Stará dobrá klasika v podobe tlačidlových telefónov rozhodne neumiera. Práve naopak, stále je tu s nami. Nielen vo filmoch, kde gangstri použijú jednorazový telefón (možno aj z ekonomických dôvodov), ale aj v skutočnom živote.

Tlačidlové telefóny majú stále svoj zmysel. Stačí opustiť kanceláriu a vydať sa na niekoľko dní na chatu, do prírody alebo na stavbu. Skôr omylom sa nejako stalo, že sa tieto telefóny označujú ako telefóny pre starých ľudí.

Bude to pravdepodobne tým, že mnohí s takto vyzerajúcimi mobilnými telefónmi začínali. Dnes v čase smartfónov s dotykovým displejom už majú dôchodkový vek. To je často spojené s potrebou ovládať telefón inak, nie cez dotykový displej. A mnohí z vás, ktorí čítate tento článok, ste si prešli dobou prvých dotykových displejov. Chceli to naozaj dobrú motoriku, trpezlivosť a najmä znalosti, ako displej a zariadenie ovládať.

Výhody tlačidlových telefónov

Práve pevné tlačidlá sú dôvodom, prečo mnohí volia tieto telefóny. Na ich ovládanie si treba chvíľu zvykať, ale rýchlo ho pochopíte. Vlastne od čias Nokií a Ericssonov či Alcatelov sa vôbec nezmenilo. Pribudli nejaké tlačidlá navyše, avšak ide stále o dobre ovládateľný systém.

Druhým dôvodom je cena. Stoja desatinu bežných smartfónov s Androidom. Vídame ich v rukách taxikárov, kuriérov, vrátnikov, robotníkov atď. Všade tam, kde je vhodné mať mobilné firemné číslo, no klasickú pevnú linku už naozaj nie je treba.

Ďalší dôvod je obava z nových a neznámych technológií. Smartfón je vlastne mini počítač, z ktorého sa dá volať. Riziko, že na niečo ťuknete, niečo zmizne, odošlete, omylom zaplatíte, je nižšia. Tu platí, že čím menej toho telefón dokáže, tým lepšie. A niekedy potrebujete naozaj zariadenie, z ktorého sa dá telefonovať viac ako hrať najnovšie hry.

Nespornou výhodou je výdrž batérie. Tá sa nepočíta na hodiny ako v prípade smartfónov, ale na dni. Napríklad Nokia 2720 Flip v tomto článku vydrží až 28 dní v pohotovostnom režime.

Tlačidlové telefóny sú odolnejšie. Vážia okolo 100 gramov (to už sú tie ťažšie) a keď spadnú na zem, nič vážne sa nestane. Maximálne sa oškrie plast. Ak je to potrebné, dá sa v nich vymeniť batéria. Môžete si tak kúpiť ešte jednu a v prípade potreby ju len vymeniť za vybitú, napríklad na chate, horskej túre alebo stanovačke. Ako záložný mobil to vôbec nie je zlé.

Na jednu stranu si poviete, kto by takýto hlúpy telefón používal? Napríklad váš rodič, ktorý už na displej takmer nevidí, ale vie, že to krajné tlačidlo je na prijatie hovoru. Dajte mu najnovší smartfón a je stratený.

Najnovšie majú tieto zariadenia nielen mobilné dáta, ale aj Wi-Fi a GPS. Tu sú ale odlišnosti a treba si ich pri každom modeli preveriť.

Už nie sú hlúpe

Ako vidno, tlačidlové mobilné telefóny nie sú až také hlúpe, ako by sa mohlo zdať. Dnes každý telefón tohto typu možno prirovnať k super vybavenému telefónu spred 15 rokov, a tak trochu aj k telefónu so Symbianom. A to už boli „poriadne Nokie“, ak ste do nich mohli nainštalovať emailového klienta, ICQ a nechať bežať na pozadí viac aplikácií.

Ako vyberať?

Zaradiť tlačidlový telefón automaticky ako telefón pre staršieho človeka je nesprávne. Displej je žalostne malý, že na ňom 20-ročný človek ledva dačo uvidí. Tlačidlá tu síce sú, ale vzhľadom na ich malé rozmery, nemusia byť tým správnym systémom ovládania. Preto viac súhlasíme s tým, že telefóny sú pre vybranú skupinu používateľov, ktorí vedia, na čo ich majú. A medzi nimi sú rôzne vekové skupiny.

V tomto segmente máte na výber z viacerých typov zariadení. Najčastejšie sa líšia tvarom, výdržou na batériu, veľkosťou displeja a podporou Wi-Fi či 3G alebo 4G LTE. V našom článku nájdete presne takéto telefóny. Budete mať predstavu o ich možnostiach a zistíte, že aj telefón tohto typu môže byť odolný.

Hlúpy vs. múdry

S názvom hlúpy alebo feature phone ste sa už možno stretli. Takto sa označovali telefóny s tzv. firmvérom (niečo ako operačný systém). To boli tie staré Nokie, Sony Ericssony, Philipsy či Siemensy. Každý výrobca mal svoj vlastný systém, ktorý bol podriadený jeho čipu. Takto to funguje aj dnes a v skutočnosti majú výrobcovia smartfónov svoj vlastný „kit“, ktorým sa dá nízkoúrovňovo ovládať a je doplnený o operačný systém ako akúsi nadstavbu.

Netreba zachádzať do detailov na to, aby sme sa dostali k systému KaiOS. To je operačný systém pre telefóny a tie už rozhodne nie sú hlúpe. Tento systém pôvodne vychádza zo systému Firefox OS od Mozilly. V roku 2016 bol uvoľnený ako open-source. Jeho zdrojové kódy si môžete pozrieť aj vy a ak máte vedomosti o programovaní, pokojne si z neho spravíte úpravami systém podľa vašich predstáv.

Takto vznikol spomínaný systém KaiOS od firmy KaiOS Technologies. Systém je aktívne vyvíjaný a sama spoločnosť Google ho podporila sumou 22 mil. dolárov a pridala doň vlastné aplikácie. Aj vďaka tomu môžete používať v týchto telefónoch klasické Mapy od Googlu aj s GPS (ak ho daný model má).

Jedna z obrazoviek hlavného menu v telefónoch, ktoré nájdete v tomto článku

Jedna z obrazoviek hlavného menu v telefónoch, ktoré nájdete v tomto článku

To dnes dáva šancu na úspech a zjednotené rozhranie, ovládanie a možnosti. Tento systém ale podobne ako iné, si výrobcovia trochu upravujú. Je predsa open-source, podobne ako Android na smartfónoch. Či už si kúpite Nokiu alebo Energizer, budete v ňom mať systém KaiOS s miernymi úpravami. Takými, ktoré sú prispôsobené danému smartfónu alebo jeho technologickej výbave. Poľský výrobca Maxcom ide ešte stále svojou cestou a používa vlastný firmvér.

Z nášho pohľadu to má jedinú nevýhodu. Systém KaiOS nie je taký rýchly ako vlastný firmvér. Na toto sa dá zvyknúť, je ale treba počítať s tým, že prechod z aplikácie, SMS, alebo otvorenie kontaktov nie je okamžitý. Je to niečo pod jednu sekundu a istej odozvy si tu všimnete.

Spoločné funkcie

Aplikácie zo smartfónov sa presunuli aj do tlačidlových telefónov

Aplikácie zo smartfónov sa presunuli aj do tlačidlových telefónov

Keďže telefóny majú mnoho spoločného (systém a často aj aplikácie), uvádzame ich možnosti na jednom mieste. Iste, nájdete tu odlišnosti aj vo fotoaparáte alebo veľkosti pamäte. To sú ale odlišnosti, ktoré si pri kúpe preveríte sami. Majú MP3 prehrávač, čo je vhodné na počúvanie hudby alebo audio kníh. Vnútorná pamäť nemusí byť až taká podstatná. Ľahko ju rozšírite pamäťovou kartou. Tu ale narazíte na niektoré limity a tie treba pred kúpou overiť. Preto tento údaj uvádzame aj v tabuľke. Štandardne sa dá hovoriť o tom, že telefón akceptuje 32 GB kartu. No stačí pozrieť do tabuľky a zistíte, že výnimka potvrdzuje pravidlo a Energizer Energy E12 podporuje len 16 GB karty. To je stále dostatok miesta, postupne ich však bude problém zohnať. Napríklad výrobca Kingston postupne inovuje portfólio a najmenšie karty v jeho ponuke budú práve s kapacitou 32 GB. Netreba sa obávať, ešte niekoľko rokov dokážete kúpiť karty menších veľkostí.

Ďalej v telefónoch nájdete kalendár na zapisovanie udalostí s pripomenutím, poznámkový blok, internetový prehliadač, hodiny s budíkom, galériu na pozeranie obrázkov, kalkulačku, správcu súborov, diktafón alebo napríklad FM rádio. Nechýbajú ani hry a v prípade telefónov značky Nokia je to tradičný Had. V modernejšej podobe, no aj tak pri ňom občas takpovediac stvrdnete. Je to dobrá hra a klasika, ktorá z týchto telefónov nevymizla.

Hry pre tlačidlové telefóny? Stále zábavné

Hry pre tlačidlové telefóny? Stále zábavné

Vyššie funkcie

Podľa výbavy má telefón aj emailového klienta, WhatsApp, Facebook, Operu alebo napríklad Twitter. Myslíme, že niečo ako WhatsApp alebo Opera je aj v takomto telefóne fajn. Sme si ale celkom istí, že ukázať Facebook staršiemu používateľovi na 2,4-palcovom displeji nebude to, čo by si predstavoval. Ovládanie je trochu iné a keď sa dostanete napríklad na Facebook alebo prehliadač internetu, zobrazí sa na displeji kurzor ako na počítači. Pohybom kurzorového tlačidla meníte jeho polohu, jeho stlačením potvrdíte voľbu. Napodiv je to celkom pohodlné ovládanie. V rámci možností a celkovej rýchlosti telefónu.

Niektoré z modelov majú aj Google Asistenta. Tu platí to, čo pri iných telefónoch, smartfónoch a zariadeniach. Slovenčina nie je podporovaná.

Nastavenie

Tlačidlový telefón je ideálny darček pre vašich rodičov alebo starých rodičov. Avšak odporúčame si s nimi k telefónu sadnúť, prípadne s nimi absolvovať výber priamo v obchode alebo na e-shope. Možno nechcú veľký kus a ovládanie zvládnu aj na menšom a šikovnejšom telefóne.

Ak má telefón Wi-Fi, nastavte im heslo na Wi-Fi priamo. Nie je to síce nijak extra náročné, ale stačí jedno ťuknutie a celé sa pri zadávaní zmaže. Veľké a malé písmená a špeciálne znaky dajú cez tlačidlový systém písania trochu zabrať. Niečo podobné odporúčame aj s aplikáciami, do ktorých sa treba prihlásiť. Potom už sa telefóny dajú veľmi ľahko používať.

Nokia 2720 Flip

Nokia 2720 Flip

Nokia 2720 Flip, Zdroj: Nokia

Plusy

  • Vyklápateľná konštrukcia
  • Vrchný displej zobrazuje volajúceho
  • Veľké tlačidlá a displej
  • 28 dní výdrž na batériu
  • Podpora 4G

Mínusy

  • Displej navrchu sa po chvíli vypne

Cena: 99 €

Zapožičal: TCCM

Nokia 800 Tough

Nokia 800 Tough

Nokia 800 Tough, Zdroj: Nokia

Plusy

  • Odolný telefón, IP68, môžete ho do vody ponoriť
  • LED svietidlo
  • Výdrž až 43 dní na jedno nabitie
  • Podpora 4G
  • Tvar ovládacích tlačidiel

Mínusy

  • Pre niekoho naozaj veľký

Cena: 115 €

Zapožičal: TCCM

Energizer Energy E12

Energizer Energy E12

Energizer Energy E12, Zdroj: Energizer

Plusy

  • Samostatné tlačidlá na ovládanie MP3 prehrávača a FM rádia
  • LED svietidlo
  • Výdrž 6,5 dňa
  • Šikovný telefón s malými rozmermi

Mínusy

  • Niektoré tlačidlá sú príliš malé

Cena: 19 €

Zapožičal: Agem Computers

Energizer Energy E241S

Energizer Energy E241S

Energizer Energy E241S, Zdroj: Energizer

Plusy

  • Veľký displej
  • Podpora 4G
  • Dva fotoaparáty
  • Dobre sa drží v ruke
  • 28 dní výdrže na batériu
  • Podpora 128 GB kariet

Mínusy

  • Kruhové tlačidlo sa rýchlo zanesie nečistotami

Cena: 39,90 €

Zapožičal: Agem Computers

Model telefónuNokia 2720 FlipNokia 800 ToughEnergizer Energy E12Energizer Energy E241S
Operačný systémKaiOSKaiOSKaiOSKaiOS
SIM kartaDual Nano SIMDual Nano SIM, hybridnýDual Mini SIMDual Mini SIM
Úložisko [GB]440,324
Displej2,8″ a 1,3″ / 240 × 320 px2,4″ / 240 × 320 px1,8″ / 128 × 160 px2,4″ / 240 × 320 px
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 32 GBmicroSD do 32 GBmicroSD do 16 GBmicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie4.1, BGN, áno, áno, nie2.1, nie, áno, áno, nie2.1, BGN, áno, áno, nie
Fotoaparát2 Mpx s bleskom2 Mpx s bleskom2 Mpx bez blesku2 Mpx s bleskom
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 1500 mAháno, 2100 mAháno, 1000 mAháno, 1900 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]55 × 193 × 12 / 118145 × 62 × 16 / 161113 × 51 × 15 / 63117 × 50 × 14 / 91
KonektormicroUSBmicroUSBmicroUSBmicroUSB
ZapožičalTCCMTCCMAgem ComputersAgem Computers
Cena [EUR s DPH]991151939,9

Verdikt

Tlačidlové telefóny sú stále tu a sú stále obľúbené. Napríklad znovuzrodená Nokia 3310 bola bežným javom rebríčka TOP 10 najpredávanejších mobilov u operátora Telekom. Ak na nejaký čas vypadne, opäť sa tam vráti. Telefóny tohto typu majú stále mnoho výhod a je pre ne trh. Nielen slovenský, ale najmä africký a indický. Toto sú multimiliónové trhy, kde tieto telefóny idú „na dračku“.

Sú cenovo dostupné, vydržia dlho na batériu a aj keď spadnú na zem, takmer nič sa im nestane. Sú určené pre široké spektrum z nás. Svojich starých rodičov sa ale opýtajte, čo uprednostňujú. Tlačidlový telefón totiž automaticky neznamená, že je vhodný pre babku a dedka.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.