Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Porsche Slovakia, autorizovaný importér značky Volkswagen na Slovensku, spustila predpredaj modernizovaného modelu Arteon, vrátane novej verzie Arteon Shooting Brake. Táto verzia karosérie nanovo definuje koncepciu kombi výrazne športovou zadnou časťou karosérie. Ako päťdverové kupé fastback má Arteon cenu od 33.780 eur, cenník kombi Arteon Shooting Brake sa začína od 34.630 eur. Tieto odporúčané ceny s DPH platia pre základnú verziu s benzínovým motorom 1.5 TSI s výkonom 110 kW (150 k), 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom predných kolies, dostupnú od septembra. Od októbra ponuku rozšíri motor 2.0 TDI s výkonom 147 kW (200 k) a od novembra pribudne aj pohon plug-in hybrid (eHybrid) na báze benzínového motora 1.4 TSI so systémovým výkonom 160 kW (218 k). V roku 2021 bude nasledovať aj benzínový motor 2.0 TSI s výkonom 208 kW (280 k) a pohonom všetkých kolies 4MOTION.

Základná verzia „Arteon“. Od začiatku je Arteon1 a Arteon Shooting Brake2 k dispozícii s naftovým motorom 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k) a 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Motor TDI vďaka novému systému úpravy výfukových plynov Twindosing s dvoma katalyzátormi SCR a dvojitým vstrekovaním činidla AdBlue imponuje mimoriadne nízkymi emisiami oxidov dusíka (NOX) pri zachovaní vysokej účinnosti.

Bohaté sériové vybavenie základnej verzie na Slovensku zahŕňa napríklad LED svetlomety a LED zadné svetlá, parkovacie senzory vpredu i vzadu, ako aj 17-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny „Cardiff“ s bezpečnostnými pneumatikami AirStop. Oproti predchodcovi výrazne obohatený interiér obsahuje nový multifunkčný volant, nový prístrojový panel s digitálnym združeným prístrojom „Digital Cockpit Pro“ a systém infotainmentu Ready2Discover s dotykovým displejom 20,3 cm (8 palcov), v ktorom sa dá dodatočne aktivovať navigácia. Štandardným prvkom je napríklad aj 3-zónová automatická klimatizácia Climatronic, komfortné predné sedadlá ergoComfort (u vodiča s elektrickým nastavovaním sklonu a bedrovej opierky) a adaptívny tempomat ACC s prediktívnou funkciou.

„Elegance“ a „R-Line“. Podobne ako pri iných modeloch značky Volkswagen nad základnou verziou figurujú dve rovnocenné vyššie verzie – „Elegance“ a „R-Line“. Z nich „Elegance“ predstavuje ušľachtilú konfiguráciu prvkov vybavenia, kým „R-Line“ je akcentovaná športovo. Navonok majú obidve verzie štandardne 18-palcové disky z ľahkej zliatiny „Muscat“, resp. „Sebring“. V interiéri sú vyhrievané sedadlá potiahnuté kombináciou kože a alcantary, bezpečnostné vybavenie dopĺňajú asistenčné systémy „Travel Assist“, „Traffic Jam Assist“ a „Emergency Assist“. Zadné LED svetlá sú vybavené dynamickými smerovými svetlami. Verzia „Elegance“ má chrómové prvky na karosérii, „R-Line“ sa líši špecifickým športovým dizajnom nárazníkov a zadným spojlerom.

Ponuka príplatkového vybavenia na Slovensku obsahuje niekoľko  kompletov (akciových balíkov) za zvýhodnenú cenu, adaptívne LED svetlomety, head-up displej, navigačný systém s displejom 23,4 cm (9,2 palca) alebo ozvučovací systém Harman Kardon. K dispozícii je aj panoramatické strešné okno, adaptívne pruženie DCC, široký výber diskov z ľahkej zliatiny až do formátu 20 palcov a mnoho ďalších prvkov. Rovnako ako pri iných modeloch značky Volkswagen si zákazníci môžu za príplatok predĺžiť záruku podľa potreby, maximálne až na 5 rokov alebo 150 000 km, ako aj predplatiť zvýhodnený servis.

Volkswagen v nasledujúcich mesiacoch postupne doplní ďalšie kombinácie motorov a prevodoviek. Medzi nimi predstavuje v modelovom rade Arteon novinku pohon plug-in hybrid (eHybrid), umožňujúci s úplne nabitou batériou (13 kWh) dojazd výlučne s elektrickým pohonom vyše 50 km (WLTP). V budúcom roku pribudne aj špičkový Arteon R, ktorý sa bude vyrábať s obidvoma verziami karosérie. Bude mať motor 2.0 TSI Evo s výkonom 235 kW (320 k), ktorý sa bude montovať s novým systémom pohonu všetkých kolies 4MOTION.

1) Arteon 2.0 TDI SCR 110 kW (150 k) DSG: spotreba paliva podľa NEDC v l/100 km: v meste 5,1-5,0 / mimo mesta 3,6-3,5 / kombinovaná 4,2 – 4,0; emisie CO2 (kombinované): 110-107 g/km.

2) Arteon Shooting Brake 2.0 TDI SCR 110 kW (150 k) DSG: spotreba paliva podľa NEDC v l/100 km: v meste 5,2-5,0 / mimo mesta 3,7-3,5 / kombinovaná 4,2-4,1; emisie CO2 (kombinované): 111-107 g/km.

Značky: