Dell Latitude 7350

Latitude 13 7000 Series 2 in 1 Notebook - Extended

Dell má v ponuke aj biznis konvertibilný ultrabook. Používa formu oddeliteľného displeja teda tabletu. Telo je z hliníka a to vrátane spodnej časti základne a horného veka, ak teda vnímame tento stroj ako ultrabook. Opierka na ruku je z plastu. Vzhľadom na celkové rozmery je klávesnica veľmi pohodlná a dokonca ani šípky nie sú tak zmenšené, ako býva zvykom. Klávesnica má navyše dva stupne bieleho LED podsvietenia. Menší touchpad je širokouhlý a dobre sa s ním pracuje. Aj tak sme si viac zvykli používať v spojení s počítačom klasickú myš. Isté prvky ako zmenšený Enter by mohli zo začiatku niekomu prekážať, no je úplne na kraji takže nemáte možnosť stlačiť iný kláves. A navyše aj cez svoje zmenšenie zostal vo veľkosti cez dva riadky klávesnice. Kĺb je dostatočne pevný, no má typický neduh takto kombinovaných ultrabookov. A síce čakali by sme ešte väčší uhol jeho otvorenia.

Výrobca viac počíta s tým, že pri práci budete využívať Latitude 7350 v režime notebooku a na iné aktivity v režime tabletu, kedy si odpojíte displej od základne. Vtedy totiž prídete o všetky konektory. Na spodnej hrane sú stereo reproduktory a dokovací konektor vrátane konektora na nabíjanie. Kvôli nabíjaniu teda nie je potrebné tablet dávať do docku s klávesnicou. Na tejto hrane je aj slot na SIM kartu. Tlačidlo na zapnutie je na hornej hrane a na boku v hornej časti je tlačidlo na uzamknutie orientácie displeja a ovládanie  hlasitosti, oproti nim na ľavej rane je kombinovaný audio konektor.

Hoci radšej používame klasický počítač ako tablet, musíme uznať, že sa dobre drží v ruke. Navyše jeho väčšie a širokouhlé rozmery oceníte pri čítaní dokumentov vo zvislej polohe.

Ultrabook spĺňa certifikáciu odolnosti MIL-STD 810G, takže sa len tak ľahko nepoškodení. Testovali sme ho dlhšiu dobu a hneď v prvých dojmoch sme vedeli, že toto je odolný stroj. Displej je chránený sklom Gorilla Glass.

Parametre a technológie

Špecialitou je procesor Intel Core M-5Y10 2 GHz. Tí, čo sledujú vývoj CPU vedia, že toto je síce menej výkonný model ako mnohé zo série Core i, no netreba ho aktívne chladiť. Aj preto je ultrabook nehlučný. Neobsahuje totiž ventilátor a vlastne ani iné pohyblivé časti. Vo výbave je SSD disk s kapacitou 128 GB. Kapacita RAM je štandardných 4 GB. To však v kombinácii s SSD diskom nie je problém a nakoniec sme radi za takúto voľbu. Jednak viac kapacity nie je nevyhnutnosťou a po druhé to bude mať dopad na cenu. Rozlíšenie je Full HD. Na 13,3“ model sa to môže zdať veľmi veľa. Áno, treba si na to zvyknúť, ale po pár dňoch máte super veľkú pracovnú plochu, na ktorej budete pociťovať vyššiu produktivitu. To sú naše skúsenosti, nie marketingové reči z produktových letákov.

Keďže notebook je určený do firemného segmentu, je tu Windows vo verzii Pro. Teda okrem iného v tej verzii, ktorá umožňuje šifrovanie súborov.

Menšou nevýhodou je výdrž. V základnej verzii vydrží šesť hodín pri práci na akumulátor. Voliteľne je možné zakúpiť základňovú časť s druhým akumulátorom. Zahrievanie nepredstavuje aj bez aktívneho chladenia výrazný problém. Áno veko je teplejšie, ako sme si možno priali ale v rámci testov sme zažili aj teplejšie notebooky ako nami nameraných 40,9 °C.

Porty na základni

Vľavo – čítačka SD kariet

Vzadu – 2 × USB 3.0, Mini DisplayPort

Fotogaléria

Hodnotenie

+  hliníkové telo, podsvietenie klávesnice, nehlučný

–  menej portov ako kompromis k hrúbke a oddeliteľných častí

Cena: 1150 EUR

Zapožičal: Dell
(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.