OnePlus do segmentu audio produktov vstúpilo iba nedávno.

Najnovším počinom medzi skutočne bezdrôtovými slúchadlami spoločnosti OnePlus je model Buds Pro. Pokiaľ je vám názov povedomý, tak vám určite bude aj dizajn. Dnes sa na trhu nachádza veľa modelov slúchadiel, ktoré nezaprú dizajnovú inšpiráciu slúchadlami od Apple.

OnePlus Buds Pro sa až nápadne podobajú na Apple AirPods Pro, čím dáva OnePlus najavo, do ktorého segmentu sa model Buds Pro radí. Pri slúchadlách je jasné, že dizajn zvuk nerobí, tak som bol pred testovaním veľmi zvedavý, ako sú na tom nové skutočne bezdrôtové slúchadlá od OnePlus so zvukom, výdržou a spoľahlivosťou.

OnePlus Buds ProZdroj: TOUCHIT
OnePlus Buds Pro

Testovanie slúchadiel bolo skutočne intenzívne a začalo v čase, keď som nepoznal cenu. Priznám sa, že keď som sa ju po pár dňoch dozvedel, mierne ma zaskočila. Mal som tak v rukách (vlastne viac v ušiach) slúchadlá, ktoré sa podobajú na Apple AirPods nielen po dizajnovej stránke, ale nakoniec sa k týmto slúchadlám približujú aj cenovo.

Hneď na začiatku prezradím, že slúchadlá OnePlus Buds Pro majú okrem NFC “plnú výbavu”, takže porovnávanie s najlepšími je na mieste. Viac si o tom povieme v článku nižšie.

OnePlus Buds ProZdroj: TOUCHIT
OnePlus Buds Pro

Dizajn a prevedenie

V predajnom balení sa okrem slúchadiel a nabíjacieho puzdra nachádza USB-C kábel, náhradné nástavce do uší vo veľkostiach S, M, L a potrebná dokumentácia.

Nabíjacie puzdro je kompaktné a patrí medzi tie menšie, ktoré sa aktuálne na trhu nachádzajú. Povrch je matný, takže nezachytáva mastnotu a nečistoty. Rovnako nie je po niekoľkodňovom intenzívnom používaní badať žiadne škrabance. Materiály a prevedenie teda hodnotím na výbornú.

Malé výhrady mám k otváraniu puzdra. Prístup k slúchadlám je síce dobrý a ľahko sa vyberajú, ale magnet by mohol byť o niečo silnejší. Vnútorné magnety, ktoré držia slúchadlá v kolíske, sú podstatne silnejšie. V prednej časti puzdra sa nachádza stavový LED indikátor a vo vnútri párovacie tlačidlo.

OnePlus Buds ProZdroj: TOUCHIT
OnePlus Buds Pro

Samotné slúchadlá nezaprú dizajn s AirPods Pro, čo je v podstate dobré. Subjektívne by som však v balení privítal ešte o niečo menšie štuple, aby mi slúchadlá držali istejšie a dostal ich do ucha hlbšie.

Celkový komfort používanie je vysoký, k čomu prispieva aj ich nízka hmotnosť a prevedenie, takže slúchadlá z uší len tak ľahko nevypadnú. Samotný tvar môže byť pre niektorých používateľov problém, pretože aj kvôli “paličke” nie je možné slúchadlá natlačiť hlbšie do uší.

OnePlus Buds ProZdroj: TOUCHIT
OnePlus Buds Pro

Vyhotovenie je teda na vysokej úrovni, pričom nechýba ani odolnosť podľa IP 55. Buds Pro si tak môžete zobrať aj na športovanie. 

Slúchadlá sú vybavené rýchlym Warp Charge nabíjaním (10 minút nabíjania postačí na 10 hodín prehrávania), pričom nechýba ani bezdrôtové Qi nabíjanie.

OnePlus Buds ProZdroj: TOUCHIT
OnePlus Buds Pro

Zvuk a možnosti

Najpodstatnejšou zložkou slúchadiel je samozrejme zvuk. Po prvom nasadení mi bolo jasné, že porovnávanie s najlepšími je úplne na mieste. Zvuk je plný, dostatočne dynamický a veľmi dobre zrozumiteľný. Nie je prebasovaný a skôr by som ho označil za neutrálny a presný. Zvukový prejav Buds Pro má najbližšie ku slúchadlám série WF-1000 od Sony.

Vo  výbave nechýba aktívne potláčanie hluku ANC a Ambientný režim. ANC je možné používať v troch režimoch – ZAP, Inteligentné adaptívne a Maximálne. Adaptívne potlačenie hluku a automaticky prispôsobí rôzny zvukovým podmienkam okolia a prispôsobí im nastavenie. 

Keď som už Buds Pro prirovnal slúchadlám od Sony, tak pri priamom porovnaní ANC majú o niečo navrch práve slúchadlá série WF-1000.

Ambientný režim má za úlohu do slúchadiel prenášať zvuk okolia, aby sa mohol poslucháč lepšie orientovať, napríklad na ulici. Je veľa modelov slúchadiel, ktoré tento režim majú, pričom vo väčšine testovaných modelov som ho nepoužíval, pretože prenášaný zvuk bol nepríjemný alebo skreslený. 

Ambientný režim mali doteraz najlepšie vyriešený slúchadlá od Jabry – napríklad Elite 75t Active. S vážnosťou môžem konštatovať, že OnePlus sú na tom ešte lepšie. Zvuk je takmer 1:1 s okolím a nie je skreslený. Neprenáša šum ani iné ruchy.

Za kvalitou zvuku stojí aj Hi-Res Audio kodek LHDC s nízkou latenciou (porovnateľný s LDAC od Sony), ktorý poskytuje prenos zvuku vo vysokom rozlíšení. Je pritom jedno, či sú slúchadlá potichu alebo nahlas, zvuk je stále veľmi dobrý. 

To isté platí aj pri zmene režimov z ANC na Ambientný. Zvuk zostáva bezo zmeny, čím trpia iné prémiové značky, ktoré majú zvuk výrazne lepší iba v prípade, že je aktívne ANC. OnePlus majú dobrý zvuk vždy a to aj počas telefonovania. 

Spokojný som bol aj s dosahom. Zvuk sa neprerušil ani na vzdialenosť 20 metrov, kedy som sa už nachádzal za tretími dverami.

Čo mi však prišlo úplne zbytočné, tak to je režim prispôsobenia zvuku na základe vytvorenia individuálneho profilu poslucháča. Po jeho vytvorení bol zvuk nevýrazný, takže som ho vypol a nepoužíval.

Na jedno nabitie je možné dosiahnuť až 7 hodín prehrávania, čo sa v prípade zapnutého ANC skráti na približne 5 hodín. Dá sa povedať, že pracovný deň slúchadlá zvládnu. V prípade potreby sa puzdro nabije z 0 – 100 % za necelú hodinu. Pokiaľ sa celkom vybité slúchadlá vložia do nabíjacieho puzdra, za 10 minút sa nabijú na 80 % svojej kapacity, čím poskytnú ďalšie hodiny používania.

Ovládanie 

Priznám sa, že na spôsob ovládania som si musel chvíľu zvykať. Zo začiatku som ho nevedel nahmatať, takže ovládanie skladieb a nastavenie režimov som riešil cez aplikáciu. Keď som sa “do toho dostal”, tak môžem konštatovať, že je presné a spoľahlivé. 

Ovládacie prvky sú umiestnené v strednej časti paličky každého slúchadla. Pri stlačení tlačidla je počuť malé puknutie, takže viete, že ste vykonali potrebný počet klikov na vyvolanie funkcie, ktorú chcete nastaviť. 

Priamo zo slúchadiel nie je možné regulovať hlasitosť, inak všetky možnosti ovládania sú obsiahnuté, vrátane prepínania ANC a Ambientného režimu. Pri dlhom stlačení sa aktivuje ZEN mode Air, ktorý z pamäte slúchadiel prenáša upokojujúce zvuky prírody, mora a pod. Nastavenie tejto funkcie je cez aplikáciu.

Aplikácia

V prípade OnePlus je badať dva prístupy k ovládaniu Buds Pro. Pokiaľ nemáte smartfón OnePlus, tak je potrebné z Obchodu Play stiahnuť aplikáciu HeyMelody. Pokiaľ však máte OnePlus smartfón, celkové ovládanie a nastavenie slúchadiel sa vykonáva v menu Bluetooth nastavení. Nie je to vôbec otravné, chce to skôr iba zvyk. 

Verdikt

OnePlus Buds Pro ma milo prekvapili. Za najväčšie prednosti považujem bohatý, vyvážený a nevtieravý zvuk, kvalitné ANC, prirodzený Ambientný režim a aj funkčnú výbavu a spoľahlivosť. Slúchadlá sú aj veľmi pohodlné.

Cena a dostupnosť

Slúchadlá OnePlus Buds Pro sú v predaji v matnej čiernej a lesklej bielej farbe za cenu 149 eur.

Páči sa nám

  • Funkcie a výbava
  • Ambientný režim
  • Potlačenie hluku
  • Vyvážený zvuk vo vysokom rozlíšení
  • Warp Charge nabíjanie
  • Ovládanie
  • Odolnosť podľa IP55
  • Komfort

Nepáči sa nám

  • Režim prispôsobenia zvuku
  • Konštrukcia nemusí vyhovovať každému
OnePlus Buds ProZdroj: TOUCHIT
OnePlus Buds Pro

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreOnePlus Buds Pro
TypBluetooth 5.2
Veľkosť meniča [mm]11
OdhlučnenieAdaptívne ANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Audio konektorN/A
NFCnie
NabíjanieUSB-C, bezdrôtové Qi
Výdrž batérie [hod.]5 s ANC, 7 bez ANC, celkovo až 38
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]149,00

Zapožičal: OnePlus

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.