Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Avast (LSE: AVST), globálny líder v oblasti digitálnej bezpečnosti a ochrany súkromia, zverejnil zoznam 10 najrozšírenejších typov malvéru.* Zoznamu dominujú trójske kone, ktoré predstavujú 35,2 % hrozieb pre používateľov zariadení so systémami Windows a macOS a 38,6 % hrozieb pre mobilné zariadenia so systémom Android.

„Trojské kone patria dlhodobo medzi najčastejšie hrozby, s ktorými sa Slovenky a Slováci môžu stretnúť. Ide o typ vírusu, ktorý sa šíri prostredníctvom e-mailov a stránok na zdieľanie súborov alebo nelegálneho softvéru,“ vysvetľuje Michal Salát, riaditeľ výskumu hrozieb v Avastu. „Chceme, aby sa ľudia mohli pohybovať po internete bez strachu z každého kliknutia, preto neustále zlepšujeme naše schopnosti detekcie hrozieb.“

Okrem trójskych koní (alebo tiež trojanov) ohrozovali osobné počítače aj podvodné programy (15,3 %), ktoré sa snažia od používateľov vylákať osobné údaje alebo peniaze. Treťou najčastejšou hrozbou bol adware (12,9 %), ktorý používateľov zaplavuje veľkým množstvom nevyžiadaných reklám a v niektorých prípadoch môže zhromažďovať osobné údaje používateľa, sledovať históriu navštívených webových stránok alebo dokonca zaznamenávať stlačené klávesy.

Najčastejšími hrozbami pre Android boli adware (40,9 %), trojany (38,6 %) a droppery (6,8 %), čo sú škodlivé programy určené na inštaláciu vírusu do cieľového systému. Ten sa dá v programoch len veľmi ťažko odhaliť.

GRAF 1: Medzi top 10 najväčších počítačových hrozieb na Slovensku v roku 2021 patria aj fileinfectory, droppery, malware na krádež dát, červy, coinminery, trójske kone pre vzdialený prístup (RAT) a HackTool.

Chart_Desktop_SK-01

GRAF 2: Medzi top 10 najčastejších typov malvéru na platforme Android na Slovensku v roku 2021 patria okrem vyššie uvedených aj trójske kone pre vzdialený prístup (RAT), bankový malvér, spyware, HackTool, SMS trojany, podvody a falošné aplikácie.

Chart_Android_SK-01

Na globálnej úrovni medzi hrozbami pre počítače opäť dominujú trójske kone (28,9 %), za ktorými nasledujú fileinfectory (17,4 %) a adware (12,7 %). V mobilných zariadeniach so systémom Android celosvetovo dominuje adware (49,5 %), trójske kone (25,9 %) a droppery (10,5 %).

*Údaje zhromaždené laboratóriami Avast Threat Labs od 1. januára do 31. decembra 2021.

Značky: