Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keď sa narodíte v nejakom znamení resp. mesiaci roka, do určitej miery to môže vplývať na vašu osobnosť, trebárs na niektoré povahové či charakterové črty.

Hovorí sa že napríklad Barani sú tvrdohlaví, Kozorožci prospechárski, ľudia narodení v znamení Váh sú nerozhodní a Blíženci pre zmenu radi nadväzujú nové kontakty. Má príslušnosť k nejakému znameniu zverokruhu vplyv aj na správanie sa ľudí v oblasti financií? Vyhodnotenie spotrebiteľského správania sa Slovákov prinieslo zaujímavé zistenia.

Tovar na splátky kupujú najčastejšie ľudia narodení v znamení Barana, na druhej strane, najmenej často takto nakupujú Škorpióni.

Za posledných päť rokov na spotrebný úver najviac Slováci nakupovali mobilné telefóny, pričom suverénne najviac si ich brali Kozorožci. V prípade televízorov zase dominovali Vodnári, pri práčkach Barani, pri notebookoch Blíženci.

Po hotovostných úveroch najčastejšie siahajú ľudia v znamení Raka. Je ich až o 40 percent viac ako Strelcov, ktorí si požičiavajú hotovosť najmenej.

Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit.

Škorpióni nakupujú na splátky najmenej zo všetkých znamení

Ukázalo sa, že spotrebný úver, teda v konečnom dôsledku nejaký tovar kúpený na splátky, si brali najčastejšie Barani, druhí v poradí boli Blíženci a tretí sa umiestnili Raci. Na druhej strane rebríčka sú Škorpióni, ktorí na splátky nakupujú najmenej. Najvyššie spotrebné úvery si brali Slováci narodení v znamení Rýb, a to v priemere 640 eur, najnižšie Barani.

Mobil na spotrebný úver – najčastejšia voľba Kozorožca

Údaje za posledných päť rokov svedčia o tom, že Slováci si na splátky suverénne najčastejšie kupovali mobilné telefóny, ktoré si v najväčšej miere takto zaobstarali Kozorožci. Domáce doplnky ako koberce či svietidlá zase najčastejšie nakupovali Blíženci, práčky a nábytok Barani, televízory Vodnári, notebooky opäť Blíženci a klimatizácie pre zmenu Panny.

Raci si požičiavajú hotovosť o 40 % častejšie ako Strelci

Vyzerá to tak, že ľudia v znamení Raka potrebujú mať vo väčšej miere, ako ostatné znamenia, peniaze v hotovosti. Peniaze na ruku si totiž berú najčastejšie Raci, ktorí dominujú v prípade hotovostných úverov pred Býkmi a Blížencami. Najmenej si hotovostné úvery berú Strelci, pričom ich je až o 40 percent menej ako Rakov. V priemere najvyššie sumy hotovostných úverov sú u Škorpiónov, je to na úrovni 5700 eur.

Najviac zvedaví sú Barani

Podľa štatistík spoločnosti Home Credit to vychádza, že najzvedavejší alebo možno aj najmenej chápaví sú Barani, ktorí najčastejšie volajú na klientské centrá s najrôznejšími otázkami a požiadavkami. Najmenej sa s dotazmi na operátorov obracajú Škorpióni.   

*Spoločnosť Home Credit v Slovenskej republike pôsobí od roku 1999. Z toto obdobie spoločnosť obslúžila prostredníctvom svojich finančných služieb spolu viac ako jeden milión unikátnych zákazníkov. V súčasnosti má Home Credit na Slovensku približne 300 tisíc aktívnych klientov.

Značky: