Nový ZenFone je telefón, ktorý zastupuje úplne novú generáciu smartfónov od ASUS-u.

S pôvodným modelom ZenFone 2 nemá takmer nič spoločné. Je to nová séria, ktorá zároveň predstavuje to najlepšie od výrobcu. Výkonom je to vyššia stredná trieda, v praxi sme mali pocit, že používame vlajkovú loď.

ASUS sa konečne zbavil oblého dizajnu zadnej strany, ktorý zbytočne zväčšoval telefón. Na mieste, kde bolo dovtedy na zadnej strane hlučné tlačidlo ovládania hlasitosti je teraz snímač odtlačkov. Plochou sa môže zdať malý. Vo výsledku plocha nie je malá, no je úzka. Funguje ale bezchybne a telefón odomyká takmer okamžite. Registrovať sa dá 5 odtlačkov prstov.

Telefón vyzerá veľmi dobre. Základom je ochranné sklo Gorilla Glass po oboch stranách a kovový rám telefónu s brúsenými hranami. Mnohí mu síce vyčítajú podobnosť s inými telefónmi, no má svoje špecifické prvky. Nám sa telefón páčil a vďaka svojej hmotnosti len 144 gramov sa dobre používa.

Telefón má na spodnej hrane USB-C konektor, ktorý zároveň prenáša dáta vysokou rýchlosťou. Nie je to síce plná rýchlosť USB 3.0 (hoci konektor USB-C by mal byť vlastne špecifikáciou USB 3.1), no aj tak je zhruba 2-krát rýchlejší ako USB 2.0. Samozrejmosťou je rýchle nabíjanie.

Priestor na SIM karty je na bočnej hrane. Výrobca zvolil kombináciu Nano SIM a MicroSIM. Ak chcete Dual SIM telefón, nebudete môcť do hybridného slotu vložiť pamäťovú kartu. Keďže sme mali telefón v 64 GB verzii, priestoru na aplikácie, hry a multimediálne dáta bolo dostatok.

Výrobca je známy certifikovanou technológiou Hi-Res Audio, ktorú nájdeme spolu s riešením SonicMaster v notebookoch. Pridal ju aj sem a zvuk cez slúchadlá je veľmi dobrý. Mono reproduktor ponúka štandardnú kvalitu, ktorá sa výraznejšie neodlišuje od iných smartfónov na trhu s jedným reproduktorom.

Fotografovanie

Fotoaparát je na zadnej strane vystúpený. Toto nám nijako neprekážalo, skôr sa hodí k dizajnu telefónu. Používa laserové zaostrovanie, duálny blesk a má fázový snímač na zaistenie ostrejších fotiek. Takisto je tu optická stabilizácia fotografií a videa. Na fotografovanie bol tento telefón priamo vyrobený. Robí pekné a ostré fotky, no je tu jedna malá nevýhoda. Tou je väčšie presvetlenie. Aj v zamračenom počasí pri fotení objektov v popredí bude obloha príliš presvetlená. Celkovo fotenie na otvorenom priestranstve bude presvetlené. Stačí potom fotky mierne stmaviť.

Rozhranie

Zen UI 3.0 patrí k rozhraniam, ktoré doslova prešpikujú rozhranie telefónu. Spočiatku vás rozhranie mierne zahltí svojimi možnosťami. Zároveň však ide o tak prepracovaný launcher, že si jeho možnosti prispôsobia aj najväčší priaznivci „modovania“ telefónu.

Na domovskej obrazovke si zvolíte rozloženie mriežky medzi vzdušnejším priestorom alebo s potrebou zmestiť viac ikon. Vyberiete si predvolený vyhľadávač alebo vlastné témy. Tu sme ocenili prepracovanosť tém, no veľa z nich je aj platených. Máte možnosť využiť tapety, celé témy na zmenu grafiky systému alebo len ikony. Všetko je na vás a s telefónom sa určite vyhráte do sýtosti.

Veľmi sa nám páčila možnosť voľby medzi štýlom použitia len hlavných obrazoviek alebo klasického menu aplikácií Androidu. Stále tu funguje rozšírená previazanosť medzi jednotlivými aplikáciami od výrobcu. Ľahko tak vytvoríte schôdzku, skontrolujete nové emaily, skopírujete informácie z nich do inej aplikácie atď.

Hráči využijú možnosť nahrávania priebehu hrania, všetci používatelia zase správu telefónu. Funkcia sa volá Herný džin a podporuje nahrávanie aj samotného používateľa. Okienko s vaším portrétom tváre sa dá pokojne vypnúť. Priamo z hornej lišty domovskej obrazovky aktivujete eliminovanie modrého svetla, vhodné napríklad na večerné čítanie kníh.

Nechýba optimalizácia využitia pamäte a šetrenia batérie a iné vlastnosti cez aplikáciu ASUS Mobile Manager. Stále tu funguje aj automatické triedenie aplikácií do priečinkov podľa ich typu. Hry sa teda budú dávať do iného priečinka ako nástroje na komunikáciu.

Komu tento spôsob automatického triedenia nevyhovuje, môže ho vypnúť. Nie vždy vítame prepchaté prostredie nadstavby operačného systému, no v tomto prípade sa nám rozhranie páčilo. 4 GB RAM pomáhajú k tomu, aby bol telefón celkovo svižný a plynulo sa dal používať, hoci nemá ten úplne najsilnejší výpočtový výkon.

Hodnotenie

+ dizajn a hmotnosť, nadstavba Zen UI, kvalita fotografií, nahrávanie a vysielanie hrania hry, celková rýchlosť telefónu
– mierne presvetlené fotky

Cena: 369 EUR
Zapožičal: ASUS

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuASUS ZenFone 3
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2650 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 74 × 8 / 144
KonektorUSB-C
ZapožičalASUS
Cena [EUR s DPH]369
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score62713
PCMark for Android – Performance4697
3DMark Sling Shot – Total score467
Graphic382
Physics2087

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Archos 55 Diamond Selfie

7.5 Príjemné prekvapenie

ASUS ZenFone 3 je veľmi dobrý telefón. Je to v poradí tretia hlavná línia ZenFonov, ktorá s predchodcami nemá nič spoločné. Nový dizajn, nízka hmotnosť, snímač odtlačkov a svižná nadstavba. ZenFone 3 je príjemné prekvapenie na našom trhu.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 6
  • Rýchlosť 8
  • Výdrž 8

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.