Najkrajšie sviatky v roku sú takmer predo dvermi.

Tento rok sa nakupovanie vianočných darčekov ešte viac presunie do online priestoru. Pokiaľ hľadáte inšpirácie na technologické darčeky, ktorými by ste potešili svojich blízkych, práve pre vás je určený náš vianočný špeciál. Každý týždeň prinesieme novú časť s inšpiratívnymi tipmi, ktoré môžu potešiť vás, aj vašich blízkych.

Náš výber darčekov pomôže zorientovať sa v ponuke inteligentných hodiniek, slúchadiel, smartfónov alebo napríklad aj notebookov. Pre lepšiu orientáciu, sme výber rozdelili do viacerých cenových kategórií.

Darčeky do 100 eur

Sencor SSS 1060

Tento malý reproduktor je pripravený na každé dobrodružstvo. Pogumované telo zabezpečí okrem ochrany aj pevné držanie v prípade, že sa reproduktor používa vo vlhkom prostredí a pokojne vám môže padnúť aj do hĺbky 1 metra, kde by mal vydržať po dobu 30 minút. Pre ešte istejšie držanie je možné použiť silikónový remienok.

Prémiový dojem zanecháva aj vrchný kryt, ktorý je vyrobený z prémiovej tkaniny. Pod ním sa skrýva aj modrá stavová LED dióda. Sencor SSS 1060 obsahuje jeden 5 W reproduktor a jeden pasívny žiarič, pričom vďaka funkcii TWS je možné docieliť pripojením druhého bluetooth reproduktora Sencor SSS 1060 skutočné bezdrôtové stereo. Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Cena: 17,99 eur

SENCOR SSS 1060

SENCOR SSS 1060

Darčeky do 200 eur

Garmin Venu SQ

Ide o odľahčenú a lacnejšiu verziu minuloročného modelu Venu. Rozdielov medzi oboma modelmi je viacero. Minuloročné Garmin Venu boli prvé hodinky tejto značky s AMOLED displejom. Táto technológia, pokročilý dizajn a funkčná výbava hodiniek sa podpísala aj na cene, ktorá atakuje hranicu 400 eur. Model Venu SQ je preto riešením pre používateľov, ktorí by si chceli kúpiť hodinky od Garminu, avšak majú obmedzený rozpočet. Cena pre základný model je takmer polovičná v porovnaní s Venu a za Venu SQ tak zaplatíte 199 eur. A pokiaľ budete chcieť úložisko na hudbu, priplatíte si ďalších 50 eur. Celú recenziu si môžete prečítať na tomto odkaze.

Cena: 199 eur

Garmin Venu SQ

Garmin Venu SQ. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Darčeky do 500 eur

OnePlus Nord

Zabijak vlajkových lodí to síce nie je, avšak OnePlus Nord určite zaujme používateľov, ktorí hľadajú smartfón s atraktívnou výbavou za rozumnú cenu. A z pohľadu Slováka bude výhodou aj to, že si ho môžete pozrieť a kúpiť v oficiálnej distribúcii priamo v kamenných predajniach DATART, ktorý sa stal oficiálnym predajcom značky.

OnePlus Nord ponúka 6,44-palcový Fuild AMOLED displej s frekvenciou 90 Hz a rozlíšením Full HD+. Rovnakú technológiu využíva aj vlajkový OnePlus 8, v porovnaní s ním chýba modelu Nord podpora pre HDR. Lacnejší OnePlus poháňa procesor Snapdragon 765G s podporou 5G konektivity a k dispozícii bude vo verziách 8 GB RAM / 128 GB a 12 GB RAM / 256 GB. Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze.

Cena: od 409 eur

OnePlus Nord

OnePlus Nord. Zdroj: OnePlus

Darčeky do 1000 eur

Panasonic TX-50HX810

Tento model je jasným dôkazom toho, že za dobrým televízorom nemusí byť tučná cenovka. Ide o Smart LED televízor v čiernej farbe, ktorý poskytne celkom dobrý obraz aj zvuk. My sme ho testovali vo veľkosti uhlopriečky 50 palcov, ale existuje aj menšia 40-palcová edícia a väčšie 58- a 65-palcové vyhotovenia. Je to televízor s rozlíšením 4K UHD (3840 × 2160) a výkonným procesorom Panasonic HCX. Panasonic tu použil novú generáciu displeja DR Bright Panel PLUS s presvetlenými časťami Local Dimming, podporovaná je norma Dolby Vision, HDR10+, HLG a pre zvuk Dolby Atmos. Celú recenziu nájdete na tomto odkaze.

Cena: 699 eur

Zdroj: Panasonic

Luxusný darček

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G

Je rozhodne lepší ako prvá verzia Z Fold a je určený aj pre slovenský trh. Predovšetkým je to telefón, ktorým Samsung jasne ukazuje, že skladacie telefóny sú „jeho oblasť“ a už ju z rúk nepustí. Z Fold 2 má v porovnaní s predchodcom oveľa väčšie displeje. Konkrétne predný má 6,2 palcov, je to Super AMOLED s rozlíšením  816 × 2260 pixelov. To je výrazné zlepšenie voči minulosti a umožňuje to najdôležitejšie pre výdrž telefónu na batériu – neotvárať hlavný displej. Vnútorný hlavný displej má 7,6 palcov a plochu až 180,8 cm2. Ten je podstatný na použitie v podobe tabletu, jeho rozlíšenie je 1768 × 2208 pixelov a je to Super AMOLED 2X displej. Celú recenziu a redakčné video nájdete na tomto odkaze.

Cena: 1999 eur – Samsung.sk

Canon EOS R5

EOS R5 je plnoformátová bezzrkadlovka na systéme EOS R s bajonetom RF (tzv. nové objektívy). Prístroj EOS R5 je z profesionálnej triedy a zhotovuje statické snímky s rozlíšením až 45 megapixelov, rýchlosťou až 20 sn./s a podporuje záznam videa v rozlíšení 8K RAW pri snímkovej frekvencii až 29,97 sn./s interne a 4K pri 120p.

Nové poňatie bezzrkadlovky

Snímač typu CMOS novej generácie v spojení s objektívmi radu RF umožňuje naozaj realizovať detaily ostré ako britva. Pritom je to extra rýchly fotoaparát, 20 snímok za sekundu je v podstate film zložený z fotografií. Toto viete realizovať v tichosti a použitím elektronickej uzávierky a s automatickou expozíciou (AE) a automatickým zaostrovaním (AF) so sledovaním objektu. Inými  slovami, nemusíte byť človek, čo to naozaj vie ako priebežne nastavovať expozíciu a zaostrovanie v manuálnom režime, tu sa naozaj môžete sústrediť na to, čo chcete vlastne fotiť. To pomôže aj profesionálnym fotografom, ktorí môžu svoj čas venovať kompozícii a nie otáčanie kolieskom nastavenia. Máte pritom istotu, že fotená osoba je zaostrená do detailu. Celú recenziu nájdete na tomto odkaze.

Cena: 4499 eur (telo)

Vianočnú poradňu vám prináša:

Kompletný seriál s tipmi na vianočné darčeky nájdete tu.

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.