Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keď sme v minulom roku vydali prvú správu o internete, mnoho faktov a informácií bolo poznačených situáciou pandémie. Všetci sme preto dúfali, že tá správa je výnimočná a ďalšie už budú pokračovať v duchu „bežného“ predpandemického života.

Dnes môžeme skonštatovať, že sa tak nestalo a pandémia dominovala aj v roku 2021. A trúfneme si povedať, že rok 2022 sa nebude až tak veľmi líšiť.

To, čo sa v roku 2020 javilo ako krátkodobá zmena, sa v roku 2021 stalo bežnou vecou. Výučba v škole na diaľku cez rôzne online platformy už ani nie je témou. Nik sa už nepozastavuje nad plánovaním schôdze, kde je adresa na jeho virtuálnu podobu. Rezervácie či nákupy cez internet sú už bežnejšie ako tie „kamenné“.

Čo sa teda vlastne udialo v roku 2021?

Ako správca najkrajšej doménovej koncovky .sk môžeme konštatovať, že zmeny sú tentokrát hlbšie, v detailoch a v konkrétnych témach.

Oblasti, ktoré v roku 2020 bojovali o svoju existenciu, ako napríklad kultúra či šport, sa v roku 2021 zaradili medzi tie, ktoré našli spôsob prezentácie a života vo virtuálnom svete. To, či takúto transformáciu zvládnu, bude predmetom skúmania v budúcnosti. V nasledujúcej správe Vám z nášho virtuálneho sveta takmer bez hraníc ponúkame niektoré zaujímavé štatistiky, grafy a informácie.

Ani v SK-NIC, a.s. sme nezaháľali a pomáhali sme. Pre tých, ktorí pomáhajú sme zriadili doménu org.sk s výhodnejšími podmienkami registrácie.

A pre tých, ktorých zaujímajú novinky z virtuálneho sveta sme vytvorili nový portál virtualno.sk.

Zopár zaujímavostí

Obyvatelia Slovenska vo veku 35 – 44 a 45 – 54 rokov využívajú internet viac ako priemer Európskej únie. To znamená, že najmä pracujúci chápu nutnosť prítomnosti v online svete.

Online .sk priestor sa blíži k hranici 450.000! Rok 2021 priniesol viac ako 70.000 nových registrácií. Nehovoríme teda o malom raste. Pribúdajú napr. špecializované e-shopy toho istého podnikateľa, prispôsobené rôznym skupinám jeho klientov.

Priemerný počet znakov v doméne .sk je 10. Najdlhšia doména má až 63 znakov. Pre porovnanie – najdlhšie slovenské slovo má 35 znakov a priemerne 7 znakov, čo korešponduje s najpočetnejšou 8-znakovou doménou.

A čo Slováci vyhľadávali na Internete v roku 2021? To sa už dozviete v publikovanej Výročnej správe o internete za rok 2021. Veríme, že sa necháte inšpirovať a vstúpite aj vy aktívne do virtuálneho Slovenska.

Značky: