Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Digitálne zručnosti by mali dievčatá nadobúdať už na základných a stredných školách. Akadémia programovania školí pedagógov škôl tak, aby výučba dievčatá zaujala a prebiehala zábavnou formou.

Ovládanie IT (informačných technológií) práve digitálnymi zručnosťami je pre budúce generácie kľúčové. Európska únia odhaduje, že do roku 2020 bude vytvorených ďalších 500 000 pracovných miest v IT oblasti, ktoré bude problematické obsadiť. Už teraz na Slovensku chýba viac ako 30 000 kvalifikovaných pracovníkov pre tento sektor. Je teda bez pochýb jasné, že digitálne zručnosti je treba vštepovať už žiačkam a  žiakom na základných a stredných školách. K digitálnym zručnostiam patrí aj znalosť základov programovania a algoritmického myslenia, ktoré rozvíja logické uvažovanie.

Slovenské základné a stredné školy si svoju rolu pri pripravovaní svojich žiakov na budúce povolania plne uvedomujú. Preto sa pedagógovia na Slovensku zapájajú do projektu Akadémia programovania, ktorý realizuje nezisková organizácia Aj Ty v IT. Projekt vznikol za podpory Microsoft a AT&T, pričom má za cieľ vyškoliť čo najväčší počet pedagógov tak, aby naučili programovať svoje žiačky a žiakov zábavnou formou, pričom najčastejšie sa pri takejto forme vzdelávania používa programovateľný mikropočítač BBC micro:bit.

„Tento rok sa nám podarilo vyškoliť celkovo 120 pedagógov po celom Slovensku. Zároveň plánujeme ďalšie workshopy na rok 2019, nakoľko sa nám hlásilo viac pedagógov, ako sme dokázali tento rok vyškoliť,“ hovorí koordinátorka projektu Barbora Dančová zo združenia Aj Ty v IT v Bratislave, ktoré sa venuje vzdelávaniu dievčat a žien v IT oblasti. Rok 2018 bol pre projekt Akadémia programovania štartovací a organizácia Aj Ty v IT má v pláne vyškoliť ešte viac pedagógov a dostať micro:bit nielen do slovenských miest akými sú Bratislava, Trnava, Šamorín, Veľké Uľany, Rusovce, Jakubov, Pezinok, Demandice, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Dubnica nad Váhom, Banská Bystrica, Zvolenská Slatina, Turčianske Teplice, Lieskovec, Ružomberok, Žilina, Bytča, Martin, Čadca, Kysucké nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Púchov, Košice, Humenné, Slanec, Bardejov, Snina, Rimavská Sobota, Stropkov, Tisovec, ale do každého mesta a školy na Slovensku.

„Ďakujem všetkým pedagógom, ktorí sa do projektu zapojili. Rovnako som hrdá na dievčatá, ktoré si Akadémiou programovania prešli a vytvorili nielen úžasné projekty, ale niektoré z nich sa rozhodli svoje skúsenosti zdieľať prostredníctvom nášho e-learningového vzdelávania dostupnom na našom webe,“ hovorí Petra Kotuliaková, riaditeľka združenia Aj Ty v IT. Záver roka 2018 bol venovaný okrem školenia pedagógov aj spusteniu e-learningu pre dievčatá a chlapcov. E-learning ich naučí ako si naprogramovať svoj micro:bit aj z pohodlia domova.

Web projektu: www.akademiaprogramovania.sk

Jedinečný e-elearning, kde sa naučíte základy programovania micro:bit : https://akademiaprogramovania.sk/ako-kodit-doma/

Kontakt pre pedagógov: dancova@ajtyvit.sk

Zdroj: www.ajtyvit.sk/

Značky: