Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tanzánia a Zanzibar patria medzi celoročnú exotickú destináciu, ktorú každým rokom navštevuje viac a viac Slovákov. Potvrdzuje to aj štatistika, podľa ktorej rieši UNIQA každý mesiac niekoľko poistných udalostí práve z tejto oblasti. Teraz budú mať turisti na základe rozhodnutia vlády novú povinnosť: od 1. septembra musia po príchode na ostrov uzavrieť špeciálne miestne cestovné poistenie.

Doteraz si pred odchodom do tejto krajiny ľudia štandardne uzatvárali cestovné poistenie v jednej zo slovenských poisťovní alebo využili poistenie cez platobnú kartu. Po novom poskytne poistné krytie pre prichádzajúcich turistov miestna Zanzibarská poisťovacia spoločnosť (ZIC), ktorá má monopol na poskytovanie služieb medzi miestnymi poisťovňami. Poistiť sa bude nutné ihneď po príchode na ostrov a ZIC sľubuje, že čoskoro sa budú môcť ľudia poistiť aj online. Poistenie bude platné až 92 dní s viacnásobnými návštevami územia. Keď turista príde na Zanzibar, môže pri transfere toto poistenie využiť aj v Tanzánii na pevnine. Cena bola stanovená na 44 USD na osobu, bez zvýhodnenia pre rodiny.

Lokálne cestovné poistenie bude mať podobné zložky ako naše slovenské – bude kryť liečebné náklady, úrazové poistenie, poistenie batožiny a poistenie zodpovednosti za škodu. Zahŕňa aj asistenčné služby, ktoré budú k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni na bezplatných telefónnych linkách. Zástupcovia ZIC sľubujú, že ak pôjde o naozaj urgentnú starostlivosť v prípade akútnych problémov, úhrada nákladov na liečbu, nákup liekov alebo zdravotnú starostlivosť sa bude riešiť priamo so zdravotníckymi zariadeniami,

Podľa asistenčnej služby UNIQA je lekárska úroveň na ostrove Zanzibar a v Tanzánii regionálne na dobrej úrovni, ale nie je porovnateľná s európskymi štandardmi. V súčasnosti zdravotnícke zariadenia často vyžadujú, aby pacienti platili v hotovosti na mieste, čo by sa malo zmeniť s novým poistením od miestneho ZIC. Pozor! Existujú však odchýlky v konkrétnych položkách krytia a poistné sumy sú nižšie v porovnaní s naším štandardom. Krytie liečebných nákladov napr. ponúka ZIC len do limitu 50 000 USD,  pričom napr. balíky cestovného poistenia UNIQA majú minimálny limit 250 000 EUR. Poistenie tiež nekryje storno poplatky a poistenie prerušenia cesty ani udalosti, ktoré sa môžu stať po ceste do Tanzánie/Zanzibaru a späť. Repatriácia chorej alebo zranenej osoby špeciálnym lietadlom alebo na nosidlách je stále neistá. Prax sa zdokonalí zrejme až po zavedení opatrení.

„Naše doterajšie skúsenosti s poistnými udalosťami v tomto regióne ukazujú, že deklarované limity odškodnenia nemusia stačiť na pokrytie všetkých nákladov v prípade vážnejších udalostí. Nevieme posúdiť ani dostupnosť a rýchlosť miestnych asistenčných služieb. Všetko budeme starostlivo sledovať a vyhodnocovať, ale slovenským turistom stále odporúčame, aby si cestu poistili pred odchodom aj v slovenskej poisťovni a v prípade problémov sa poradili s našou asistenčnou službou,“ komentovala zavedenie nového lokálneho opatrenia Eva Trajboldová, manažérka rozvoja produktov poistenia osôb UNIQA.

Značky: