Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak túžite preniknúť do tajov severskej kuchyne, ochutnajte typickú fínsku chuťovku – Karelské pirohy. Často sa pečú počas vianočných sviatkov, ale nájdete ich aj v miestnych pekárňach počas celého roka. Bežne sa servírujú k polievke na zajedanie, ku steaku zo soba alebo len tak. My sme pre vás pripravili variant z lístkového cesta, špeciálnej sticky ryže a lahodného nízkokalorického kečupu bez cukru a tuku.

Ingrediencie na 8 pirohov:

Ako na to

Rozvaľkané lístkové cesto nakrájajte na rovnakých 8 obdĺžnikov. Prepláchnutú sticky ryžu chvíľku povarte v smotane, osoľte a pridajte nastrúhaný syr. Zmes nechajte vychladnúť. Vytvarujte z cesta pohárom (alebo inou formou) kruhové placky. Po 20 minútach dajte do stredu placky vrchovatú lyžičku ryžovej náplne. Okraje zdvihnite a miernym stlačením medzi prstami vytvarujte konce a ľahko zatlačte tak, aby zmes nevytiekla. Pečte pri teplote 180-200 stupňov približne 10 až 15 minút na plechu s papierom na pečenie. Po upečení potrite okraje pirohov rozpusteným maslom alebo vajíčkom a servírujte s nízkokalorickým kečupom či barbecue omáčkou. 

Tip: ak chcete upiecť Karelské pirohy podľa tradičného receptu, pripravte si cesto z jemne mletej žitnej múky, vody, lyžičky soli a masla na potretie.

Nízkosacharidové sushi s avokádom, uhorkou a sezamovými semienkami (California roll)

Sushi je lahodná a zdravá pochúťka, ktorú si môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Je ideálne na oslavy, alebo ako občerstvenie pre návštevy. Tie najzákladnejšie druhy sushi si viete jednoducho pripraviť doma. Môžete si vybrať tie ingrediencie, ktoré vám chutia. Základom je vybrať si vhodnú ryžu. Klasická sushi ryža je veľmi kalorická, preto nie je pre diétny režim vhodná. Naša špeciálna konjaková sushi ryža má znížený obsah sacharidov a je nízkokalorická. Oproti bežnej ryži má o 70 % menej kalórií, takže si túto pochúťku môžete dopriať úplne bez výčitiek. California roll (obrátené sushi) je druh sushi, pri ktorom je ryža posypaná sezamovými semienkami z vonkajšej strany a uhorka s avokádom sú zabalené v riase Nori uprostred rolky.

Ingrediencie na 4 rolky:

  • 2 balenia Slim Pasta Sticky ryže,
  • avokádo,
  • uhorka,
  • 2 plátky morskej riasy Nori,
  • 3 lyžice ryžového octu,
  • sezamové semienka,
  • wasabi,
  • nakladaný zázvor,
  • sójová omáčka,
  • bambusová rolovacia podložka.

Ako na to?

Sticky ryžu vyberte na tanier, ochuťte troškou ryžového octu a vedľa si pripravte malú misku s vodou na namáčanie rúk. Avokádo a uhorku nakrájajte na tenké plátky. Plátok morskej riasy pokryte 0,5-1 cm vysokou vrstvou ryže až ku okrajom. Posypte sezamovými semienkami a otočte ryžou dole. Do stredu riasy poukladajte plátky avokáda a uhorky vedľa seba a pomocou podložky následne zrolujte. Rolku nakrájajte namočeným nožom a servírujte na tanier. Ku každej porcii si pripravte trošku nakladaného zázvoru, wasabi a sójovú omáčku. 

Tip: sezamová semienka zľahka opražte, aby mali tmavšiu farbu a zeleninu nenakrájajte na príliš jemné kúsky. Vyrobte si presne toľko kúskov sushi, koľko zjete, pretože na druhý deň už nie sú také dobré.

(Ne)tradičný vianočný kapor so zelerovým šalátom

Obaľovaný kapor so „zemiakovým“ šalátom nesmie chýbať v žiadnom štedrovečernom menu. Je to tak aj v prípade, ak túžite na Vianoce po odľahčenom jedálničku. Stačí zemiaky vymeniť za zeler, tučnú majonézu za nízkokalorickú vajonézu a lahodná (a o dosť zdravšia) verzia šalátu je na svete. Ak sa neobídete bez kapra v trojobale, nahraďte klasickú strúhanku celozrnným variantom alebo zmesou drvených sezamových knackebrotov. Je to malá zmena, s ktorou však pre seba urobíte veľa dobrého.

Ingrediencie na 2 porcie šalátu:

  • Vajonéza,
  • ½ stredne veľkého zeleru,
  • ½  vodnica (biela reďkev),
  • ½  mrkvy,
  • ½ balenie kyslej smotany,
  • 2 vajce natvrdo,
  • 1 lyžička horčice,
  • soľ, čierne korenie,
  • pažítka a plátok citróna na ozdobu.

Ako na to

Koreňovú zeleninu očistite, uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť. Následne spolu s uvarenými vajíčkami nakrájajte na kocky a vložte do väčšej misy. Pridajte kyslú smotanu, Vajonézu, horčicu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a šalát nechajte cez noc uležať. 

Ingrediencie na 2 porcie vyprážaného kapra:

  • 2 filety z kapra,
  • hladká múka,
  • vajíčko,
  • celozrnná strúhanka / drvené sezamové knackebroty,
  • olivový olej,
  • soľ, čierne korenie.

Ako na to

Filety z kapra umyte, osušte a následne osoľte a okoreňte. Obaľte v múke, vajíčku a celozrnnej strúhanke či zmesi drvených sezamových knackebrotov. Smažte na panvici s troškou oleja z obidvoch strán dozlata. Podávajte spolu so zelerovým šalátom ozdobeným pažítkou a plátkom citróna.

Tip: Vyhnite sa prepálenému oleju. Použite len kvalitný špeciálny olivový olej, ktorý by mal byť dostatočne rozpálený, aby strúhanka nenasiakla zbytočne príliš veľa oleja. Kapra ihneď po usmažení vysušte papierovým obrúskom. 

Značky: