Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už je to mesiac, čo prímestské linky Slovak Lines jazdia podľa sobotňajšieho cestovného poriadku spolu s novými bezpečnostnými pravidlami pre cestujúcich. Po dôkladnej analýze situácie, a aj na základe podnetov cestujúcich, Slovak Lines v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom pristúpili k výraznému zvýšeniu počtu spojov. Špeciálny režim v prímestskej autobusovej doprave začína platiť od nedele 19. apríla.

Prísne opatrenia spomalili šírenie nového koronavírusu, no tisíce ľudí sú stále odkázaní na prímestské autobusové linky, ktoré ich dopravujú predovšetkým do práce. Aj preto Slovak Lines v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) pristúpil k výraznej zmene cestovných poriadkov regionálnych autobusových liniek, aby bola ich cesta komfortná a čo najbezpečnejšia.

“Obmedzenia, ktoré sme v rámci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zaviedli aby sme zabránili nekontrolovateľnému šíreniu pandémie sa ukázali ako správny a nutný krok. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí ich rešpektujú a v prípade, že to nie je bezpodmienečne nutné, nevystavujú seba ani svojich blízkych riziku nákazy,” hovorí Juraj Droba, predseda BSK. “Zároveň si však plne uvedomujem, že potrebujeme zabezpečiť bezpečnú a spoľahlivú dopravu pre všetkých, ktorí napriek karanténnym opatreniam dochádzajú do práce. Pre ľudí, ktorí pre nás zabezpečujú chod zdravotníckych zariadení, bánk, predajcov potravín či drogérie. Neustále v spolupráci so Slovak Lines analyzujeme pripomienky cestujúcich a posilňujeme spoje najmä v kritických časoch v rámci celého kraja,“ dodáva Juraj Droba.

“K platnému grafikonu sme už po pár dňoch pridávali mimoriadne spoje. Teraz, po analýze podnetov a počtov cestujúcich, sme v spolupráci s BSK pristúpili k oveľa výraznejším zmenám. Doplnili sme spoje v časoch, kedy dochádzalo k vysokému počtu cestujúcich a aj v hodinách, v ktorých chýba regionálne vlakové spojenie. Pevne verím, že tieto zmeny zvýšia komfort cestovania a znížia riziká, ktoré rastú s počtom cestujúcich v autobuse,” hovorí Pavol Labant, generálny riaditeľ Slovak Lines.

Základom novovytvoreného režimu je aj naďalej cestovný poriadok platný počas soboty, do ktorého boli vložené nové spoje. Nové cestovné poriadky sú už zverejnené na www.slovaklines.sk a budú vyvesené na každej dotknutej zastávke.

Aké sú aktuálne podmienky a pravidlá pre cestujúcich?

  • Linky prímestskej autobusovej dopravy jazdia podľa sobotňajšieho cestovného poriadku s pridanými spojmi počas pracovného týždňa na najvyťaženejších trasách. Presný rozpis nájdete na internetovej stránke Slovak Lines.
  • Cestujúci môžu do autobusu nastupovať iba zadnými dverami a nemôžu obsadzovať prvých 8 miest vpredu v autobuse.
  • Cestujúci sú povinní nosiť ochranné rúška, prípadne si zakrývať nos a ústa šatkou, aby sa znížilo možné šírenie infekcie v uzavretom priestore autobusu. Upozorňujeme, že vodič má možnosť v zmysle platného prepravného poriadku vylúčiť z prepravy osoby bez zakrytej tváre.
  • Cestujúci bez predplatného cestovného sú povinní kupovať si cestovné lístky vopred cez mobilnú aplikáciu IDS BK. Cestovné lístky zakúpené v aplikácii sú platné vo všetkých spojoch Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Aktuálne nie je možné zakúpiť si lístok u vodiča, ani v pokladniach na AS Nivy, ktoré sú uzatvorené.

“Nič nie je pre nás dôležitejšie ako zdravie cestujúcich a našich vodičov,” hovorí Pavol Labant, generálny riaditeľ Slovak Lines a dodáva: “Akékoľvek preventívne opatrenia však v prvom rade závisia od prístupu nás všetkých. Preto apelujeme na našich cestujúcich, aby pravidlá, ktoré nás majú chrániť, dodržiavali.”

Vďaka “rúškomatu” na AS Nivy má teraz prístup k rúšku každý cestujúci autobusmi Slovak Lines

“Sme veľmi radi, že sa nám s našim dodávateľom automatov  podarilo v krátkom čase inštalovať priamo na AS Nivy jeden z prvých ‘rúškomatov‘ na Slovensku,” hovorí Pavol Labant, generálny riaditeľ Slovak Lines a dodáva: “Aktuálne podmienky a pravidlá cestovania našimi autobusmi sa výrazne zmenili, preto sa ich snažíme našim cestujúcim zjednodušiť.”

Inovácie nás poháňajú vpred

Slovak Lines naďalej pokračuje v intenzívnom čistení autobusov, ktorého súčasťou je aj inovatívna dezinfekcia. Tá je realizovaná čistiacimi prostriedkami obsahujúcimi najnovší typ polymérovej vodou riediteľnej dezinfekcie PolyHMG, ktorá kombinuje dezinfekčnú funkciu s ochrannou – eliminuje existujúce mikroorganizmy, baktérie, vírusy, plesne, kvasinky, riasy, a zároveň zanecháva povrchy dlhodobo chránené, pretože vytvára nehostinné prostredie pre ich budúci výskyt.

Značky: