Nie všetko, čo Siri počuje, zostáva v súkromí.

V októbri to bude už 8 rokov, odkedy Apple spolu s uvedením iPhonu 4S predstavil svetu svoju unikátnu virtuálnu hlasovú asistentku. Postupom času ju dokázal zdokonaliť po mnohých stránkach. Dnes už nie je žiadny problém objednať si s jej pomocou najbližší Uber, vytvoriť rýchlu pripomienku či spustiť prehrávanie obľúbenej skladby zo streamovacej aplikácie. Jej hlas sa navyše použitím umelej inteligencie čoraz väčšmi podobá na ľudský. Siri sa neustále vyvíja aj naďalej, no tento vývoj má aj svoje tienisté stránky.

Možno nie každý si je vedomý faktu, že hlasové príkazy pre Siri, ale aj bežné rozhovory s obchodnými partnermi či rodinou, kedy Siri aktívne nepoužívame, si pokojne môžu vypočuť aj ďalšie osoby. Tieto informácie potvrdil uznávaný britský denník The Guardian, ktorý v článku tvrdí, že počúvanie súkromných dialógov majiteľov iPhonov je bežným javom. Dialógy majiteľov zariadení s logom nahryznutého jablka a rozličné príkazy pre Siri samozrejme počúvajú zamestnanci spoločnosti za účelom skvalitnenia digitálnej hlasovej asistentky, pričom napríklad analyzujú, či Siri reagovala v konkrétnych situáciách správne, či sa nespustila omylom a podobne.

Aj keď ide o zlomok všetkých rozhovorov, ktoré Siri v globálnom merítku zachytí, mali by sme zvážiť, v ktorých situáciách ju „necháme počúvať“ a kedy je lepšie ju radšej vypnúť. Zdroje pre The Guardian totiž potvrdili, že pri vyhodnocovaní práce hlasovej asistentky bežne počuli rozličné citlivé osobné informácie, vrátane dôverných dialógov lekárov s pacientmi, sexuálnych aktov, aj mnohých trestných činov.

Apple sa obhajuje tým, že všetci jej analytici podliehajú v súvislosti s ochranou osobných údajov prísnym interným bezpečnostným pravidlám a zároveň tvrdí, že žiadna z nahrávok neobsahuje identifikovateľné informácie. Treba tiež priznať, že Apple nie je jedinou firmou, ktorá podobným spôsobom analyzuje získané dáta. Hlavní konkurenti ako Amazon (Alexa) či Google (Google Assistant) takisto zamestnávajú ľudí, ktorých úlohou je počúvať naše rozhovory s digitálnymi asistentmi. U nás na Slovensku môžeme byť v tejto chvíli pokojní, už len preto, že žiadny z veľkých hráčov zatiaľ nepodporuje komunikáciu so svojim virtuálnym asistentom v slovenčine.

Zdroj: The Guardian

 

Prečítajte si aj:

Samsung rozširuje globálny dosah inteligentného asistenta Bixby a oznamuje podporu ďalších európskych jazykov