Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výrobca automobilov Mercedes-Benz otvoril prvý závod na recykláciu akumulátorov v Európe s integrovaným mechanickým, hydrometalurgickým procesom.

Vďaka tomu je celosvetovo prvým výrobcom automobilov[1], ktorý vlastným zariadením uzatvára kolobeh cenných materiálov akumulátora. Mercedes-Benz recyklačným závodom v meste Kuppenheim na juhu Nemecka podčiarkuje svojho priekopníckeho ducha a svoju inovačnú silu pri etablovaní obehového hospodárstva v snahe výrazne znížiť spotrebu cenných primárnych zdrojov. Na rozdiel od súčasných zavedených procesov dosahuje úroveň spätného získania materiálov v recyklačnom závode viac ako 96 percent. Cenné suroviny s obmedzenou dostupnosťou, ako je lítium, nikel a kobalt, je možné recyklovať, vďaka čomu sú vhodné na použitie v nových akumulátoroch budúcich plnoelektrických vozidiel Mercedes-Benz. Spoločnosť do výstavby nového závodu na recykláciu akumulátorov investovala dvojcifernú miliónovú sumu a tak aj do tvorby hodnôt v Nemecku. Spolkový kancelár Olaf Scholz a ministerka životného prostredia Bádenska-Württemberska Thekla Walker sa pri príležitosti otvorenia závodu v bádenskom meste Kuppenheim o tom informovali priamo na mieste.

„Výrobca automobilov Mercedes-Benz si stanovil cieľ, že bude konštruovať pôsobivé automobily trvalo udržateľným spôsobom. Ako priekopník v automobilovom priemysle v podobe prvého integrovaného mechanicko-hydrometalurgického závodu na recykláciu akumulátorov v Európe dosahujeme míľnik na ceste k vyššej trvalej udržateľnosti pri spracovaní prírodných zdrojov. Spoločne s našimi partnermi z oblasti hospodárstva a vedy vysielame silný signál inovačnej sily pre trvalo udržateľnú mobilitu a tvorbu hodnôt v Nemecku a Európe.“ Ola Källenius, predseda predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz Group AG

„Budúcnosť automobilu je elektrická a akumulátory sú jeho podstatnou súčasťou. Na to, aby bolo možné vyrábať akumulátory spôsobom, ktorý je šetrný k prírodným zdrojom a trvalo udržateľný, je potrebná aj recyklácia. Obehové hospodárstvo je hnacím motorom rastu a zároveň aj dôležitým stavebným kameňom v našom úsilí o dosahovanie klimatických cieľov! Blahoželám spoločnosti Mercedes-Benz k odvahe a predvídavosti pri tejto investícii v Kuppenheime. Nemecko ostáva vedúcim trhom pre nové a inovatívne technológie.“ Olaf Scholz, spolkový kancelár Spolkovej republiky Nemecko

Mercedes-Benz v projekte nového závodu na recykláciu akumulátorov spolupracuje s technologickým partnerom Primobius. Je to spoločný podnik nemeckej technologickej a strojárenskej spoločnosti SMS group a austrálskeho vývojára spracovateľských technológií Neometals. V rámci vedecko-výskumného projektu v spolupráci s tromi nemeckými univerzitami toto zariadenie podporuje Spolkové ministerstvo hospodárstva a ochrany klímy. Proces sa zameriava na celý procesný reťazec recyklácie vrátane logistických reintegračných koncepcií. Títo partneri tak podstatnou mierou prispievajú k budúcemu škálovaniu hospodárstva v oblasti recyklovania akumulátorov v Nemecku.

Integrovaná mechanická, hydrometalurgická koncepcia recyklácie

Závod na recykláciu akumulátorov Mercedes-Benz prvýkrát v Európe pokrýva všetky kroky – od drvenia akumulátorových modulov až po sušenie a obnovu aktívnych cenných materiálov akumulátora. Mechanický proces triedi a oddeľuje plasty, meď, hliník a železo v komplexnom, viacstupňovom procese. Následný hydrometalurgický proces je venovaný takzvanej čiernej hmote. Sú to aktívne materiály, z ktorých pozostávajú elektródy článkov akumulátora. Viacstupňovým chemickým procesom sa jednotlivo extrahujú cenné kovy ako kobalt, nikel a lítium. Tieto recykláty majú kvalitu vhodnú pre akumulátory a sú teda vhodné na výrobu nových článkov akumulátora.

Na rozdiel od pyrometalurgických procesov, ktoré sú v súčasnosti v Európe etablované, spotrebúva hydrometalurgický proces menej energie a vytvára menšie množstvá odpadu. Využíva nižšie procesné teploty do 80 stupňov Celzia, a preto spotrebúva menej energie. Okrem toho je prevádzka závodu na recykláciu bilančne neutrálna so zreteľom na CO2 [2], rovnako ako všetky výrobné závody Mercedes-Benz. Je na 100 percent zásobovaná zelenou elektrinou. Plocha strechy budovy s rozlohou 6 800 štvorcových metrov je vybavená fotovoltickým zariadením, ktoré má špičkový výkon viac ako 350 kW.

Závod na recykláciu akumulátorov Mercedes-Benz v Kuppenheime má ročnú kapacitu 2 500 ton. Spätne získané cenné materiály idú naspäť do viac ako 50 000 akumulátorových modulov pre nové plnoelektrické modely Mercedes-Benz. Na základe získaných poznatkov by mohlo nasledovať strednodobé a dlhodobé škálovanie výrobných objemov.

Ucelený prístup k pridanej hodnote akumulátora

Výrobca automobilov Mercedes-Benz využíva ucelený prístup k obehovému hospodárstvu systémov akumulátorov a zvažuje tri hlavné témy: cirkulárny dizajn, zachovanie hodnoty a uzavretie obehu surovín. Vzhľadom na svoj prístup „Dizajn pre obehové hospodárstvo“ spoločnosť od začiatku zohľadňuje celý hodnotový reťazec technológie akumulátorov. Mercedes-Benz eCampus, ktorý bol otvorený v roku 2024 v lokalite Stuttgart-Untertürkheim, zavádza myšlienku obehového hospodárstva už do štádia vývoja nových článkov akumulátora. Výroba akumulátorov pre elektrické vozidlá Mercedes-Benz je bilančne CO2-neutrálna 1 v závodoch na troch kontinentoch. Lokálna výroba akumulátorov je kľúčovým faktorom úspechu pri dosahovaní trvalo udržateľnej obchodnej stratégie spoločnosti Mercedes-Benz.

Spoločnosť ako náhradný diel pre všetky elektrické vozidlá ponúka repasované akumulátory, čím sa napĺňa myšlienka uzavretého hospodárskeho kolobehu a súčasne sa šetria zdroje. S dcérskou spoločnosťou Mercedes-Benz Energy bol navyše vytvorený úspešný obchodný model s využitím stacionárnych veľkokapacitných úložísk. Akumulátory, ktoré už nemožno použiť vo vozidle, možno ďalej využívať v akumulátore v druhom životnom cykle.

Mercedes-Benz vníma trvalú udržateľnosť ako vytvorenie dlhodobej hodnoty pre čo najviac ľudí. Preto táto spoločnosť napĺňa trvalo udržateľnú obchodnú stratégiu. To znamená, že trvalá udržateľnosť je základnou súčasťou obchodného zamerania spoločnosti a komplexne zahŕňa ekologické, sociálne a hospodárske aspekty.

Vyhlásenia pri príležitosti otvorenia závodu na recykláciu akumulátorov Mercedes-Benz v Kuppenheime

„Dôsledne prehlbujeme naše kompetencie v hodnotovom reťazci akumulátorov. Po otvorení Mercedes-Benz eCampus zameraného na vývoj nových chemických zložení článkov akumulátorov v lokalite Stuttgart-Untertürkheim teraz v Kuppenheime trvalo udržateľným spôsobom uzatvárame obeh cenných materiálov. Inovatívny technologický prístup nám umožňuje spätne získať z akumulátora cenné suroviny s najvyšším možným stupňom čistoty. Vďaka tomu sa súčasné akumulátory stávajú trvalo udržateľnou baňou na suroviny. Nový závod na recykláciu akumulátorov posilňuje rolu združenia výrobcov vozidiel a hnacieho ústrojenstva Mercedes-Benz v Európe.“

Jörg Burzer, člen predstavenstva Mercedes-Benz Group AG,
zodpovedný za riadenie výroby, kvality a dodávateľského reťazca

„Pre automobilovú krajinu Bádensko-Württembersko je téma recyklovania akumulátorov veľmi dôležitá. Ucelený hodnotový reťazec znižuje závislosť, zvyšuje odolnosť v časoch krízy a dokáže kompenzovať odchýlky v dostupnosti surovín. Mercedes-Benz je v tomto ohľade priekopníkom: výrobca automobilov Mercedes-Benz prostredníctvom svojho integrovaného závodu na recykláciu akumulátorov vyvinul trvalo udržateľný prístup k nakladaniu s cennými surovinami, a tak hodnotným spôsobom prispieva do ozajstného obehového hospodárstva. Sme hrdí na to, že môžeme túto tému progresívne rozvíjať v krajine inovatívnych hnacích síl.“

Thekla Walker MdL, ministerka životného prostredia, ochrany klímy a energetického hospodárstva Bádenska-Württemberska


[1] Podľa aktuálneho stavu vedomostí

[2] Bilančná neutralita CO2 znamená, že výrobca automobilov Mercedes-Benz kompenzuje emisie CO2, ktorým sa nedalo zabrániť alebo ktoré sa nepodarilo znížiť, certifikovanými kompenzačnými projektmi.

Značky: