Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ekodukt pri Svrčinovci, ktorý bude využívaný na migráciu veľkých šeliem a inej zveri v okolí tunajšej diaľnice D3, postupuje vo výstavbe a aktuálne sa realizuje aj most nad cestou prvej triedy I/11. Konštrukcia ekoduktu je zložená z prefabrikovaných železobetónových dielcov, ktoré sa na presné miesto určenia budú ukladať pomocou ťažkého mobilného žeriavu. V nasledujúcich dňoch bude prebiehať montáž prefabrikátov.

Samotná stavba D3 Zelený most Svrčinovec je rozdelená na dve časti – ekodukt nad cestou I/11 a ekodukt nad železničnou traťou. Potreba vybudovania ekoduktu vznikla z dôvodu zásahu projektu diaľnice D3 medzi Svrčinovcom a Skalitým do nadregionálneho biokoridoru pre veľké šelmy, čo malo za následok jeho zúženie. Práve výstavba Zeleného mostu zabezpečí zachovanie trasy pre medvede, rysy alebo vlky, ktoré migrujú dotknutým územím obce Svrčinovec. Celková dĺžka migračnej trasy vytvorenej ekoduktami je 230 m.

Stav stavebných prác

Na stavbe Zeleného mosta vo Svrčinovci boli doposiaľ zrealizované preložky inžinierskych sietí, dokončená nosná konštrukcia vrátane izolácie ekoduktu nad železničnou traťou a ekoduktu nad Šlahorovým potokom. Ukončené boli práce na samotnej preložke Šlahorovho potoka, zrealizovaný bol aj ľavý základ ekoduktu nad cestou I/11 a časť pravého základu. Zrealizovali sa aj práce na stabilizácií svahu na pravej strane budúceho ekoduktu nad cestou I/11, následne bol dokončený pravý základ. Taktiež sa buduje násyp v časti medzi ekoduktom nad Šlahorovým potokom a ekoduktom ponad železničnú trať. Dokončovacie práce budú pozostávať aj z realizácie navádzacieho oplotenia či vegetačných úprav.

Krátkodobé obmedzenia v doprave

V termíne od 19.8. do 30.8. nastanú čiastočné dopravné obmedzenia v súvislosti s osadením prefabrikovaných dielcov ekoduktu. Práce sú však naplánované tak, aby bola plynulosť dopravy obmedzená pokiaľ možno v minimálnom rozsahu.  Montáž bude prebiehať vždy v dvoch časových slotoch v rámci dňa, od 10:00 do 13:00 a od 17:00 do 20:00. V nedeľu však stavebné práce prebiehať nebudú. V uvedených časoch je potrebné zo strany motoristickej verejnosti počítať s miernym zdržaním, pretože v čase keď sa budú ukladať prefabrikáty ponad cestu I/11 bude doprava zastavovaná úplne – buď obidva pruhy alebo len čiastočne jeden pruh, vždy podľa potreby. Doprava však bude usmerňovaná regulovčíkmi.

Značky: