Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčší rodinný podnik na výrobu priemyselných plynov na svete Messer, otvoril v Šali v decembri novú prevádzku. Ide o výrobu argónu založenú na využití zvyškových plynov zo syntézy amoniaku (čpavku) v areáli prevádzkovanom poprednou slovenskou chemickou spoločnosťou Duslo Šaľa.

Počas syntézy amoniaku vznikajú rôzne plyny vrátane metánu, dusíka a syntézneho plynu. Patrí medzi ne aj argón, ktorý sa oplatí získavať kvôli jeho využitiu ako ochranného plynu počas zvárania.

Generálny riaditeľ Messer Slovensko Michal Paľa hovorí, že projekt demonštruje technickú vyspelosť spoločnosti prinášať inovatívne riešenia: „Skutočnosť, že v súčasnosti vyrábame vysokokvalitný argón priamo na Slovensku, zvyšuje spoľahlivosť pravidelných dodávok pre našich zákazníkov.“

Proces výroby na Slovensku tiež znižuje emisie oxidu uhličitého (CO2). Nákladné autá vozia dodávky na kratšie vzdialenosti, čo pri plnej kapacite znamená zníženie emisií CO2 o 1,4 tony za deň.

Johann Ringhofer, Chief Technological Officer, Messer SE: „Táto investícia nám umožní zvýšiť naše kapacity výroby argónu a tým viac posilniť našu pozíciu na trhu v tomto segmente.“

Nová takmer desaťmiliónová investícia do jednotky pre výrobu argónu, ktorú Messer začal stavať v roku 2017, je zameraná na technológiu spracovania odplynu z vedľajšieho výrobného podniku na výrobu čpavku. Jednotlivé zložky odplynu sú kryogénne separované a následne poslané naspäť do výrobnej jednotky, z ktorej prišli, ako suroviny. Vyrobený čistý argón je určený na ďalší predaj na Slovensko i do všetkých okolitých štátov. Jeho využitie je najmä pri zváraní v ochrannej atmosfére, inertizácii pri vysokých teplotách, kedy dusík už nie je inertný* plyn (napr. výroba hliníka, či vinárstvo…) Spotreba argónu stúpa aj v najrôznejších medicínskych aplikáciách.

Značky: