Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európa má konzorcium pre vývoj univerzálnej platformy na podporu výpočtov úloh umelej inteligencie. Medzinárodný európsky projekt s názvom EVEREST získa financie z programu Horizon 2020 pre výskum a inovácie. Koordinátormi projektu sú IBM Research GmbH a univerzita Politecnico Di Milano. Sygic je jedným z partnerov, ktorí preveria funkčnosť platformy pre využitie v priemysle – inteligentnú dopravu v mestách.

Európsky dátový trh je v posledných rokoch na výraznom vzostupe. Kumulovaný ročný rast za posledných päť rokov dosiahol úroveň 15,7%, objem dát rastie tempom 236% ročne.

Spracovanie dát má zásadný dopad na priemysel, spoločnosť aj životné prostredie. Nová európska platforma má byť porovnateľná s tými, ktoré vyvinuli giganti Google (Google Cloud), Microsoft (Microsoft Azure) či Amazon (AWS), a v programe Horizon 2020 má pomôcť realizovať riešenia pre udržateľnú energetiku, nízkouhlíkovú ekonomiku či inteligentnú dopravu v mestách.

Spojenie vedy a priemyslu

V trojročnom projekte EVEREST sa spojili vedci a experti z IT biznisu. Spoločne majú vyvinúť celostnú metódu pre riešenie výpočtov a komunikácie v rôznorodom, distribuovanom, škálovateľnom a zabezpečenom systéme, aby sa dali využívať výkonovo náročné analýzy veľkých dát (HPDA – High-Performance Big Data Analytics). To sa dá dosiahnuť zjednodušením programovateľnosti na úrovni dát, použitím umelej inteligencie zrýchlenej hardvérom, a efektívnym dohľadom nad realizáciou.

„Umelá inteligencia prináša nové výzvy vo výskume v počítačovej architektúre, najmä v kombinácii konvenčných procesorov a špecializovaného hardvéru. Programovateľnosť takýchto heterogénnych architektúr je stále nevyriešeným problémom. V rámci projektu EVEREST si môžu vývojári aplikácií a dizajnéri architektúr sadnúť za jeden stôl a hovoriť rovnakým jazykom o tom, ako efektívne spolu-optimalizovať systémy a aplikácie,“ uviedol Christian Pilato z Politecnico Di Milano, najväčšej technickej univerzity v Taliansku.

Platformu preveria v energetike, životnom prostredí aj v doprave

Správnosť metódy overí projektový tím vďaka spolupráci s priemyselnými partnermi, ktorí pripravia tri reálne obchodné prípady. Model predpovede počasia na základe analýzy má slúžiť pre obchod s obnoviteľnou energiou zo zdrojov závislých od počasia. Bude tak možné predvídať výrobu energie, jej využitie a predaj. Monitoring kvality ovzdušia v priemyselných lokalitách má pomôcť predpovedať dopady chemického znečistenia na životné prostredie a umožniť fabrikám odložiť výrobu alebo zabezpečiť výrobný režim so zníženými emisiami. Systém pre modelovanie mestskej premávky v reálnom čase má znížiť preťaženie cestnej infraštruktúry, a to vďaka simulátoru premávky, modelu predpovede premávky a inteligentným metódam pre smerovanie dopravy v meste.

Dôležitý krok k inteligentnej a bezpečnej mobilite

Inteligentná mobilita je jednou z možností využitia, ktorou by Sygic mohol v budúcnosti zefektívniť dopravu v mestách, a tak projektový tím Sygicu zastrešuje práve systém pre modelovanie mestskej premávky v reálnom čase. Na úlohe bude spolupracovať s IT4Innovations, národným superpočítačovým centrom pri Technickej univerzite v Ostrave.

„Dlho sme bojovali s cenovo efektívnou procesnou kapacitou pre vysoko náročné algoritmy, s akými pracuje umelá inteligencia. Veríme, že tento projekt nám umožní predpovedať trendy v premávke na základe terabytov našich historických dát o pohybe áut, dať ich všetky dohromady a prísť s relevantnými riešeniami pre mestá,” uviedol Radim Cmar, Solution Architect z firmy Sygic.

Inými slovami, Sygic potrebuje ukladať, prenášať a spracovávať historické dáta o polohe áut, ktoré z mobilnej navigačnej aplikácie zbierajú priamo hýbajúce sa vozidlá, a vytvárať tak nové prehľady o stave premávky. Ich spojením s ďalšími získanými dátami – o zrýchlení auta, brzdení a vyberaní zákrut, chce Sygic zistiť profily rizika nehody. Tie môžu byť základom pre výpočet najbezpečnejších trás, ktoré sú zaujímavé aj pre segment poisťovníctva.

Projekt EVEREST práve zverejnil svoju webovú stránku https://everest-h2020.eu/, na ktorej nájdete detailnejšie informácie, ako aj projektové novinky.

Značky: