Žijeme v dobe veľkých telefónov, no nie všetci z nás majú dostatočne veľké ruky na ich pohodlné ovládanie jednou rukou. Najmä nežné pohlavie môže mať často problém pri držaní a ovládaní väčšieho smartfónu pri snahe dosiahnuť palcom ruky na vrchnú časť displeja.

Prvé a určite logické riešenie je kúpiť si menšie zariadenie. Apple to napríklad vyriešil tak, že v marci tohto roku uviedol na trh model iPhone SE, ktorý prišiel s viacerými podobnými parametrami svojho väčšieho a výkonnejšieho brata 6S, no v praktických menších rozmeroch. Multimediálneho obsahu je však čoraz viac a možno by aj mnohí terajší majitelia zariadení s kompaktnejšími rozmermi radi využili benefity, ktoré ponúka väčšia obrazovka. Len čo s tým nepraktickým jednoručným ovládaním?  Ono totiž, čokoľvek, čo aktuálne chcete v prehliadači spraviť, od zadania adresy web stránky, cez otvorenie nového okna až po (najmä v partnerských vzťahoch často využívané) surfovanie v režime inkognito, musíte spraviť cez navigačný panel umiestnený v hornej časti obrazovky.

Bude nové umiestnenie praktickejšie? Vyskúšajte si to sami

So zaujímavým riešením sa najnovšie snaží prísť Google. Vo svojom, mimochodom celosvetovo najpoužívanejšom mobilnom webovom prehliadači Chrome, sa rozhodol presunúť navigačné prvky z hora dolu. Pripomeňme, že Google túto funkcionalitu aktuálne zatiaľ len testuje a nie je ešte oficiálne dostupná. Môže ešte pretiecť veľa vody, kým bude uvoľnená. Pošepkáva sa, že zo začiatku by mohol dať Google používateľom na výber, či chcú mať navigačnú lištu v hornej, alebo spodnej časti obrazovky. Ak si ju predsa len chcete vyskúšať už dnes, je tu jedna možnosť. Stačí si z Obchodu Play stiahnuť vývojársku verziu Chromu, tzv. Chrome Dev, následne do jeho adresového riadku napísať výraz chrome://flags/#enable-chrome-home, potom ho v nastaveniach, ktoré sa vám zobrazia povoliť (bude zvýraznené žltou farbou) a reštartovať prehliadač.

screenshot_20161101-172822 screenshot_20161101-172852screenshot_20161101-173006

Zdroj: The Verge