Určené sú do náročných podmienok.

Informácie o odolnom smartfóne Galaxy XCover7 sa začali objavovať koncom roka 2023, avšak Samsung teraz všetkých prekvapil, keď počas prebiehajúcej výstavy CES 2024 v Las Vegas okrem tohto telefónu predstavil aj odolný tablet Galaxy Tab Active5. Ide o pomerne zaujímavé rozhodnutie, keďže Samsung už o pár dní predstaví vlajkovú sériu Galaxy S24. Nakoľko tieto dve práve predstavené zariadenia nijako nekonkurujú trojici zariadení série Galaxy S24, Samsung zvolí práve pôdu výstavy CES, aby spropagoval dve odolné novinky.

Odolné zariadenia kórejskej spoločnosti nikdy nemali ambíciu byť najvýkonnejšími na trhu, Samsung si však dáva záležať na ich vysokej funkčnosti a odolnosti. Aj preto táto dvojica odolných zariadení prichádza s operačným systémom Android 14, 5G konektivitou, NFC, Samsung Knox Vault na ochranu dát a programovateľným tlačidlom pre rýchly prístup v náročných podmienkach.

Galaxy XCover7 a Tab Active5: Odolné zariadenia od SamsunguZdroj: Samsung

Samsung Galaxy XCover7

Novinka série XCover je pomerne veľká. Pri rozmeroch 169 × 80,1 × 10,2 mm a hmotnosti 240 gramov má 6,6-palcový LCD displej s rozlíšením Full HD+. Ponúka aj zvýšenú citlivosť na dotyk pre prácu v až 2 mm hrubých rukaviciach a vo vlhkom prostredí. Je však zaujímavé, že Samsung (zatiaľ) oficiálne neuviedol, aký čipset poháňa Galaxy XCover7. Samsung iba prezradil, že novinku poháňa 6nm čipset s osemjadrovým procesorom. Telefón je vybavený 6 GB pamäte RAM a 128 GB úložiskom, ktoré je možné rozšíriť až 1 TB pamäťovou kartou.

Na zadnej strane telefónu sa nachádza 50 Mpx fotoaparát, ktorý je podľa slov spoločnosti veľmi dobrý. Selfie fotoaparát má 5 Mpx. Medzi ďalšiu výbavu patrí 3,5 mm audio jack a podpora pre Dolby Atmos. Modelu Galaxy XCover7 samozrejme nechýba ani zvýšená odolnosť, ktorú potvrdzuje norma IP68 a MIL-STD-810H. Displej je chránený odolným sklom Gorilla Glass Victus+. 

Jednou z výhod telefónu XCover7 je aj vyberateľná batéria s kapacitou 4050 mAh. Zaujímavé pritom je, že toto odolné zariadenie je možné používať aj bez nej. Stačí, ak telefón zapojíte na USB-C kábel, čo ocenia používatelia, ktorí chcú chrániť zdravie batérie pri veľmi náročnom používaní a nepotrebujú telefón prenášať. 

Samsung Galaxy Tab Active5

Tablet je vybavený 8-palcovým, 120 Hz LCD displejom s ochranným sklom Gorilla Glass 5 a zvýšenou citlivosťou na dotyk. Zariadenie bude k dispozícii vo verzii 6/128 GB alebo 8/256 GB, pričom vnútornú pamäť je možné rozšíriť až 1 TB pamäťovou kartou. Nechýba odolnosť na úrovni IP68 a zvýšená odolnosť MIL-STD-810H0. Tablet podporuje aj pero S Pen, ktoré má svoje vlastné puzdro na prenášanie. Samsung ani v prípade tabletu neprezradil názov čipsetu. Vieme iba, že je vyrobený 5nm procesom.

Na zadnej strane tabletu Tab Active5 sa nachádza fotoaparát s rozlíšením 13 Mpx a vpredu 5 Mpx selfie kamera. Na tablete sa nachádzajú fyzické tlačidlá so senzorom odtlačkov prstov priamo v domovskom tlačidle.

Batéria má kapacitu 5 050 mAh s možnosťou vybratia ako pri modeli XCover7, čiže aj tablet Tab Active5 môže fungovať bez nej.

Cena a dostupnosť

Modely Galaxy XCover7 a Galaxy Tab Active5 budú v predaji od druhej polovice januára 2024.  Odporúčaná cena pre Galaxy Xcover 7 je 359 eur. Tablet Galaxy Tab Active5 6/128 GB bude dostupný v dvoch verziách – Galaxy Tab Active5 5G sa bude predávať za 579 eur a Wi-Fi verzia za 479 eur

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.