Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Išlo o 338 unikátnych minifigúrok, ktoré LEGO Group poslala pomocou špeciálnej sondy do stratosféry. Mini posádka bola na palube približne tri hodiny, kým sonda dopadla pri obci Svodov v okrese Levice. Počas letu teploty klesali až k -60 °C.

Touto iniciatívou sa LEGO Group snaží inšpirovať rodiny, aby spoločne objavovali tému vesmír. Nedávny prieskum totiž odhalil, že až 30 % slovenských rodičov sa so svojimi deťmi vôbec nehrá. Často preto, že nevedia, ako na to. Vesmír je nadčasová a univerzálna téma, fascinuje malých aj veľkých. Práve preto je výbornou voľbou na to, aby ju rodiny pretavili do spoločnej nápaditej hry.

Deti občas snívajú o dobrodružnej výprave do vesmíru a spoznávaní objektov, ktoré sa v kozme nachádzajú. Nemusí to byť nesplniteľné prianie. Spoločnosť LEGO sa to deťom rozhodla dokázať, spojila sa s česko-slovenským tímom vesmírnych odborníkov a vyslala do stratosféry 338 minifigúrok LEGO®. Tieto minifigúrky si zostavili samotní výhercovia a výherkyne celonárodnej súťaže, ktorá prebiehala do konca júla. Po návrate na zem bude ku každej minifigúrke vydaný certifikát a spolu s ním sa vrátia do rúk výhercom.

Ako sa minifigúrky dostali do stratosféry a naspäť?

Dejiskom unikátneho letu bolo letisko Malé Bielice pri Partizánskom. Stratosférický balón postupne vzlietol do výšky viac ako 33-tisíc metrov, kde sa mini posádka musela vyrovnať s teplotami až do -60 °C. Celkovo let trval tri hodiny, z toho dve hodiny balón vzlietal a jednu hodinu padal dole. Rýchlosť pri klesaní bola až 250 km/h. Sonda nakoniec dopadla pri obci Svodov v okrese Levice.

Špeciálny stratosférický let pripravovala spoločnosť LEGO s tímom odborníkov niekoľko mesiacov. Samotný let prebehol druhý augustový týždeň. Vesmírni architekti navrhli a z karbónu skonštruovali špeciálnu sondu dlhú 147 cm. Súčasťou sondy bola aj sledovacia jednotka s elektronikou, ktorá počas letu zabezpečovala zber dát a vysielala polohu. Vďaka tomu mohol záchranný tím sledovať jej lokáciu a byť pripravený na mieste dopadu.

„Vo výške 33 457 m balón praskol, otvoril sa záchranný padák a sonda smerovala voľným pádom k Zemi rýchlosťou 70 m/s. Na základe predpovede smeru vetra sme spočítali, kadiaľ sonda poletí. Po celú dobu sme mohli sledovať jej aktuálnu polohu, ale aj okolitú teplotu,“ skonštatoval Ondrej Farkaš zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), ktorá mala na starosti časť expertnej prípravy.

Minifigúrky zvládli let bez akýchkoľvek úprav. V sonde, ktorá bola úplne bez krytu, boli pevne usadené tak, aby odolali silám, ktoré na nich počas letu pôsobili. Každá minifigúrka vážila zhruba 3 gramy. Pri dopade na zem dosiahlo ich preťaženie 5–6 g.

Vesmír je téma, ktorá spája dospelých aj deti

Spoločnosť LEGO priblížila tému vesmíru hravou formou. Stavanie z kociek LEGO otvára deťom cestu ku kreativite a fantázii bez obmedzenia. Deti takto môžu vyskúšať všetko, čo im napadne. Napríklad letieť do vesmíru, rovnako ako minifigúrky. Let minifigúrok do stratosféry bol súčasťou iniciatívy Polhodinu pre rodinu. Tá pomáha celý rok rodičom prekonávať bariéry spoločnej hry: ako si nájsť čas na hru, ako začať a zapojiť deti, ako nestratiť motiváciu a spoločne si budovať nové návyky.

„Prieskum Play Well Study 2024 ukázal, že takmer 30 % slovenských rodičov sa s deťmi vôbec nehráva. Môže to znieť prekvapivo, ale často nevedia, ako na to. Témy a zameranie detských hier im nie sú blízke. Téma vesmír je však nadčasová a týka sa nás všetkých. Spoločnosť LEGO Group preto priniesla dve aktivity na podporu spoločného spoznávania kozmu. S odborníkmi sme vytvorili edukatívnu brožúru o vesmíre. Je plná úloh a zaujímavých informácií o kozme, ktoré podporia spoločné zmysluplné trávenie času ako rodina. A prostredníctvom nedávneho letu s minifigúrkami sme 338 šťastným staviteľom splnili sen a ich kreatívne dielo poslali na hranicu stratosféry. V LEGO Group sme totiž presvedčení, že sny nemajú mať hranice,“ uzatvára Martin Siebenhandl, generálny riaditeľ spoločnosti LEGO v ČR a SR.

Značky: