Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už štrnásť baví škola šmyku vodičov a 13. novembra oslávila narodeniny.

SuperDRIVE. Expert na bezpečnosť jediný svojho druhu, esprit zápalu u inštruktorov a veľkoplošná škála senzačných tréningov sľubujú užitočnú skúsenosť. Naozaj márne by ste na trhu dulovali niečo podobné.

Len vo filmoch s Dieselom alebo Atalayom? Ani zďaleka, kaskadérske parády skúšajú amatéri či profesionálni vodiči.

Od zábavy k profesionálnej ostražitosti

Prvotná myšlienka nebola veselou, zakladateľom zomrel kamarát pri autonehode. No hlavy nezostali chladné, práve naopak. Trom skúseným motoristom zasvietila kontrolka a cítili, že k bezpečnosti na cestách je potrebné niečo povedať. Založili tak prvú školu bezpečnej jazdy na Slovensku v roku 2007.

A bol to dobrý krok. Na možnosť trénovať mnohí akútne reagovali. Spočiatku adrenalínový zážitok, no postupne sa SuperDRIVE profiloval ako expert na bezpečnosť, ktorý vodičom pomáha zlepšovať zručnosti. Obrovský posun nastal aj v portfóliu tréningov. Kým spoločnosť odštartovala s osobnými vozidlami a motorkami, teraz v núkanom balíčku majú všetko cez štvorkolky, cisterny, kamióny alebo hasičské autá.

Tréningy realizujú v Brne, rakúskom Pachfurthe alebo na Trenčianskom letisku, ktoré poskytuje dostatočný priestor na náročné tréningy vo vysokých rýchlostiach.

Získať schopnosti gangstra, cnosti hrdinu, zvládať nečakané dobrodružstvá, zažiť vzrušenie a stať sa pozornejším voči sebe i ostatným na cestách. Škola šmyku ponúka naozaj všeličo a je vhodná pre každého. Od začiatočníka, ktorý vodičák drží prvý raz, až po vodičov ústavných činiteľov, hasičov či iných profesionálov.

„Priam žiaduca, radšej sa prvý raz zľaknúť u nás, než v premávke. Je dôležité naberať správne návyky od samého začiatku. Zaužívaný zlozvyk vás o 10 rokov môže stáť auto. Nesprávny úchop volantu, sedenie, rýchlosť reakcie alebo držanie rozstupov sa po čase odúčajú ťažko. Samozrejme, nedá sa všetko zažiť naraz. Na československom trhu ponúkame najširší výber tréningov pre akýkoľvek typ šoféra, na svoje si príde každý. Dokážeme posúvať aj profesionálnych vodičov, stále je čo vycibriť,“ konštatovala spolumajiteľka SuperDRIVE Lucia Solomon.

Medzi najobľúbenejšie s istotou patria extrémne situácie. Z filmov známa gangsterská otočka, teda manéver plynulého otočenia o 180 alebo aj o 360 stupňov bez brzdy, či vyhýbacie manévre cez dva pruhy v diaľničných rýchlostiach. „Tieto situácie nechce zažiť nikto. Na cestách je to doslova zakázané, ide o takmer istú nehodu. No u nás v bezpečných podmienkach dokážeme nasimulovať všetky nebezpečné situácie, ktoré môžu nastať na cestách, a tiež napodobniť kaskadérske kúsky akčných hrdinov. Ľudia zistia, čo od auta v takej chvíli očakávať,“ hovorí o najzaujímavejších tréningoch nadšená motorkárka, ktorá doslova našla svoj dream job.

Vízia plní očakávania, znižujeme nehodovosť

Súčasťou tímu je 21 inštruktorov. Kolektív síce tvoria rôzne typy, no jedno majú spoločné – všetci sú nadšenci motorizmu. Niektorí pretekajú v rely, iní závodia do kopcov, jazdia slalomy, okruhy či offroady. „Žijú tým, čo robia. Metódami nabiflíte hocikoho, no nie do každého sa dá naliať entuziazmus pre náročnú prácu inštruktora. Práve na základe toho vyberáme našich inštruktorov. Je krásne vidieť, že majú stále energiu navzájom sa posúvať. I keď niekedy prídu až s desivým nápadom, ako napríklad doplniť do tréningov aj jazdu na dvoch kolesách.“

Mottom je bezpečnosť, no bude na počesť narodenín po dobre zvládnutom tréningu účastníkov čakať slávnostný prípitok? „Nielen okolo narodenín, aj na Mikuláša a cez Vianoce si po absolvovaní teórie budeme mať čím pripiť! Buď kvalitným nealko vínkom alebo chutným drinkom AlcoholKiller,“ humorne odpovedala inštruktorka Lucia. „Predsa len, 14 rokov, to je taká kvalitná puberta, no piť sa nesmie, tak máme príjemné alternatívy.“

Vízia spred 14-tich rokov dnes plní očakávania, absolventi si tréningy chvália. Škola šmyku zachránila pred pohromou šrotoviska hromadu áut a (zrejme i) nemálo životov. „Najviac nás teší, keď sa nám účastníci po čase ozvú a povedia, že im tréning pomohol odvrátiť nehodu. Sú to silné slová, ktoré potvrdzujú, že to čo robíme dáva zmysel,“ zavŕšila Lucia Solomon.

Značky: