Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Cestovné poistenie na dovolenku považuje väčšina ľudí za samozrejmosť, a to či už sa jedná o poistenie úrazové, batožiny, zodpovednosti za škodu či iné. Ale v dnešnej pretechnizovanej dobe je dobré myslieť aj na zaistenie dostatku energie. Pretože telefón, tablet alebo GPS navigácia bez jedinej „čiarky“ na ukazovateli stavu batérie môže pekné zážitky z ciest skaziť rovnako ako zlé počasie.

Málokto si v dnešnej dobe dokáže predstaviť dovolenku bez moderných technických vymožeností, ktoré používame na komunikáciu s priateľmi a nahrávanie fotiek, hľadanie informácií o miestnych pamiatkach, ale aj navigáciu v teréne alebo vybavovanie naliehavých pracovných e-mailov. Aby nevypovedali službu v tú najnevhodnejšiu chvíľu, je rozumné poistiť sa náhradným zdrojom energie.

Vzhľadom k tomu, že mnoho takýchto zariadení dnes nemá výmennú batériu, je vhodné siahnuť po univerzálnom externom zdroji, tzv. powerbanke. Jedná sa o vysokokapacitný akumulátor, ktorý je malý a skladný, takže ho jednoducho pribalíte do kufra, tašky alebo batoha. Ak nemáte v dosahu elektrickú sieť (alebo adaptér pre exotickú zásuvku), powerbanka dobije váš telefón, tablet, čítačku elektronických kníh, MP3, Bluetooth slúchadlá alebo GPS navigáciu prostredníctvom štandardného USB portu.

 PB10400

Na čo myslieť pri výbere powerbanky?

Na trhu sú v dnešnej dobe k dispozícii powerbanky mnohých rôznych prevedení a kapacít. Vyberať môžete od základných modelov za niekoľko stoviek, ktoré zvládnu nabiť inteligentný telefón maximálne jeden krát a poslúžia skôr ako núdzové riešenie, až po skutočne vysokokapacitné cestovné zdroje za niekoľko tisíc, ktoré núdzovo udržia pri živote po nejakú dobu aj bežný notebook. V rozumnej cene okolo 37 EUR je možné zohnať zariadenie ako je napríklad TP-LINK TL-PB10400, ktoré nabíja až dve zariadenia naraz – napríklad mobil a tablet – a ich kapacita vystačí aj na 3 až 5 nabití inteligentného telefónu. To obvykle znamená týždeň a dlhšie nezávislosti na elektrickej sieti.

Powerbanky, rovnako ako každé iné batérie, trpia samovybíjaním, teda postupnou stratou energie. Ak ju nabijete a uložíte do šuplíku „na neskôr“, po niekoľkých týždňoch už nebude mať plnú kapacitu a za niekoľko mesiacov sa vybije úplne. Nezabudnite si ju preto dobiť bezprostredne pred cestou. Ďalej je dôležité nenechať powerbanku úplne sa vybiť, a to ani samovybíjaním, ani pri záťaži, pretože ju to môže nenávratne poškodiť. U spomenutého modelu TL-PB10400 výrobca odporúča pre zachovávanie čo najdlhšej životnosti dobíjať aspoň raz za tri mesiace a udržovať stav v rozmedzí 5 – 95 %. Akumulátor je možné pritom dobiť 500x, pričom jeho maximálna kapacita postupne klesá a čas potrebný k nabitiu sa naopak predlžuje. Po 300 cykloch by sa mala dosiahnuteľná kapacita pohybovať okolo 80 % pôvodného stavu.

Veľkým nebezpečím pre akumulátor je prehriatie, ktoré môže zapríčiniť ako pracovná záťaž, tak vonkajšie podmienky. Ideálna prevádzková teplota powerbanky sa pohybuje od 0 °C do 35 °C. Rovnako ako v prípade inej elektroniky by ste powerbanku samozrejme nemali nechávať v zavretom automobile na slnku, kde sa môže vnútorná teplota vyšplhať vysoko nad tú prevádzkovú.

Vzhľadom k tomu, že ani u powerbanky ani u zariadenia, ku ktorého napájaniu slúži, sa nevyplatí riskovať poškodenie, odporúčame sa poobhliadnuť po modeloch, ktoré sú vybavené ochranou proti „podvybitiu“, skratu, prepätiu, preťaženiu, prebitiu a prehriatiu.