Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Biotron Labs, ktorá pomáha efektívnejšie umiestňovať sieť nabíjacích staníc pre elektromobily, vyhrala slovenské finále medzinárodnej súťaže PowerUp! fondu EIT InnoEnergy. Tím postúpil ako slovenský startup roka 2020 do medzinárodného finále, ktorého termín a miesto konania bude oznámené neskôr v závislosti od toho, kedy sa v regióne zrušia obmedzenia uložené vládami. Súťaž otvára inovatívnym podnikom príležitosť získať financovanie ďalšieho vývoja v miliónoch eur a ponúka možnosti rásť na medzinárodných trhoch.

Trojčlenná porota vybrala platformu Mobilyze spoločnosti Biotron Labs ako Startup roka na Slovensku počas online finále súťaže PowerUp! fondu EIT InnoEnergy, ktoré sa uskutočnilo 12. mája. Mobilyze pomáha prevádzkovateľom nabíjačiek pre elektromobily nájsť vhodné miesta na umiestnenie ich siete na základe reálneho a očakávaného dopytu.

Pavol Magic, CEO spoločnosti Biotron Labs, v súvislosti s ocenením uviedol: „Asi to nikoho neprekvapí, ale z víťazstva v slovenskom kole PowerUp! sa veľmi tešíme. Je to istá forma uznania našej snahy že je služba Mobilyze dobrá a užitočná. Akékoľvek ocenenie je pre začínajúcu firmu povzbudením do ďalšej práce. Rovnako to vnímame aj v Biotron Labs. Zároveň je to pre nás skvelá príležitosť dostať sa do povedomia veľkých energetických firiem, operátorov sietí nabíjacích staníc pre elektromobily, či inštitúcií verejnej správy v celej Európe.“

Cenu publika získala spoločnosť E-Vision Systems, ktorá vyvíja technológiu na regeneráciu olovených batérií. Pôsobením vírivých prúdov dokáže vyčistiť a zrevitalizovať vnútorné prostredie batérie, čím sa obnoví jej kapacita. Ide o ekologickú, časovo a finančne efektívnu alternatívu voči plnej recyklácii batérií.

„Tohtoročný PowerUp priniesol súboj rôznych typov riešení, od startupov založených na výskume a vývoji až po dátové platformy umožňujúce efektívnejšie rozhodovanie na úrovni miest. Sme radi, že Biotron Labs zabojuje o úspech aj v európskom finále PowerUp!,“ uviedol Peter Kolesár, partner v konzultačnej spoločnosti Civitta Slovakia, ktorá je organizačným partnerom slovenského finále PowerUp! „Tento ročník PowerUp! ukazuje, aké dôležité je podporovať technologické firmy v skorom štádiu vývoja aj prostredníctvom súťaží, v ktorých sa môžu startupy prezentovať širšiemu publiku. Online verzia súťaže potvrdila veľký záujem o sektor udržateľnej energetiky, mobility a smart cities.”

Celý proces výberu najlepších projektov sa spustil už v januári s cieľom nájsť najinovatívnejšie startupy, projekty čí malé a stredné podniky v strednej a východnej Európe. Z 24 krajín bolo z rekordného počtu 425 spoločností a projektov vybraných 362 startupov, ktoré sa kvalifikovali do národných finálových kôl. Na Slovensku sa o národný titul uchádzali štyri startupy – Biotron Labs, E-Vision Systems, 3Dimension a Grissp.

Víťazné projekty zo všetkých 24 krajín v júnovom medzinárodnom finále budú môcť získať finančné ceny až do výšky 65 000 eur a ďalšie ceny od partnerov ako Amazon Web Services, Revolut alebo SpeedUp Group.

Značky: