Smartfón môže byť užitočným pracovným nástrojom. Stačí mať nainštalované tie správne aplikácie. Poradíme vám pri ich výbere.

Hlavnou výhodou smartfónov oproti klasickým telefónom je ich variabilita. Aplikácie dokážu posunúť funkcionalitu hardvéru v inteligentných telefónoch na ďalšiu úroveň a najlepšie je, že vždy záleží iba na samotnom používateľovi, ako bude svoj smartfón používať. Aktuálny zoznam aplikácií preto neberte ako povinnú jazdu – takmer všetky sú skvelé a väčšinu používame každý deň, avšak záleží iba na vás, ktorá bude vyhovovať aj vašim potrebám.

Emailový klient

Systémový emailový klient je v prípade platformy iOS výborný a väčšine používateľov bude stačiť. Ponúka všetky potrebné funkcie a prepojenie s ostatnými systémovými aplikáciami, takže si môžete kliknutím na automaticky rozpoznaný dátum vytvoriť zápis v kalendári alebo aktualizovať údaje o kontaktoch. Gmail v prípade platformy Android takéto pokročilé funkcie nemá, takže v prípade operačného systému od Googlu budete pravdepodobne hľadať alternatívu. Hlavne v prípade, ak patríte medzi náročných používateľov a chcete mať zjednotený používateľský zážitok naprieč viacerými zariadeniami od rôznych výrobcov.

Blue Mail

Blue Mail je pravdepodobne najlepšia alternatíva k systémovému emailovému klientovi, a to v prípade platforiem iOS a Android. Výhoda aplikácie spočíva v intuitívnom a elegantnom používateľskom rozhraní a v zoskupení všetkých emailových kont na jednom mieste. Podporované sú všetky známe emailové služby a Blue Mail ponúka unifikovaný používateľský zážitok. Samozrejme, medzi jednotlivými kontami sa môžete jednoducho prepínať.

Nechýbajú pokročilé funkcie, ako je podpora snímača odtlačkov prstov, aplikácie pre inteligentné hodinky so systémom Android Wear a Apple Watch, ale aj možnosť upraviť dizajn aplikácie a použiť tmavú tému. Blue Mail je v prvom rade emailový klient, takže neponúka zabudovaný kalendár (hoci určitú podporu tejto funkcie v službe nájdete) ani zabudovaný pripomienkovač. Môžete si však odložiť emaily na neskorší termín a jednoducho k nim pristupovať pomocou samostatnej obrazovky. Z praktického hľadiska sa nám páči možnosť triediť doručenú poštu podľa toho, či ju poslala skutočná osoba alebo ide o reklamný, resp. strojovo generovaný email. Funguje to dobre.

Nine

Nine je aplikácia pre Android a ide o plnohodnotnú alternatívu k programu Outlook, akurát vo verzii pre smartfóny. V praxi to znamená, že aplikácia ponúka okrem emailového klienta zabudovaný kalendár, pripomienky, poznámky – teda prakticky všetky potrebné nástroje. Veľkou výhodou je, že všetko nájdete na jednom mieste a nemusíte sa teda prepínať medzi viacerými nástrojmi.

Nine je platená aplikácia. Po nainštalovaní ju môžete používať 2 týždne zadarmo, následne je potrebné kúpiť plnú verziu. V dobe prípravy tohto článku bola aplikácia dostupná za 9,99 eura, štandardne sa predáva za dvojnásobok. Toto je však aplikácia pre náročných používateľov, ktorí potrebujú mať prístup k firemnému účtu a nie je koncipovaná ako alternatíva k službe Gmail. Popravde, Gmail táto aplikácia ani nepodporuje, takže na sledovanie súkromnej Google pošty musíte použiť iný nástroj.

Microsoft Outlook

Microsoft ponúka mobilný Outlook pre Android a iOS. Ide o aplikáciu, ktorá je zameraná aj na bežných a aj na podnikových používateľov. Aplikáciu teda môžete spárovať s Gmailom a ďalšími súkromnými emailovými službami a aj s firemnými účtami.

Podobne ako v prípade aplikácie Nine, aj v tomto prípade oceňujeme integráciu viacerých nástrojov priamo v jednej aplikácii. Okrem emailov máte k dispozícii kalendár, ale aj prehľad o najnovších súboroch vo vašich cloudových úložiskách. Tie môžete takisto jednoducho vkladať do správ, nie je potrebné sa prepínať medzi aplikáciami alebo generovať odkazy na zdieľanie. Podobne ako v Blue Mail, aj Outlook umožňuje filtrovať emaily podľa prioritných a ostatných. Súčasťou aplikácie je aj prehľadný zoznam kontaktov.

Outlook vyzerá na papieri výborne, služba však v minulosti trpela určitými nedostatkami a stretli sme sa napríklad s problémami pri doručovaní emailov z vybraných účtov. Je možné, že Microsoft medzičasom tieto problémy odstránil.

Zhrnutie

Pokiaľ hľadáte alternatívneho emailového klienta a stačí vám základná funkcionalita, vyskúšajte Blue Mail. Ak chcete aj extra funkcie a integráciu kalendára a ďalších doplnkov, odporúčame Microsoft Outlook. Kalendár je v tejto aplikácii naozaj výborný. Microsoft využil technológie z aplikácie Sunrise, ktorú odkúpil a ktorá svojho času patrila medzi najlepšie kalendáre pre mobilné zariadenia. Podnikovým používateľom, ktorí nechcú miešať súkromnú a firemnú poštu a hľadajú špičkový nástroj, odporúčame Nine. Škoda, že je dostupný len pre Android.

Kancelársky balík

Aj v segmente kancelárskych balíkov ponúkajú mobilné platformy systémové aplikácie. Apple má aplikácie Pages a Numbers, Google má svoje Dokumenty, ktoré sú dostupné pre obe mobilné platformy. Pokiaľ však na počítači používate balík Microsoft Office a chcete pracovať najmä s .doc(x) súbormi, oplatí sa mať v mobilnom zariadení jedno z nasledujúcich riešení.

Microsoft Office

Microsoft má pomerne kvalitnú sadu mobilných kancelárskych aplikácií. Hoci ju označujeme názvom Microsoft Office, v obchodoch Google Play a iTunes hľadajte konkrétne nástroje Microsoft Word, Excel atď. Aplikácia Microsoft Office Mobile totiž využíva starší dizajn a nie je natoľko dobrá.

Na mobilných aplikáciách od Microsoftu oceňujeme najmä to, že ako jediné podporujú kontrolu pravopisu v slovenčine. WPS Office náš jazyk nepodporuje a OfficeSuite vyžaduje kúpu doplnkového slovníka. Jednotlivé aplikácie sú výborne spracované a predstavujú asi najlepšie riešenie pre potreby prezerania a úpravy dokumentov na mobilných zariadeniach. Poteší priama integrácia cloudového úložiska OneDrive, Dropbox atď. Uľahčuje to prácu s dokumentami, pokiaľ ste zvyknutí pracovať v cloude. Niektoré funkcie však vyžadujú predplatné služby Office 365.

WPS Office

WPS Office zaujme ako bezplatná alternatíva k oficiálnym nástrojom od Microsoftu. Aplikácia poteší aj tým, že ide o najmenší kancelársky balík pre mobilné zariadenia, ktorý obsahuje všetky potrebné nástroje v rámci jednej aplikácie.

Nástroj je plne kompatibilný s dokumentami, ktoré boli vytvorené pomocou Microsoft Office alebo Google Dokumentov. Podporuje cloudové služby a automatické ukladanie súborov do cloudu. Potešia aj extra funkcie a zabudovaný prehliadač PDF súborov. Pokiaľ nemáte žiaden kancelársky balík, túto aplikáciu odporúčame.

OfficeSuite

Pokiaľ vám WPS Office z nejakého dôvodu nebude vyhovovať, OfficeSuite je najlepšia alternatíva. Taktiež obsahuje všetky potrebné nástroje + PDF prehliadač v jednej aplikácii. Zároveň ponúka podporu cloudových úložísk a vo verzii Pro aj pár extra funkcií.

Z pohľadu bežného používateľa sú OfficeSuite a WPS Office veľmi podobné nástroje. Jedna z týchto aplikácií však môže vyhovovať konkrétnej požiadavke náročných používateľov. Odporúčame preto vyskúšať oba nástroje a vybrať si svojho favorita. V niektorých prípadoch za vás rozhodne samotný výrobca zariadenia – pokiaľ aplikáciu predinštaluje priamo do operačného systému.

Zhrnutie

Ak si platíte službu Office 365 a dokumenty chcete v značnej miere aj tvoriť (napr. na tablete), Microsoft Word a prípadne aj Excel by vo vašom zariadení nemali chýbať. Pokiaľ potrebujete nástroj najmä na prezeranie dokumentov a občasné jednoduché úpravy, do pozornosti dávame WPS OfficeOfficeSuite. Ťažko povedať, ktorá z týchto dvoch aplikácií je lepšia. Dosť sa na seba podobajú, a tak si svojho favorita vyberie pravdepodobne každý sám na základne subjektívnych postrehov. Určite však odporúčame mať v telefóne či tablete jednu z týchto dvoch aplikácií.

Úprava fotiek

Android aj iOS majú výborné nástroje na základnú editáciu fotografií. Dá sa povedať, že v tejto kategórii ani nemusíte inštalovať dodatočné aplikácie. Samozrejme môžete, prinášajú pridanú hodnotu, ale potešia skôr náročnejších používateľov. Možnosti editácie v aplikácii Fotky v prípade iOS aj v nástroji Fotky Google pre Android sú totiž nadštandardné a bohato postačia na základné úpravy.

Snapseed

Snapdseed je výborný nástroj na úpravu fotiek. Kombinuje základné aj pokročilé nástroje, ako je napr. odstránenie nežiadúcich objektov na obrázku. S týmto nástrojom však treba pracovať opatrne. Pokiaľ budete na zariadení upravovať iba fotografie pred ich zdieľaním na sociálne siete, Snapseed je jedno z najlepších riešení.

Zoner Photo Studio

Zoner Photo Studio odporúčame, ak potrebujete viac pracovať s obrázkami ako takými. Aplikácia je užitočná aj v prípadoch, keď upravujete obrázky, stiahnuté z internetu, resp. uložené vo vašom cloude. Nielen fotky. Mobilná aplikácia totiž predstavuje zjednodušenú verziu obľúbeného editora fotiek pre PC so všetkým, čo k tomu patrí. Škoda, že je dostupná iba pre Android. Majiteľom iOS zariadení dávame do pozornosti ako alternatívu nástroj Pixlr.

Adobe Lightroom

Čaro mobilného Lightroomu spočíva najmä v synchronizácii úprav a dát s počítačovou verziou. Pokiaľ tento nástroj používate aj na PC, mobilná aplikácia stojí za zváženie. V opačnom prípade mobilný Lightroom neponúka výraznejšiu pridanú hodnotu v porovnaní s ostatnými editormi fotiek. V aplikácii totiž nenájdete pokročilé nástroje, kvôli ktorým používatelia používajú PC verziu.

Zhrnutie

Dedikovaný editor fotiek väčšina používateľov nebude potrebovať. Ak chcete viac nástrojov pre úpravu fotiek, odporúčame Snapseed. Pokiaľ hľadáte editor obrázkov, ktorý svojím konceptom viac pripomína počítačové nástroje, vyskúšajte Zoner Photo Studio alebo Pixlr. Adobe Lightroom je atraktívny iba pre používateľov PC verzie, kvôli podpore synchronizácie.

Vreckový skener

Možno vás to prekvapí, ale vďaka fotoaparátu v smartfóne môžete premeniť telefón na vreckový skener. Pokiaľ pravidelne fotíte dokumenty alebo poznámky, odporúčame používať niektorú zo špecializovaných aplikácií. Dôvod je ten, že tie na rozdiel od systémovej aplikácie fotoaparátu dokážu fotografiu vhodne upraviť a výrazne zlepšiť čitateľnosť textu.

ABBYY FineScanner

FineScanner od spoločnosti ABBYY patrí medzi najlepšie aplikácie svojho druhu. Jej používanie je jednoduché a na rozdiel od konkurencie ponúka aj funkciu OCR rozpoznávania textu. Ide však o prémiovú funkciu, ktorú si zakúpite vo forme predplatného alebo zabudovanú v Pro verzii aplikácie.

FineScanner robí presne to, čo očakávate. Telefónom odfotíte dokument, aplikujete vhodný filter, aby bol text najlepšie čitateľný a v prípade potreby necháte fotku analyzovať OCR nástrojom. Výsledkom môže byť PDF súbor (alebo iný dokument), ktorý kombinuje váš sken aj kopírovateľný text.

Office Lens

Alternatívou je aplikácia od Microsoftu. Aj nástroj Office Lens je navrhnutý tak, aby zjednodušil fotenie dokumentov. Aplikácia vám fotku automaticky oreže a vycentruje. Výhodou tohto riešenia je cena, aplikáciu môžete používať zadarmo. Okrem fotenia dokumentov a papierov sa hodí aj na fotenie tabule.

PhotoScan

Pokiaľ okrem dokumentov pracujete aj s fotkami, do pozornosti dávame aplikáciu PhotoScan. Ide taktiež o vreckový skener, avšak v tomto prípade je aplikácia zameraná na „skenovanie“ fotiek. Jej používanie je však v princípe rovnaké. Telefónom odfotíte fotku a o zvyšok sa postará aplikácia.

Zhrnutie

Ak chcete používať telefón na fotenie dokumentov, náročným používateľom odporúčame ABBYY FineScanner, ideálne v Pro verzii. Oplatí sa počkať na zľavu, kúpite ju za 4 – 10 eur, pričom bežne stojí 40 eur. Lákadlom tejto aplikácie je najmä OCR rozpoznávanie textu, ktoré v našom teste fungovalo spoľahlivo. Alternatívou pre väčšinu bežných používateľov je nástroj Office Lens, ktorý je optimálny na každodenné používanie. V prípade digitalizovania vytlačených fotografií vyskúšajte PhotoScan od Googlu.

Pripomienkovač

iOS ponúka zabudovanú aplikáciu s pripomienkami. Pokiaľ však chcete nástroj tohto typu využívať na rôznych platformách, treba použiť inú aplikáciu.

Nakoľko je väčšina pripomienkovačov doslova na jedno kopyto, nebudeme sa im venovať samostatne, ale rovno spravíme krátke zhrnutie. Za aktuálne najlepšie multiplatformové riešenia považujeme aplikácie Wunderlist, Todoist a Any.DO. Ak si stiahnete hociktorú aplikáciu z tejto trojice, získate v jadre totožný nástroj. Pripomienkovače sa odlišujú najmä dizajnom a v niektorých prípadoch aj extra funkciami (napr. podpora spolupráce pri jednotlivých úlohách v prípade aplikácie Wunderlist), avšak ich koncept spočíva v tom, že vám budú pripomínať úlohy, ktoré ste mali spraviť, hraničné termíny atď.

S dobre nastaveným pripomienkovačom sa nestane, aby ste zabudli na dôležitú úlohu. Takisto nezabudnete na to, že máte ísť do obchodu spraviť nákup a čo presne máte kúpiť.

Poznámkový blok

Poznámkové bloky sú veľmi podobná kategória ako pripomienkovače. K dispozícii je systémové riešenie pre iOS a niektorí výrobcovia Android telefónov zvyknú zabudovať do svojich zariadení vlastné riešenie.

Čo sa multiplatformových aplikácií týka, najlepšími sú Evernote, Google KeepOneNote. Nakoľko Evernote obsahuje v bezplatnej verzii niekoľko obmedzení, väčšina používateľov sa bude rozhodovať medzi Google Keep a OneNote. Riešenie od Googlu je minimalistické, avšak svoj účel plní na jednotku. OneNote poteší náročnejších používateľov.

Vo všetkých prípadoch je k dispozícii synchronizácia dát cez cloud, takže svoje poznámky máte vždy poruke a jednoducho ich upravíte alebo doplníte aj cez počítač. Evernote či OneNote umožňujú obohatiť poznámky aj o multimédiá. Môžete si teda k textu priložiť fotky, zvukovú nahrávku či lokalitu, kde ste poznámku vytvorili. Nákresy a obrázky podporuje aj Google Keep a nakoľko sa všetky dáta automaticky synchronizujú, poznámky máte vždy poruke.

Cloudové úložisko

Prínos cloudového úložiska spočíva v tom, že máte k dispozícii svoje dáta všade tam, kde je pripojenie do internetu. Cloud je praktickejšie riešenie, ako prenášať dáta v porovnaní s USB kľúčami, ktoré sú aj dnes pre mnohých najobľúbenejšou voľbou. Pokiaľ si však vaše počítače a iné zariadenia dobre nastavíte, nestane sa vám, že nebudete mať k dispozícii žiadaný dokument alebo iný súbor, resp., že budete mať na kľúči staršiu verziu, lebo ste si tú novú z počítača neskopírovali.

Cloud je dnes bežnou súčasťou väčšiny kancelárií, takže pokiaľ chcete používať aj vy niektorú z týchto služieb – nemusí to byť len pre pracovné účely, ale i pre súkromné, na výber sú 3 najpopulárnejšie služby. Dropbox, Google DriveOneDrive. Dropbox patril medzi priekopníkov tohto segmentu, kvôli čomu ho množstvo používateľov využíva aj napriek tomu, že ponúka najmenej bezplatného úložiska. Google Drive osloví najmä používateľov systému Android, nakoľko je v ňom väčšinou predinštalovaný. OneDrive je atraktívny pre používateľov služby Office 365, nakoľko im ponúka 1 TB úložisko. Svoje riešenie má aj Apple, avšak iCloud na Androide nepoužijete. Opačne to funguje.

 

Značky: