Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

5 hlavných prekážok nasadenia elektronickej pošty v cloudovom prostredí

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení pre bezpečnosť a správu v podnikových sieťach, uviedla, že v mnohých prípadoch preferujú organizácie on-premise poštové servery pred cloudovými variantmi. Napriek všeobecnému trendu migrácie smerom k poskytovaniu IT formou služieb je hlavne pre SMB firmy v mnohých situáciách výhodnejší variant vlastnej poštovej infraštruktúry.

Hoci hlavnými hnacími motormi všeobecného prechodu na cloudové služby sú efektívnejšia správa a náklady, v prípade elektronickej pošty to tak jednoznačné nie je. Hlavne v menších spoločnostiach môže byť napríklad migrácia na Microsoft 365 celkovo finančne náročnejšia než vlastné riešenie. A keď sa k tomu pridajú komplikácie počas procesu migrácie a prípadné prevádzkové výpadky, s výsledkom prechodu na cloud nie sú veľakrát tieto firmy spokojné.  

Aké prekážky stoja pred voľbou firemnej pošty v cloudovom nasadení:

  1. – Priemerná cena mailboxu pre Microsoft 365 klesá s ich celkovým počtom, čo v prípade SMB firiem s niekoľkými schránkami nie je výhodné. Spolu s ďalšími nákladmi môžu tak pravidelné poplatky čoskoro prevýšiť celkové náklady na vlastný systém.
  2. – Cloudová infraštruktúra je z princípu multitenantná, čo poskytovateľovi neumožňuje z bezpečnostných dôvodov dať klientovi plnú kontrolu nad prostredím, ktoré zdieľa s ďalšími klientmi. Ten tak nemôže konfigurovať poštu podľa svojich potrieb.
  3. – Ak v rámci multitenantného prostredia jeden klient prudko zvýši svoju mailovú aktivitu, pre ostatných zostane menej a nebudú môcť zvýšiť výkon, kedykoľvek by ho potrebovali.
  4. – V cloudovom prostredí býva problém s požiadavkami na uloženie dát v danej krajine, prístupom k logom udalostí a so splnením niektorých GDPR nariadení.
  5. – Mnoho menších organizácií má obavy z migrácie do cloudu, čo môže komplikovať nepodporovaný softvér, viac prevádzaných domén, bezpečnostné problémy a dodatočné náklady na migračné nástroje.

„Menšie či stredné spoločnosti s bežnou úrovňou prevádzky elektronickej pošty a optimálnym nastavením výkonu a zabezpečením často vyhodnotia, že nie je potrebné za každú cenu prevádzať svoj poštový systém do cloudu,“ hovorí Zdeněk Bínek, zodpovedný za predaj riešení GFI Software v Českej republike a na Slovensku. “Ako každá technológia, tak aj cloud má svoje výhody a nevýhody a vždy budú organizácie, pre ktoré vlastný poštový systém bude v danej situácii výhodnejší než cloudový.“

V rámci svojho licenčného programu GFI Unlimited ponúka GFI Software na pokrytie komplexných potrieb firemnej elektronickej pošty v on-premise nasadení oceňované riešenia Kerio Connect, GFI MailEssentials a GFI Archiver.

Značky: