Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Centrum intenzívnej neurorehabilitácie Possibilitas v Piešťanoch pomáha deťom, ktoré trpia  neuromuskulárnym ochorením. Tento rok otvorili nové, väčšie a modernejšie priestory, v ktorých je zabezpečené lepšie pohodlie pre rodičov a pre klientov sú k dispozícii i nové podporné procedúry a cvičebné zariadenia.

Mediálnou tvárou sa v tomto roku stala herečka Zuzana Haasová, s ktorou centrum plánuje rôzne podporné akcie. Cieľom týchto akcií je pomôcť väčšiemu počtu klientov, zabezpečiť finančné prostriedky a tým zlepšiť celkový zdravotný, ale i životný komfort.

Vďaka grantu Nadácie Volkswagen Slovakia získalo počas troch rokov spolupráce až 80 detí možnosť bezplatne absolvovať dvojtýždňovú intenzívnu rehabilitáciu v centre Possibilitas. Väčšinu klientov tvoria deti s diagnózou detská mozgová obrna (DMO). Liečba pohybom sa pre všetkých klientov s týmito ťažkosťami stáva  bojom o zdravie, s cieľom sa čo najlepšie zaradiť do spoločnosti.

V centre zdravia Possibilitas v Piešťanoch sa venujú vysoko intenzívnej oblekovej terapii. Ide o jednu z najefektívnejších terapií, ktorá pomocou špeciálneho obleku koriguje patologické pohyby a aktivuje správne svalové skupiny. Už po absolvovaní 2 týždňovej intenzívnej terapie sú viditeľné zlepšenia v oblasti rovnováhy, držania tela a zvýšenia svalovej sily. Aktivujú sa správne stereotypy pohybu a chôdze, zlepší sa vnímanie ťažiska a polohy tela.

„Počas cvičenia sa snažíme klienta naučiť nové a správne pohybové vzorce. U viacerých klientov sa nám podarilo dosiahnuť  po absolvovaní našej terapie zlepšenie  ich  lokomócie  zo štvornožkovania až na chôdzu, buď samostatnú bez pomoci, alebo s barličkami. Aby sa dosiahlo čo najlepšie zlepšenie mobility týchto detičiek, je nutné opakovať cvičenie v našom centre niekoľko krát do roka. Preto sme veľmi radi, že v spolupráci s Nadáciou Volkswagen Slovakia môžeme tieto detičky posunúť  vždy o ďalší krôčik vpred a v roku 2019 pomôcť 35-tim malým pacientom,“ povedala Stanislava Vojtová, hlavná šéf-fyzioterapeutka a zároveň riaditeľka centra Possibilitas.

„Novootvorené a modernejšie priestory nášho centra ponúkajú väčší komfort aj rodičom našich malých pacientov. Pre klientov sú k dispozícii nové podporné procedúry a cvičebné zariadenia. Rehabilitácii sa momentálne venuje sedem samostatných profesionálnych fyzioterapeutov, ale v blízkej budúcnosti plánujeme tento počet zvýšiť. Pre našich klientov sú pripravené aj parkovacie miesta s dostatočnou kapacitou priamo pred vstupom do centra,“ povedal Jozef Vojta, riaditeľ centra Possibilitas.

„Môj syn Matej má 9 rokov a má diagnostikovanú detskú mozgovú obrnu. Vďaka priateľskému prostrediu, ktoré v Possibilitas prevláda nie je pre Maťka cvičenie stres ale zábava. Veľmi dôležité je rehabilitovať pravidelne, to je však z finančného hľadiska veľmi náročné. Preto by sme sa chceli z celého srdca poďakovať Nadácii Volkswagen Slovakia, ktorá nám financovala dvojtýždňový pobyt v tomto centre. A čo nám pobyt priniesol? Veľmi veľa. Maťkovi spevnel chrbát, nabral väčšiu istotu a tým sa stal oveľa samostatnejší. Vie niekoľko sekúnd stáť bez opory a prejsť pár krokov s barlami úplne sám bez akejkoľvek pomoci iného človeka. A toto je obrovský progres, z ktorého máme neopísateľnú radosť,“ povedala Kristína Belicová, mamička hendikepovaného Maťka, ktorý je jedným z detí absolvujúcich rehabilitáciu v Possibilitas v Piešťanoch.

 

Značky: