali sme ho na lamináte a dlažbe, ale medzi jeho podporovaný repertoár patrí aj linoleum, parkety a pod. Vo svojom vnútri má priestorovú gyroskopickú navigáciu a zvoliť si môžete až 8 režimov umývania.

Jetbot Mop

Jetbot Mop a jeho režimy mopovania

Režimy umývania

Predvolený je režim Auto, kedy je všetko zverené na automatiku. Pri Edge sa mopovač pohybuje výhradne popri stene, na izolovanú plochu sa hodí režim Focus alebo Intensive, potom je tu vzor umývania do písmena Y, krokový režim a ručný režim, ktorý riadite diaľkovým ovládačom. Špecialitou je 50 minútový sústredený pohyb robota po vyhradenej ploche. Pri ostatných režimoch sme ho vypínali po tom, ako sme usúdili, že je už poumývané dosť. Výber režimov sa realizuje výhradne pomocou diaľkového ovládača.

Žiadne stopy po kolieskach

Konštrukcia robota je vytvorená tak, že nemá žiadne kolieska. Logicky teda stopy po pohybe koliesok vzniknúť nemôžu. Pohybuje sa rotáciou položiek a je to tak trochu smiešny pohyb, ale je to naozaj účinne. Je obrovskou výnimkou, aby sa mopovač niekde zasekol. Pri našich testoch prekonal kopu káblov a tašiek položených vedľa seba. Je ale pravda, že mopovač sa neodbytne snaží dostať do každej medzierky a pri práci sa nejako výrazne neponáhľa. Priestor by ste teda umyli skôr ručne, ale takto je to bez roboty. Veď o tom je tento robotický mopovač.

Jetbot Mop

Jetbot Mop umýva čistou vodou

Umývacie položky

V dodávke nájdete dve sady umývacích podložiek. Jedna v sivej farbe je z priadze a tá je 100 × hrubšia ako mikro-vlákno.  Dobre sa nimi umývajú rovné plochy a špeciálne vytiahne prach zo škár v podlahe a vyčistí aj zaschnuté nečistoty. Rovnako ich môžete použiť, ak ste vyliali na dlažbu napr. červené víno a treba to poutierať. Toto zvládne veľmi dobre v režime Intensive.

Druhé umývacie položky v zelenej farbe sú z mikrovlákna. Ich povrch je bohatší a vlákna sú dlhšie. Tieto podložky sú dobré na laminát aj na dlažbu.

Príprava na prácu

Vyberiete si potom jeden typ umývacích položiek, navlhčíte ich čistou vodou a nasadíte na umývacie kotúče. Kotúče majú v sebe zásobníky a tie opäť naplníte čistou vodou. Kotúče s podložkami „pricvaknete“ na spodnú časť mopovača a ste pripravení. Teda vtedy, ak ho máte nabitý. Následne potlačíte na mopovači tlačidlo, ten zapípa a pomocou diaľkového ovládača celý proces spustíte.  Mopovač sa začne pohybovať po priestore, za sebou necháva čistú, ale mierne mokrú podlahu. Nemali by ste po nej hneď chodiť. Umýva dovtedy, pokým ho nevypnete alebo sa nespotrebuje batéria, zvolený režim pritom dookola opakuje. 50 minútový režim skončí po tomto čase. Vodu v náplniach treba vymieňať každých 50 minút.

Jetbot Mop

Umývacie kotúče, do ktorých sa napustí 120 ml vody

Výhodou robota je to, že celá jeho váha sa sústreďuje na mopovacie podložky a to vylepšuje umývací efekt. Zároveň sú umývacie hlavice dve, zdvojené sú aj zásobníky na vodu. Každý z nich má kapacitu 120 ml.

Aj so senzormi

Mopovací robot je vybavený aj sériou senzorov – infra senzorom, senzorom proti pádu zo schodov a antikolíznym senzorom. Treba ale počítať s tým, že pri umývaní sa robot naozaj dotýka okolitých predmetov. Fajn je, že umývacie podložky presahujú pôdorys robota, a preto sa umyje aj podlaha pod zatvorenými dverami. Dostane sa aj do kútov, vynechá len veľmi malú časť.

Jetbot Mop

Mopovač nespadne zo schodov a vie o prekážkach

Na okná aj kachličky

Pomocou držadla sa dajú s týmto mopovačom v ručnom režime umývať aj okná, ale toto už celkom bez práce nie je. Rovnako sa dajú elegantne umyť aj kachličky v kúpeľni. Hmotnosť s plnými náplňami je 1,7 kg. Na umývanie by sa mala vždy použiť len čistá voda.

Jetbot Mop

Umývanie okien a utieranie vyliatych tekutín

Robot je vyhotovený je v bielej farbe s čiernymi zvýrazneniami a rozmerovo sa zmestí aj veľmi malých priestorov. Pri umývaní nie je hlučný (63 dBA). V dodávke je napájací adaptér, silikónová kefa na čistenie a podložka na uskladnenie.

Vyhodnotenie

Celkovo Jetbot Mop umýva dobre, reálne pomôže. Ako nevýhodu hodnotíme to, že tu neexistuje nejaká virtuálna stena. Ak teda chcete umývať v kúpeľni, musíte na nej zatvoriť dvere. Rovnako by sme zo strany Samsungu čakali mobilnú aplikáciu, ktorá by informovala napr. o kapacite batérie, rovnako umožňovala voliť manuálny režim a ak to dotiahnete do konca tak aj mapu poumývaného priestoru. No a neexistuje žiadna možnosť naplánovania umývania, umývate vtedy, keď stojíte pri mopovači. Pri dokončení práce mopovač ostane napr. v strede miestnosti a nabiť ho musíte dať sami, Nie je tu teda automatický návrat k nabíjačke.

Galéria

Cena: 299 eur

Zapožičal: Samsung

Tyčový vysávač od firmy Samsung

Stále hľadáte vianočný darček? Čo tak kvalitný tyčový vysávač?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.