Google 18. mája odštartoval svoju každoročnú vývojársku konferenciu Google I/O. 

Rovnako, ako v minulých rokoch, bolo predstavené množstvo noviniek, pričom o hlavné slovo sa opäť prihlásil Android. Google v rámci tejto hlavnej témy potvrdil fámy, že budúca verzia systému Android prinesie dizajnovú revolúciu a ďalšie výrazné zmeny. To znamená, že keď používatelia budú aktualizovať svoje zariadenia, zobrazí sa im celkom nový a jedinečný dizajn systému Android 12, ktorý sa nepodobá na nič, čo sme mohli doteraz vidieť.

Google iba pred pár hodinami vydal prvú verejnú beta verziu systému, ktorou odštartoval revolúciu systému Android. Google vo svojej najnovšej verzii systému Android vylepšuje a zavádza celý rad noviniek.

Vylepšenia prichádzajú v oblasti ovládania médií a notifikácií, ochrane súkromia a haptickej spätnej väzby a ďalších funkciách používateľského rozhrania. Prvá beta verzia Androidu 12 je už dostupná pre zariadenia Google Pixel a niekoľko ďalších zariadení.

Android 12

Časová os uvedenia jednotlivých verzií Androidu 12, Zdroj: AndroidAuthority

Potvrdené funkcie systému Android 12

Tieto vlastnosti sú Googlom potvrdené a v prípade, že aj váš smartfón dostane Android 12, tieto funkcie v ňom s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete.

Zmena dizajnu a nová kalibrácia farieb

Na konferencii Google I/O spoločnosť potvrdila, že dizajn Androidu 12 prejde najväčšou vizuálnou opravou za ostatné roky. Zmeny naznačujú, akým dizajnovým jazykom sa bude Google v systéme Android uberať v najbližších rokoch. Nové dizajnové smerovanie má označenie Material You, čo je myšlienka, pri ktorej budú samotní používatelia môcť ovplyvňovať dizajn systému.

V prípade Android 12 použije operačný systém protokol na extrakciu farieb na vyzdvihnutie dizajnových prvkov z nastavenej tapety. To znamená, že farby v celom systéme sa budú meniť v závislosti od pozadia domovskej obrazovky. Toto umožní, aby sa celé prostredie farebne prispôsobilo na základe vkusu používateľa.

Spolu s extrakciou farieb bude pridaných veľa nových vylepšení dizajnu, animácií, a ďalších zmien. Do prvej beta verzie sa zatiaľ dostali iba niektoré z avizovaných zmien dizajnových prvkov, pričom spomenuté prispôsobenie farebného štýlu tam zatiaľ nie je zahrnuté. Nasadenie tejto funkcie sa očakáva v druhej beta verzii Android 12, ktorá príde v júni.

Nové dlaždice rýchleho nastavenia

Android 12

Zdroj: AndroidAuthority

Ak teraz stiahnete panel upozornení a rýchlych nastavení, zobrazia sa vám okrúhle ikony. V Android 12 sú už tieto okrúhle ikony odstránené. Namiesto nich môžeme vidieť zaoblené obdĺžniky, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako aktuálna verzia. V Androide 12 sú však väčšie a môžu obsahovať viac informácií.

V dôsledku zväčšenia tlačidiel rýchleho nastavenia treba však počítať s tým, že na rovnakej ploche bude teraz dostupných menej ovládacích prvkov. Pri prvom stiahnutí centra oznámení uvidíte namiesto bežných šiestich iba štyri dlaždice, ktoré budú podporované protokolom extrakcie farieb.

Vylepšenia ochrany súkromia a bezpečnosti

Na konferencii spoločnosť Google oznámila nové funkcie ochrany súkromia pre Android 12, ktoré majú zvýšiť transparentnosť zhromažďovania údajov pomocou aplikácií. Nové nástroje tiež poskytujú používateľom podrobnejšiu kontrolu nad povoleniami aplikácií, čo im pomáha lepšie spravovať, ako a kedy aplikácie pristupujú k ich informáciám.

Android 12 predstavuje nový panel ochrany osobných údajov, ktorý používateľom poskytuje podrobný prehľad o tom, ako aplikácie pristupujú k ich informáciám. Po otvorení sa zobrazí súhrnný informačný panel, ktorý zobrazuje prehľad počtu aplikácií, ktoré za posledných 24 hodín získali prístup k vašej polohe, fotoaparátu alebo mikrofónu.

V rámci nového panela ochrany osobných údajov v systéme Android 12 získajú používatelia prístup k možnosti vylepšenia povolení aplikácií. Na stránke zobrazenia časovej osi sa zobrazí nastavenie Spravovať povolenia, z ktorého budete môcť určité povolenie z aplikácie odvolať.

Android 12

Zdroj: AndroidAuthority

Vylepšenia oznámení

Systém oznámení Androidu 12 bude prepracovaný tak, aby celkovo zlepšoval estetiku, použiteľnosť a funkčnosť. Google zlepší celkové dizajnové podanie, ovládacie prvky, prechody a animácie.

Zameriava sa aj na efektívnejšie odpovede. V systéme Android 12 chce spoločnosť Google kliknutím na upozornenia používateľov presmerovať priamo do príslušnej aplikácie. Spoločnosť tiež posunie limit oneskorenia upozornení až na 10 sekúnd, čo umožní odpovedať bez vyrušení cez okno aplikácie.

Jednoduchšie zdieľanie Wi-Fi

Pri Androide 11 môžete zdieľať svoje aktuálne pripojenie Wi-Fi pomocou QR kódu. V systéme Android 12 sa však tomuto už “zastaranému spôsobu” môžete vyhnúť a na skenovanie  kódov zabudnúť. Postačí kliknúť na tlačidlo „Nearby/Blízko“, ktoré sa nachádza pod QR kódom. Vďaka tomu bude funkcia zdieľania v okolí systému Android použitá na prenos poverení Wi-Fi komukoľvek chcete.

Aj keď je skenovanie QR kódu celkom jednoduché, táto nová funkcia vám umožňuje zdieľať informácie o pripojení s viacerými ľuďmi naraz.

Ovládanie jednou rukou

Táto vlastnosť sa objavila už v prvom vývojársko náhľade, ale oficiálneho debutu sa dočkala až v druhom pokračovaní. Funguje rovnako ako režim ovládania v systéme iOS. Funkciu je potrebné najskôr aktivovať v nastaveniach systému. Po aktivácii bude postačovať iba jednoduché potiahnutie kdekoľvek v dolnej časti displeja.

Týmto spôsobom posuniete hornú polovicu obrazovky smerom nadol, čo umožní lepšie dosiahnuť na všetky tlačidlá, ikony alebo iné funkcie.

Aktualizácie Android 12 prostredníctvom Google Play

Android Runtime (ART) bude pridaný do Project Mainline – programu aktualizácií systému Google Play. Toto umožní spoločnosti presadiť kľúčové aktualizácie ART a ďalších základných služieb Android 12 prostredníctvom služby Google Play, čo eliminuje potrebu úplných aktualizácií systému na vylepšenie týchto aspektov.

Google tiež poznamenáva, že v blízkej budúcnosti bude prostredníctvom Project Mainline presadených viac aktualizácií modulov vrátane vyššie spomenutých vylepšení transkódovania.

Ďalšie potvrdené funkcie systému Android 12

  • Univerzálne úvodné obrazovky: Aby sa zaistil rovnaký dizajn pri spúšťaní aplikácií, bude mať Android 12 zabudovanú úvodnú obrazovku pre každú aplikáciu. Obrazovka s aplikáciou sa zobrazí automaticky pre každú aplikáciu, a to aj v prípade, že ju vývojár danej aplikácie nevytvoril. Vývojári však budú mať možnosť vyladiť úvodnú obrazovku tak, aby lepšie vyhovovala ich aplikácií.
  • Podpora obrázkov AVIF: Dni JPEG v mobilných zariadeniach sú spočítané. Android 12 zavádza podporu AVIF – obrazového formátu, ktorý sľubuje vylepšenú kvalitu obrazu oproti JPEG. Formát využíva otvorený videokodek AV1, ktorý bol prvýkrát predstavený pre Android 10.
  • Značky snímok obrazovky: Ak snímate snímku obrazovky pomocou zariadenia Pixel, môžete túto snímku ľahko označiť pomocou nástrojov. S Androidom 12 však môžete na svoje snímky obrazovky pridávať text, emodži a nálepky pomocou rovnakého nástroja. Nejde o revolučnú zmenu, ale zamedzí to používaniu nástrojov tretích strán.
  • Prepracované Nastavenia: Na paneli Nastavenia sa mierne zmenil dizajn s menšou lištou vyhľadávania so zaoblenými rohmi. Niektoré prepínače tiež dostávajú nový dizajn. Teraz je oveľa jednoduchšie zistiť, či je nastavenie zapnuté alebo vypnuté.
  • Kompatibilné transkódovanie médií: Aj keď je HEVC čoraz populárnejší, štandard kompresie videa nepodporujú všetky aplikácie. Google je teraz pripravený na zavedenie transkódovacej vrstvy pre Android 12. Aplikácie na snímanie videa, ktoré nepodporujú HEVC, môžu od Androidu 12 požadovať transkódovanie tohto súboru vo formáte AVC – dostupnejšom formáte na kompresiu videa.
  • Viackanálové audio: Android 12 získava podporu MPEG-H v režimoch passthrough a offload, zatiaľ čo zvukové mixéry, resamplery a efekty môžu teraz podporovať až 24 kanálov.
  • Jednoduchý výber zdroja zvuku: Prehrávač médií, ktorý sa zobrazuje v sekcii Rýchle nastavenia v systéme Android 11, je teraz prispôsobiteľnejší. Dlhým stlačením upozornenia a prechodom do jeho konkrétnych nastavení môžete zapnúť alebo vypnúť aplikácie, s ktorými by prehrávač mal spolupracovať. Takto by ste mohli napríklad vypnúť YouTube, aby sa v danom prehrávači nezobrazoval.
  • Vkladanie bohatého obsahu: Google poskytuje používateľom väčšiu kontrolu nad multimediálnymi prostriedkami prostredníctvom klávesnice, schránky a presunutia myšou. Nové API umožní používateľom vkladať a presúvať médiá z ktoréhokoľvek z týchto zdrojov. Podporované formáty budú podľa Google obsahovať „obyčajný a štylizovaný text na označenie, obrázky, videá, zvukové súbory a ďalšie“. Malo by to urýchliť proces zdieľania súborov alebo štylizovaného textu.
  • Vylepšenia výkonu variability systému: Google vylepšuje latenciu a distribúciu pracovného zaťaženia systému Android 12, čo by malo priniesť zlepšenie výkonu kľúčových systémových procesov.
  • Optimalizácie pre väčšie zobrazovacie zariadenia: Google konečne berie tablety, skladacie telefóny a televízory vážnejšie.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Oficiálne: Wear OS vstáva z mŕtvych, v inteligentných hodinkách ho použije Samsung aj Fitbit

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.