Tento úspech bude kľúčový pri ďalšom vývoji mobilných čipových sád s dizajnom GAAFET.

Navrhovanie čipových sád sa nezaobíde bez mesiacov testovania a zdĺhavého navrhovania ich architektúry. Aj napriek tomu, že čipové sady spoločnosti Samsung nepatria medzi najvýkonnejšie, tak samotná spoločnosť ich dokáže aj vyrábať. Nie je to tak dávno, čo sme mohli v telefónoch vidieť 30nm čipové sady, pričom na prelome rokov 2023 a 2024 sa vo veľkom začali používať 3nm a 4nm čipy. Zatiaľ čo 3nm boli doteraz výhradne dostupné iba pre telefóny spoločnosti Apple (iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max), tak tento rok sa aj vďaka čipom Snapdragon 8 Gen 4 a MediaTek 9400 konečne dostanú aj do prvých vlajkových telefónov s Androidom.

Portál ShiftDelete informuje, že spoločnosti Samsung sa podarilo navrhnúť 3nm čipset s nástrojmi EDA podporovanými umelou inteligenciou. Tento čip je prvým mobilným systémovým čipom Samsungu vyrobeným najnovšou 3nm výrobnou technológiou a s použitím dizajnu GAAFET. Vďaka novej architektúre sa dosiahne aj lepšia kontrola toku prúdu, čo bude viesť k ešte vyššej energetickej účinnosti. 

Dizajn tranzistorovZdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov

Samsung informoval, že pri navrhovaní tohto čipu spolupracoval so spoločnosťou Synopsys. Hlavným cieľom tejto spolupráce je demonštrovanie sily umelej inteligencie, ktorá dokáže zjednodušiť celý proces návrhu zložitého čipu. V každom kroku procesu návrhu, od architektonického plánovania po fyzickú implementáciu a overenie, boli tieto úlohy delegované na algoritmy strojového učenia namiesto kontroly človekom.

V prípade nového čipu spoločnosti Samsung umelá inteligencia ovládala všetko, od rozloženia až po optimalizáciu. Nemalú úlohu v celom procese má aj softvér Synopsys Fusion Compiler. Vďaka tomuto nástroju boli inžinieri spoločnosti Samsung ušetrení od týždňov manuálnej práce. Použitie umelej inteligencie má však vplyv aj na zvýšenie frekvencie CPU o 300 MHz a 10 % zníženie dynamickej spotreby energie. 

2nm čip IBMZdroj: IBM
Wafer s 2nm čipmi od IBM

Pripomeňme si však, že hoci sa začnú 3nm čipové sady konečne používať v smartfónoch vo veľkom, tak Samsung svoje prvé 3nm čipy začal distribuovať už v roku 2022. Tie však neboli určené pre smartfóny, ale využívajú sa napríklad pri ťažbe kryptomien. Významný pokrok vo vývoji čipov zaznamenala už v roku 2021 aj spoločnosť IBM.

Zdroj: ShiftDelete

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.